image
 |  2 26 Вересня 2018 | 11:59

У суді над бійцями 51-ої бригади піддали сумніву покази свідка військової прокуратури

У Володимир-Волинському судді продовжили розгляд так званої запорізької справи над 20 бійцями колишньої 51-ої бригади.
Про це інформує "ВолиньUA".
Нагадаємо, що військова прокуратура обвинувачує 20 бійців колишньої 51-ої бригади у самовільному залишенні місця дислокації. Суди тривають уже 4 рік.
Сьогодні заслухали чергового свідка військової прокуратури - Богдана Гончара. Нині він служить за контрактом у 14-й бригаді.
Свідок виявився ще тим "унікалом" - з самого початку відмовився відповідати на запитання судді Олександра Лященка про те на якій посаді він зараз проходить службу. Гончар грубо відповів, що це немає значення і від думає, що його посада нічого не змінить.
Богдан Гончар, під час допиту адвокатами бійців, часто плутався у показах, говорив одне, а згодом – інше, інколи суперечив сам собі.
По суті справи, свідок підтвердив, що знає обвинувачених, можливо, декого і візуально і що разом вони перебували на териконі в Луганській області. Зазначив і те, що терикон обстрілювали ворожі формування щодня, особливо інтенсивний обстріл був напередодні відходу з нього.
Щодо засобів захисту, то бронежилети мали лише ті, кому їх купили, ще мали радянські каски. Запевнив, що на момент відходу проблем з їжею не було, а воду підвозили і її вистачало не лише для пиття, але й для гігієнічних процедур.
Плутався свідок у показах щодо наявності зброї - чітко було зрозуміло, що була лише стрілецька зброя, а щодо «саушок» то  вони були боєздатні, то казав, що ні. Разом з тим заявив, що попри всі обставини він вважає, що на териконі і далі можна було оборонятися.
Згодом адвокат Кольвах зачитав свідку його письмові покази в яких він стверджував, що ворожі обстріли були точними, попадали по військовій техніці і що ще три-чотири обстріли терикону і втрати особового складу були б значними.
Далі свідок зазначив, що з терикону хлопці відходили «партіями». Перша поїхала на «Камазі», бо хотіла вийти з оточення на підконтрольну Україні територію. Друга «партія» вже, мовляв, поїхала автобусом в полон до сепаратистів. Згодом про подальшу долю бійців він дізнався з телебачення, де побачив, що їх перевезли на територію Росії.
Не втрималися від запитань до свідка Гончара і самі колишні військовослужбовці. Петро Шпилюк запитав у нього чи застосовували бійці на териконі стрілецьку зброю.
- По моєму, не застосовували, - відповів свідок, а на питання, де він знаходився під час обстрілів відповів, що там, де й усі. Хоча, в судовій залі котився сміх та репліки, що, мовляв, він ховався у трубі.
Юрій Шиць поцікавився тим чи Гончар дійсно бачив сепаратистський автобус,який нібито приїхав за бійцями. І піддав сумніву його стверджу відповідь, адже Гончар займав пункт спостереження з іншої сторони й не міг нічого бачити.
Юрій Шиць зазначив, що свідок дає неправдиві свідчення.
У свою чергу адвокат Василь Нагорний запитав у Богдана Гончара, коли в нього закінчується контракт, а як почув, що за 11 місяців, то пообіцяв викликати повторно.
Продовження судового засідання відбудеться 25 жовтня об 11 годині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку виділили 1 мільйон на придбання квартир для учасників АТО

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити