image
 |  2 16 Березня 2018 | 08:15

Журналісти отримали докази існування таємного ізолятора СБУ – «Громадське» (ВІДЕО)

Три тези про розслідування Громадського «Таємний ізолятор СБУ».
Про це 15 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Громадське».
[embed]https://youtu.be/BTZJlKztJLA[/embed]
«Громадське» провело розслідування, яке дає підстави стверджувати, що так звані «таємні тюрми СБУ» дійсно функціонували.

  1. «Громадське» знайшло нові факти існування таємних місць утримання СБУ


Журналісти «Громадського» поспілкувалися із п’ятьма особами, які стверджують, що більше року утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства. Це Микола Вакарук, Костянтин Безкоровайний, Віктор Ашихмін, Юрій Ілюхін та Юрій Тищенко.
Вони розповіли про деталі тюремного побуту, які неможливо було дізнатися із відкритих джерел. Наприклад, дірка в полікарбонаті на вікні 1-ї і 3-ї камер, яку, як вони стверджують, самі продерли, щоб дивитися, що відбувається у дворику СБУ.  Або вмикачі/вимикачі витяжки в кінці коридору ізолятора, які з’єднані з кнопками виклику охорони.
Знімальна група «Громадського» побувала в ізоляторі і перевірила свідчення чоловіків. Ми також побували у харківській лікарні, в яку за твердженням Миколи Вакарука його вивозили з ізолятора на операцію - під вигаданим ім’ям, у супроводі СБУ. Вакарука впізнав персонал лікарні, також назвали ім'я, під яким його лікували.
Усі п’ятеро у 2014-му у той чи інший спосіб допомагали сепаратистам - зокрема, організовували псевдореферендум, вішали прапор так званої «ДНР». Але жодних звинувачень проти них висунуто не було.

  1. СБУ продовжує заперечувати факт існування таємних місць утримання, а військова прокуратура припинила розслідування справи за фактом незаконного утримування людей


Служба безпеки донині заперечує факт утримання людей без суду й слідства в харківському ізоляторі СБУ.
А наявність душових кабін і ремонту в ізоляторі, який офіційно не функціонує з радянських часів, пояснюють тим, що ізолятор готували до ЄВРО-2012. На випадок, якщо іноземні вболівальники порушуватимуть громадський порядок, їх мали утримувати в камерах з душовими кабінами саме там. Але жодних порушників, за твердженням СБУ, під час ЄВРО-2012 не було.
Ми надіслали запит до СБУ: коли саме робився ремонт до ЄВРО-2012, хто був підрядником та скільки грошей витратили. Нам відповіли, що через три роки всі документи про це знищено відповідно до закону про порядок зберігання господарських документів. Ми також розпитали в управліннях СБУ в Донецькій та Львівській областях, де також проходили матчі ЄВРО-2012, чи вони облаштовували непрацюючі ізолятори до чемпіонату. Нам відповіли, що ні.
Голова Служби безпеки Василь Грицак уважає, що піднімати тему «таємних тюрем СБУ» — це «лити воду на млин ворога».
На прохання міжнародних правозахисних організацій військова прокуратура порушила справу за фактом незаконного утримування людей. Лише Костянтина Безкоровайного визнали потерпілим. Інші не отримали жодного статусу. У січні 2018-го ми звернулися до військової прокуратури із запитом, як просувається розслідування. Отримали відповідь: справа закрита 10 березня 2017 року за відсутністю складу злочину.

  1. Українська влада повинна розслідувати факт існування таємних місць утримання


Україна, на відміну від самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» — правова держава, відтак усі затримання мають відбуватися на законних підставах. Факти, які ми зібрали - дають нам підстави стверджувати, що таємна тюрма СБУ в Харкові впродовж 2014- 2016 років таки існувала. Але навіщо? Люди, про яких ми розповіли, не стали ані фігурантами кримінальних справ, ані тими, на кого поміняли українських військових, взятих у полон бойовиками. Чи додало їхнє утримання нам безпеки? Чи встановило справедливість? Якщо у цих людей не було жодного статусу — виходить, що на їхньому місці міг опинитися будь-хто. Якщо існування таких ізоляторів зберігається у секреті і заперечується публічно, а ніхто з органів правопорядку ці обставини не розслідує, то гарантії, що від нас не приховають будь-яку іншу суспільно важливу інформацію немає. Незаконне утримування цих людей без суду і слідства створило Україні лише проблеми. На Заході нам закидали, що ми діємо так само, як Росія, проти якої ми і боремось. А в російських ЗМІ історія тюрем СБУ стала улюбленим сюжетом — але цього разу не вигаданим. На відміну від псевдореспублік ДНР та ЛНР, Україна — як правильно сказав Василь Грицак — правова держава. А правова держава не може порушувати ані власний, ані міжнародні закони.
Тому українська влада повинна розслідувати факт існування таємних місць утримання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити