image
 |  0 28 Серпня 2018 | 09:36

У Луцьку радянського партизана хочуть позбавити звання «Почесного громадянина Луцька»

Партизанського командира Антона Бринського, який організовував каральні акції проти українців, можуть позбавити статусу «почесний громадянин міста Луцьк».
Про це стало відомо у понеділок, 27 серпня, під час засідання комісії з питань дотримання прав людини законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту.
«Пам’ятаю сесію, коли пропонував позбавити звання Анатолія Тимощука, коли він влаштувався на роботу в пітерський «Зеніт». Тоді депутати не підтримали це рішення і буквально через кілька днів він пройшовся з георгіївськими стрічками. Маневицька школа, яка носила звання Бринського нарешті позбавилась цього звання, так само потрібно зробити і в Луцьку. Цей чоловік робив провокації і розпалював ворожнечу між українським та польським народами. Це одіозна історична фігура. Пам’ять про такі імена тільки сприяє відродженню російської пропаганди», – прокоментував ініціатор проекту рішення Павло Данильчук.

Представник юридичного департаменту Андрій Максим'як з цього приводу висловив запереченням, мовляв згідно, Положенням про присвоєння  звання «Почесний громадянин міста Луцька», позбавити цього звання можна тільки тоді, коли особа своєю поведінкою дискредитувала високе звання та діяла всупереч Конституції та законодавству України. Або ж мають бути факти, докази злочинів Бринського проти українського народу, а їх ініціатор проекту не надав, а це означає,  що позбавити червого партизана цього звання неможливо.
«Те, що трактується в інтернеті чи вікіпедії це не є достатньо для того, щоб прийняти до прописаного положення», – резюмував юрист Луцькради.

Член комісії Юлія Дацюк погоджується, що даний проект рішення потрібен, але зауважила, що для початку варто було б внести зміни у положення про звання почесного громадянина Луцька. Правда, які зміни вносити депутат немає й поняття.
Голова комісії Микола Федік підтримав ініціатора проекту Павла Данильчука та наголосив, що Антон Бринський за свого життя своїми діями дискредитував себе. За словами депутата Миколи Федіка, провокаційну діяльність Бринського та каральні операції його загонів щодо українського населення, можна вважати поведінкою, яка дискредитує високе звання почесного громадянина міста Луцька. Аналогічно сьогодні можна віднести постать Сталіна.
«Тим більше в положені чітко написано, що особа яка своєю поведінкою дискредитувала високе звання та діяла всупереч Конституції та законодавству України можна позбавляти цього звання», - наголосив депутат Микола Федік.

Однак із цим рішенням не погодився юрист Луцької ради та депутат Юлія Дацюк.
Читайте також: В окупованому Криму не залишилося жодної школи з українською мовою навчання
Отож, члени комісії не підтримали такий проект рішення, але остаточно це питання розглядатимуть на черговій сесії Луцької міської ради.
До слова, в історичних документах йдеться про те, що Бринський в часи Другої світової війни очолював радянські партизанські загони та активно діяв на території Волині і до сьогодні лишається почесним громадянином міста Луцьк.
Насправді Бринський був компартійним діячем та офіцером ГРУ, окрім боротьби з нацистами проводив активну боротьбу з ОУН та УПА, здійснював каральні операції проти мирного українського населення (найбільш відоме спалення села Рафалівка Рівненської області), провокував загострення україно-польських стосунків, які проявились у військовому конфлікті 1943 року.
 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити