image
 |  11 27 Липня 2020 | 16:29

Микола Квашук: Теперішня влада нездатна розкрити потенціал Володимира

У червні Володимир-Волинську міську організацію ВО «Свобода» очолив Микола Квашук. Він – наполеглива, успішна людина, яка подолала відстань від звичайного охоронця до керівника районного відділення одного з провідних банків України. У розмові Микола Квашук розповідає про свій життєвий шлях, ділиться баченням розвитку Володимира-Волинського та розмірковує про розбудову партійного осередку націоналістів у місті. 

– Миколо Володимировичу, у червні Вас обрали головою Володимир-Волинської міської організації ВО «Свобода». Звідки й відколи у Вас виник інтерес до політики?

– Політикою я цікавлюся давно. Ніколи не був байдужим до того, що відбувається в Україні. Багато думав, чому іншим країнам вдалося збудувати ефективні держави, а українцям – ні. Переконаний: успішний розвиток української нації неможливий без зміни свідомості широких верств населення. На жаль, ми так і не змогли побудувати дієві інститути. Досі не попрощалися з російським колоніальним минулим. Без цього годі мріяти про заможну країну. Найкраще ці питання здатні вирішити націоналісти, які люблять свою країну, мають бачення майбутнього та позбавлені сентиментів до Москви. Тому я – у «Свободі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Поліщук: Ідея має значення

– Розкажіть про початок Вашого життєвого шляху.

– Я родом із Володимир-Волинського району, з села Новосілки. Закінчив дев’ять класів Суходільської школи. Поступив у Володимир-Волинське профтехучилище на спеціальність «водій-зварювальник». Після навчання зразу ж призваний на строкову військову службу. Проходив її в підрозділі Національної гвардії України. У 1997 році був демобілізований. Пішов працювати на підприємство, яке спеціалізувалося на розробці шахт. Але пропрацював там нетривалий час. Зрозумів, що треба шукати роботу в іншій сфері, щоб прогодувати себе та сім’ю.

– Ви – людина, яка створила себе сама, пройшла довгий шлях від звичайного охоронця до директора відділення великого банку. Як розвивалася Ваша кар’єра у фінансовій сфері?

– Спочатку отримав пропозицію піти на роботу в Ощадбанк звичайним охоронцем. Я погодився. Так розпочалася моя кар’єра у фінансовій сфері. Через певний час я працював вже касиром в банку. Здобував досвід, набирався знань. Отримав дві вищі освіти – юридичну та економічну. А через 5 років став менеджером. Однак, зарплати в Ощадбанку в ті часи були невисокі. Тож згодом я звільнився і пішов на роботу в приватну охоронну структуру.

Через декілька років натрапив на оголошення в газеті, в якому шукали людей на роботу в ПриватБанк. Вирішив спробувати себе. Пройшов безліч конкурсів та відборів. Зрештою, мене взяли на роботу. Спочатку був звичайним менеджером по агрокредитуванню. Потім очолив цей напрям роботи Приватбанку у Волинській області. Після кризи 2008-2009 років кредитні відділи скоротили. Мені запропонували місце у секторі стягнення боргів. Попрацював там. Пізніше мене запросили повернутися в Ощадбанк на аналогічну посаду. Я погодився. У 2018 році мене призначили керівником Локачинського районного відділення Ощадбанку, де я і працюю на даний момент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суть — не в паспорті посадовця, а в тому, кому він служить — народу чи власній кишені та олігархам, — Тягнибок

– Як мешканець Володимира-Волинського, що можете сказати про сучасні реалії міста?

– Місто Володимир зараз перебуває у стадії стагнації. Не зважаючи на надзвичайно вигідне розташування, наявність трас, близькість до кордону, багату історичну спадщину, Володимир-Волинський застиг у минулому. Туристична привабливість зведена до нуля. Тут відсутня потужна економіка і мало робочих місць з гідною зарплатою.

У місті є серйозні проблеми з роботою комунальних служб. На вулицях багато сміття. Є факти розкрадання коштів міської казни під час ремонту доріг. Будьмо відверті: сьогодні Володимир не дуже привабливий для життя. Теперішня влада нездатна розкрити потенціал Володимира.

– Який вихід із ситуації Ви бачите?

– Володимиру-Волинському для розвитку потрібний хороший відповідальний господар та ефективна влада. Треба робити аудит роботи комунальних підприємств і визначатися з пріоритетними цілями на найближчі роки. Сьогодні місто не пропонує своїм мешканцям можливостей для реалізації. Потрібно створювати нові робочі місця, залучати інвесторів. Щоб люди не їздили на заробітки, а залишалися у місті, потрібно відкривати нові підприємства. На жаль, більшість молоді з Володимира працює на заробітках і за кордоном. А яке майбутнє у міста, якщо воно не має молоді?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Команда Саганюка» в обличчях: на кого поставить діючий мер?

– У Вас є ідеї щодо позиціонування Володимира-Волинського?

– Володимир-Волинський має стати однією з перлин Волині. Тим більше, що в області, крім Луцька, більше немає міст із таким великими туристичним потенціалом. Володимир – дуже багате історією місто. Адже воно існує понад тисячу років. Століття буремної історії сформували неповторне обличчя міста. В ньому є відображення різних епох та різних народів, які населяли Володимир. У нас є оборонні вали, багато храмів різних конфесій та часів, підземелля у Соборі Різдва Христового.

Залучивши фінанси для створення історичного ландшафту, ми зможемо розробити туристичні маршрути, привабити туристів. Наші "родзинки", які здатні привабити гостей не лише з України, а й з-за кордону. Туристи наповнюватимуть казну міста, залишатимуть у нас свої кошти. Це дасть поштовх розвитку малого бізнесу. В результаті виграють усі. А фінансові надходження можна буде використати для ремонту доріг, освітлення, благоустрою. Наші парки, сквери, історичні пам’ятки набудуть ошатного вигляду. В місті буде комфортно і затишно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мери від ВО «Свобода» мають рекордну підтримку в містах

– Але для втілення таких задумів потрібно чимало фінансів. Звідки їх отримати?

– Володимир – прикордонне місто. Але міська влада не використовує цей фактор. Немає співпраці в рамках прикордонного співробітництва. Не залучаються міжнародні гранти для покращення інфраструктури міста чи реставрації його історичних пам’яток. До прикладу, Луцьк, завдяки участі в програмі транскордонного співробітництва, відновлює вежу Чарторийських та інші історичні пам’ятки, освітлює вулиці, ремонтує дороги, модернізує теплові пункти. А чим ми гірші від Луцька? Нічим. Просто у нашому місті ніхто цим не займається. Вважаю, доцільно створити у міській раді відділ, який безпосередньо працюватиме над залученням грантів і участю в міжнародних проєктах.

– Поговоримо про особисте. Розкажіть про Вашу сім’ю.

– Одружений. Моя дружина працює вчителем. Син проходить строкову військову службу в Збройних Силах України. Не втікає від армії, а сам добровільно захотів служити, щоб виконати свій громадянський обов’язок. Певно, наслідує мене. Бо свого часу я також добровільно пішов до армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московити отримають ліцензію на вбивство наших Героїв, – Тягнибок про чергове «перемир‘я»

– Як проводите свій вільний час?

– Намагаюся проводити його з сім’єю, друзями. Люблю подорожі, природу, полювання. Як справжній чоловік, володію зброєю. Маю невелику колекцію муляжів холодної зброї.

– 25 жовтня відбудуться місцеві вибори. Як «Свобода» готується до участі у виборчій кампанії?

– Як і в кожної команди, в організації є свою сильні сторони і ті, над якими треба попрацювати. Певний проміжок часу «Свобода» у місті була менш активна. Ми будемо змінювати це. У моїх планах – активізація роботи політичної сили. Залучення нових людей. Мені приємно, що нас об’єднують спільні бачення та цілі, ідеологічний фундамент. У нас є стратегія розвитку сучасного міста. Ми знаємо, що треба Володимиру для того, що він став успішним, сучасним, привабливим. У нас є що розповісти мешканцям і з чим йти на вибори. Ми працюємо над програмою розвитку Володимир-Волинського і обов’язково презентуємо її. Запрошуємо рухатися разом і змінювати на краще наше місто.

Спілкувався Петро Герасименко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість українців вважає, що справи ідуть у неправильному напрямку, причина економічної кризи — у некомпетентності влади (ОПИТУВАННЯ)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити