image
 |  1303 28 Березня 2024 | 19:12

Зухвала схема із Звірівським мисливським господарством: посадовці дали задню

Медійний розголос допоміг здобути проміжну перемогу та відстояти лісовий заказник "Зубр", який хотіли прибрати до своїх рук спритні ділки. Після того як світ побачила стаття "Велике переселення зубрів: наслідки зухвалої схеми із Звірівським мисливським господарством", посадовці вирішили дати задню.

Про це на сторінці у facebook написав очільник Волинської "Свободи" Анатолій Вітів, - інформує ВолиньUA.

18 березня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України направило листа Волинській ОВА та Волинській обласній раді за підписом першого заступника міністра Олександра Краснолуцького. У ньому йде мова, що Міндовкілля вирішило відкликати свій попередній лист від 19 лютого, в якому дає дозвіл на зміну меж заповідної території у заказнику "Зубр".

У відповіді Міністерства вказано: це сталося у зв'язку з появою у ЗМІ інформації щодо перебування зубрів на ділянках, які пропонувалося виключити із території зоологічного заказника "Зубр". До цього питання планують повернутися після з'ясування всіх обставин справи та проведення додаткових наукових досліджень з метою встановлення точних місць перебування зубра у заказнику.

27 березня голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко, напевно без особливого ентузіазму, видає розпорядження, в якому просить відкликати з розгляду чергової сесії Волинської обласної ради проєкт рішення "Про зміну меж загальнозоологічного заказника місцевого значення "Зубр". Таким чином, вдалося зберегти природоохоронний статус ділянки пралісу площею майже 3000 гектарів, де мешкають червонокнижні тварини.

Звісно, у цій історії не поставлена крапка. Ділки, які прибрали до своїх рук Звірівське мисливське господарство (детальніше тут Особливості продажу Звірівського мисливського господарства), не для того витрачали купу ресурсів та часу, щоб милуватися лісовими краєвидами, оберігати волинську флору та фауну чи принаймні влаштувати там прекрасну базу відпочинку. Їх з самого початку цікавила можливість постріляти. Влаштувати великі мисливські перегони у прадавньому волинському лісі. І так просто від свої головної мети ніхто не відступиться. Тим більше, коли за цим всім стоять серйозні люди. Я особисто переконаний, що тут не обійшлося без очільника Поліського офісу ДП "Ліси України" Олександра Кватирка. Бо схеми такого високого рівня з таким потужним господарством як Звірівське не робляться звичайними лісівниками, дрібними чиновниками або скромними підприємцями.

Тому я не здивуюсь, якщо ми побачимо нові витвори експертно-корупційного жанру. Цілком можливо, що згодом з'явиться черговий висновок науковців, в якому буде зазначено, що зубрів на території заказника "Зубр" ніколи не було. А якщо і були, то хіба у часи, коли на Волині ще розгулювали мамонти. Вони без проблем нашкрябають висновок про те, що зубри давно вимерли або вирішили на лісових зборах всім стадом перебратися подалі. Тому бажання Звірівського лісомисливського господарства забрати у користування майже 3000 гектарів землі є цілком законні. Хоча, мені хочеться вірити, що у науковців залишилися принципи і совість та до цього справа не дійде. Наше завдання - пильнувати, щоб цього не сталося. І не допустити дерибану заповідної території в угоду любителям розкішних полювань та гучних банкетів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити