image
 |  5 14 Серпня 2020 | 20:19

Знайшли підтвердження збиття радянського літака українськими повстанцями (ФОТО)

Довели, що радянський військово-транспортний літак, який розбився в березні 1945 року, збили воїни УПА. Підтвердження отримали з архівів.

На залишки літака натрапив 2012 року між селами Якторів і Словіта Золочівського районі Львівської області місцевий краєзнавець Назар Демський. Незабаром почав збирати деталі літака й інформацію про тодішні події у місцевих жителів. Старожили розповіли, що його збили воїни УПА з німецького кулемета MG. Літак спробував здійснити аварійну посадку, але зачепив дерева, вибухнув і згорів, усі пілоти загинули, пишуть "Фотографії старого Львова".

Житель Словіти Федір Кріль розповів, що літак був американським двомоторним. Перевозив військове майно, яке потім вивозили фірами. Однак у літописах УПА не згадується про цей випадок.

2019 року за деталями встановили, що це справді був великий двомоторний транспортний Дуглас A-20 Boston, який США передали Радянському Союзу за програмою ленд-лізу. У травні 2020-го на місці падіння вдалося знайти бирку з лівого елерона літака, на якій був серійний номер - 439755. Тоді отримали допомогу із сайту з пошуку Trizna і відповідь Центрального архіву міністерства оборони Росії.

Літак летів із Кіровограда - тепер Кропивницький, до Ельса - тепер місто Олесниця в Польщі. Тримався під хмарами на висоті 700-750 м і був "обстріляний вогнем українських націоналістів". Загинули усі 6 осіб на борту. Комісію, що намагалася потрапити на місце, також обстріляли, їй довелося чекати на підкріплення військ НКВД. Слова місцевих жителів про особливості падіння також підтвердились.

Частину уламків і деталей літака Назар Демський передав до майбутнього музею збитих літаків Другої світової в селі Хоросно Львівської області.

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити