image
 |  0 24 Вересня 2018 | 10:57

Порадили, як вберегтися від отруєння грибами

Станом на 21 вересня в Україні отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 із них померли.
Із настанням грибного сезону прес-служба МОЗ опублікувала поради щодо відбору і приготування грибів, а також перші симптоми отруєння.
Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Це найдієвіший спосіб, який повністю вбереже вас від отруєння. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності та грудного вигодовування, людей літнього віку.
Не купуйте їх на стихійних ринках. Якщо збираєте самотужки, не беріть гриби, що викликають найменшу підозру. Занадто молоді, старі - їх легко сплутати з отруйними. Та ті, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
Щоби уникнути отруєння грибами, користуйтесь правилом "однієї доби": готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Відварюйте щонайменше тричі по 30 хв. і зберігайте готові не більше доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанда лісу з України під виглядом дров. Волинь – не виняток


При появі хоча б одного симптому отруєння, негайно набирайте 103.
Не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати". Це зменшить час на ваш порятунок.
Основні ознаки отруєння грибами - це нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій і марення.
До приїзду лікарів дотримуйтесь постільного режиму і багато пийте - води, підсоленої води або прохолодного чаю. У цей час не можна їсти, пити алкоголь і вживати молочні та кисломолочні продукти.
Залишки грибів або грибних страв обов'язково збережіть, щоб лабораторія змогла встановити причину отруєння й призначити правильне лікування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити