image
 |  0 26 Вересня 2018 | 14:21

Волиньрада прийняла звернення щодо фінансування видатків на лікування цукрового діабету

З ініціативи фракції ВО «Свобода» Волинська обласна рада прийняла звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо фінансування видатків на лікування цукрового діабету.
Таке рішення прийняте на черговій 21-й сесії Волиньради 26 вересня 2018 року, - повідомляє власкор «ВолиньUА».
Автор тексту звернення – депутат від ВО «Свобода», заступник голови постійної депутатської комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства Сергій Сівак.
Нижче подаємо текст звернення:
«Ми, депутати Волинської обласної ради, цим зверненням висловлюємо свою незгоду та засуджуємо ту ганебну ситуацію, що склалася в країні із фінансуванням видатків  на лікування цукрового діабету.
Ще жодного року, з часів існування Незалежної України, фінансування цієї програми не було таким низьким (лише 44 % від потреби). І це при тому,  що пацієнти з цукровим діабетом, особливо ті, що знаходяться на щоденному кількаразовому введенні інсуліну, є, на наше переконання, однією з найбільш вразливих і незахищених соціальних груп.
«Інсуліновою революцією», і ніяк не інакше, пригрозила владі громадська організація «Волинська спілка діабетиків», якщо їх вимоги щодо повноцінного державного фінансування не будуть виконані. Адже в Конституції України проголошено  «людину, її життя і здоров’я  найвищою соціальною цінністю» (ст. 3 Конституції України), а на практиці пацієнти із цукровим діабетом, обтяжені різноманітними ускладненнями, борються за своє виживання самотужки.
Нестача коштів на закупівлю інсуліну у Волинської області до кінця року складає не мало-небагато – 14,5 млн грн, а в цілому по країні – 880 млн грн.
Оскільки в обласному бюджеті ці видатки закладені не були, віднайти миттєво таку суму є просто неможливим. Міністерство охорони здоров’я у 2017 році уже зробило «ведмежу послугу» батькам дітей, хворим діабетом першого типу, скасувавши  Наказ МОЗ № 160 від 23.03.2011 року, поклавши видатки на придбання витратних матеріалів (голок, тест-смужок, ланцетів і т.д.) на їхні плечі.
Загалом підтримуючи загальнодержавну стратегію, спрямовану на бюджетну децентралізацію регіонів, ми не можемо погодитись, що поряд із видатками на професійно-технічну освіту, утриманням технічного персоналу в середніх навчальних закладах і т. д., має бути ще одна суттєва стаття видатків – придбання інсуліну.
Тому звертаємося до Вас із настійливою вимогою:  не експериментувати над такою вразливою категорією пацієнтів, як хворі з цукровим діабетом першого типу, а профінансувати регіональні бюджети на суму 880 млн грн, відкоригувати чинне законодавство та передбачити у державному бюджеті на  2019 рік стовідсоткове фінансування видатків на оплату інсуліну громадянам із цукровим діабетом», – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимира Лиса збив «крутелик», – перший заступник голови Волинської облради

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити