image
 |  7 16 Червня 2020 | 08:47

Юрій Поліщук: Ідея має значення

Теперішній перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Поліщук – фаховий історик, педагог, управлінець, член Всеукраїнського об’єднання «Свобода», за плечима якого – багато років роботи як на державній службі, так і в органах місцевого самоврядування. Сьогодні Юрій Петрович – наш співрозмовник.

– Юрію Петровичу, ось уже рік, як в Україні практично вся законодавча та виконавча влада належить Володимиру Зеленському. Як оцінюєте рік його влади?

– Дії влади я оцінюю з кількох позицій – як громадянин своєї держави, політик та управлінець. Будь-яка влада покликана в першу чергу змінювати життя своїх громадян на краще. Проте в Зеленського, крім грандіозних обіцянок, якими закидали українців нинішні можновладці, я не бачу реальних системних кроків задля поліпшення життя людей. Не отримали обіцяних винагород та захмарних зарплат наші педагоги, не мають обіцяних доплат наші медики, які борються з коронавірусом, не покращився добробут наших пенсіонерів та інших соціально незахищених верств населення.

Як управлінець, хочу звернути увагу на те, що ніхто не збирається змінювати олігархічну модель економіки, корупція – як була, так і залишається, з тією хіба різницею, що змінилися обличчя окремих корупціонерів, які тепер уже представляють владу Зеленського.

Також відзначу провальну кадрову політику, яку спостерігаємо як на рівні Кабінету міністрів, так і на місцях. Вакантними залишаються ряд посад у Кабінеті міністрів, у багатьох районах уже рік, як змінився президент, а досі немає голів районних держадміністрацій. Таке враження, що на ті чи інші посади людей набирають по оголошеннях. Проте основною причиною є те, що нормальні управлінці просто не хочуть йти в цю команду, бо розуміють, як безславно це все може закінчитися. Ми всі добре бачимо, що в нас на Волині робиться у виконавчій владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З приходом Погуляйка в ОДА творяться дивні, незбагненні речі, — перший заступник голови Волиньради

– Маєте на увазі заїжджу команду голови ОДА Юрія Погуляйка?

– Я не бачу в цієї команди стратегічного бачення розвитку нашої області. В діях виконавчої влади бракує системності, фаховості та компетентності. Був просто шокований тим, що з приходом Погуляйка важливі наради в облдержадміністрації почали проводити не керівники виконавчої гілки влади, а радники голови ОДА. Та ще й російською мовою. Манера поведінки нових управлінців під час прийомів громадян та робочих нарад відображає низький рівень ділових якостей та межує з відвертим хамством.

Наша фракція відразу ж відреагувала на це офіційною заявою щодо недопустимості нав`язування російської мови та нехтування правилами етичної поведінки держслужбовця у Волинській ОДА. А призначення на ключові посади вихідців з Донбасу переходить будь-які межі здорового глузду…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода» застерігає Погуляйка від спроб русифікації Волинської ОДА, – заява фракції

Тому ми, свободівці, вважаємо, що обласна рада мала би висловити такому голові ОДА недовіру. Цього від нас вимагають і суспільство, і волинські громади, і ветерани АТО. На жаль, на цей момент деякі фракції до цього ще не зовсім готові. Хоча, мабуть, усі внутрішньо розуміють, що це лише – питання часу, і ми до цього неминуче прийдемо. І чим скоріше – тим краще для Волині.

– Волинь тяжко виходить з карантину, область досі не віднесли до числа тих, де дозволені послаблення… Як розцінюєте дії виконавчої влади в боротьбі з пандемією коронавірусу?

– Карантинні дії влади швидше нагадують оголошення статистичних даних, аніж справді боротьбу з коронавірусом. Це – лакмусовий папірець неспроможності цієї влади. Практично весь тягар необхідного забезпечення та підтримки медиків сьогодні – доплати лікарям, забезпечення медзакладів елементами захисту та необхідним медобладнанням – ліг на плечі органів місцевого самоврядування. Це добре видно на прикладі нашої області, де всі наявні фінансові ресурси облрада передала для потреб лікарняних закладів – віддавши обласній клінічній лікарні, яка забезпечує всім необхідним по боротьбі з коронавірусом усі інші медичні заклади краю. Доплати медикам за березень теж довелося закривати з місцевих бюджетів. А де ж конкретна допомога центральної влади? Де реальні дії виконавчої влади області?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виконавча влада намагається перекласти карантинні проблеми на місцеве самоврядування, – посадовець Волиньради

– Дивний парадокс: конкретні карантинні заходи виконавча влада спихає на місцеву, і в той же час – місцева влада не має жодного впливу на встановлення термінів пом’якшення карантинних заходів. Це нормально?

– Центральна влада демонструє свою неповороткість та недостатній рівень компетентності. Уряд і окремі міністерства неефективно підійшли до проблеми введення карантинних заходів. Адже є ряд закладів та установ, які могли би функціонувати навіть в умовах карантину. Але виконавча вертикаль влади довгий час не давала їм чітких рекомендацій, якщо вони мають діяти. Для виконання цих заходів у підпорядкуванні держадміністрацій є відповідні департаменти, управління, служби. Останні показники з поширення КОВІД-19 свідчать, що ця робота ведеться незадовільно.

Є також проблема з тестуванням на коронавірус. В області недостатньо ресурсів для збільшення кількості тестувань, а це викликає, в свою чергу, певну соціальну напругу та непорозуміння між медичними закладами та епідемслужбою. Лабораторні центри – у підпорядкуванні держави, і ми не маємо на цей процес жодного впливу. Вважаю, що органи місцевого самоврядування, які безпосередньо спілкуються з людьми на місцях, повинні мати реальний вплив на коригування карантинних заходів. Самоврядуванню варто було дати більшу самостійність у прийнятті рішень із пом’якшення карантину – під їхню ж відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За карантином забули про потреби звичайних людей, - перший заступник голови Волинської облради

– Прем’єр-міністр Шмигаль відрапортував, що в Україні завершився етап адміністративно-територіальної реформи, що передбачав утворення громад. Водночас маємо ряд протестних акцій у громадах, які не згідні з їх примусовим приєднанням до сусідніх.

– Це ще раз свідчить про безсистемність та відсутність стратегічного бачення в цієї влади. Адміністративно-територіальна реформа мала би наблизити до громадян надання якісних послуг і мала враховувати як добровільність об’єднання та і соціально-економічні та культурні особливості територій. Натомість виконавча влада проігнорувала думку місцевих громад, намагаючись у турборежимі завершити цей процес. Хоча «Свобода» застерігала, що примусове об’єднання громад – неприпустиме. І наша фракція другу каденцію послідовно відстоювала позицію, аби принцип добровільності об’єднання дотримувався, щоб інтереси місцевих громад були максимально враховані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Примусове» об’єднання територіальних громад – недопустиме, – заява фракції ВО «Свобода»

З приходом до влади Зеленського в цих питаннях почалася справжня вакханалія і диктат зверху. Першим кроком до цього стало те, що в обласних рад забрали право формувати Перспективні плани розвитку громад. Нас банально позбавили впливу на ці процеси. Наша позиція полягає в тому, що по-перше: громади, які вже сформовані, мають право на самостійне життя. А території, які так і не визначилися, з ким хочуть бути, приєднати до вже існуючих, виходячи з точки зору географічної чи історичної доцільності та економічної спроможності сусідніх громад.

Наступний крок це проведення місцевих виборів за новим адміністративно-територіальним устроєм і надання можливості цим громадам пропрацювати всю каденцію. І останній, кінцевий п’ятирічний етап адмінреформи, розставив би все на місця, показав би, які громади можуть самостійно існувати, а які потребують подальшого об’єднання чи доєднання. Після цього жодних конфліктів не виникало би.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ігноруючи думку місцевих громад, дві-три особи вирішили перекроїти карту області, – Юрій Поліщук

А так похапцем переділили громади, виходячи з якихось часто не зрозумілих критеріїв. В результаті завершальний етап адмінреформи відображає інтереси не громад, а швидше тих чи інших фінансових, промислових, олігархічних кіл або груп. Наслідком цього буде закриття шкіл, ліквідація ланки медицини на селі та віддалення конкретної людини від центрів надання адмінпослуг.

– Відійдемо від політики. Чим займаєтеся до роботи і після, на що витрачаєте вільний час?

– З переходом на роботу в обласну раду особисте життя дійсно змінилося. Рідше бачу рідних і справді маю більше вільного часу, який раніше проводив би за сімейними обов’язками. Компенсую це дотриманням здорового способу життя та самоосвітою. Відновив пробіжки, можливо, колись подолаю свій перший напівмарафон. Але наразі головний мій суперник – я сам. Біг дає добру спортивну форму, підтримує дух суперництва, дарує позитивні емоції і хороший настрій.

Став більше читати. Читання літератури займає, мабуть, левову частку вільного часу. Карантинні обмеження цьому теж посприяли. Порівняно з попередніми роками, читання систематизувалося. Раніше читав усе підряд, що потрапляло під руку, а тепер підводжу це до певних тем, наприклад певних пам’ятних дат нашої історії. За минулий рік прочитав ряд творів, пов’язаних із подіями Української революції 1917-1921 років. Готуюсь до 150-річчя з дня народження Лесі Українки, нещодавно завершив читати тритомник листів нашої видатної поетеси та розпочав «Хронологію життя та творчості» Ольги Косач-Кривинюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За гідне життя треба боротись, - Юрій Поліщук

– Чим допомагає історична, мемуарна, націоналістична література?

– Це дає не тільки розуміння того, що і як відбувалося в минулому, але й що ми робимо не так сьогодні. Ті події – своєрідне віддзеркалення того, що є нині, через 100 років нашої історії. Перечитуючи праці Міхновського, Донцова та інших ідеологів українського націоналізму, дивуюся, наскільки вони були праві тоді і наскільки їх ідеї є актуальними для сьогодення. З прочитаного зробив висновок, що усі великі держави стали успішними тільки там, де у владі був потужний вплив націоналістів. А ми, на жаль, сьогодні робимо ті ж помилки, які сто років тому робили Винниченко, Грушевський і їхні політичні однодумці. Тож рекомендую кожному українцю цікавитись своєю історією. Це однозначно допоможе робити правильний вибір у майбутньому.

– Радите владі дослухатись до ідей націоналістів?

– Однозначно. А ще краще змінити владу на націоналістичну, або ж обрати у владу націоналістів. Адже в Україні всі стараються перед виборами використовувати націоналістичні гасла, а в підсумку – лише компрометують наші ідеї.

– Наскільки взагалі актуальне питання будь-якої ідеї, і націоналістичної в тому числі?

– Доки існуватиме людство, доти житиме ідея. І доки людство матиме свої ідентичні ознаки, такі, як мова, віра, культура, традиції, – доти існуватиме національна ідея. Сьогодні ці питання актуальні, як ніколи. Адже в період глобалізації багато передових держав задумуються над тим, чи варто здійснювати надмірні інтеграційні процеси. Великобританія навіть вийшла з Євросоюзу, аби підкреслили свою національну ідентичність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гряде нова доба націоналізму

Націоналістичні ідеї – це не архаїзм 100-річної давнини, як хочуть це подати деякі ліберали. Насправді це – сучасність, і сьогодні є ряд їх інтерпретаторів як у світі, так і в Україні. Це зокрема, теперішній голова Івано-Франківської обласної ради, свободівець Олександр Сич, який сьогодні пропагує соціально-консервативний націоналізм. І нещодавно видав цікаву наукову працю, в якій показав історичний розвиток і перспективи розбудови національних держав.

– Це – в теорії, а в економіці?

– Сьогодні актуальною є ідея економічного націоналізму, яку успішно реалізують у своїх територіальних громадах – в Івано-Франківську, Тернополі та Хмельницькому – наші мери-свободівці Руслан Марцинків, Сергій Надал, Олександр Симчишин. І результати їх діяльності – очевидні. Практично всі незалежні аналітики називають цих міських голів найуспішнішими в країні, які справді зуміли створити найкомфортніші умови життя у своїх містах. І мають відповідні рейтинги високої довіри містян. Тому це цілком реальні ідеї, підкріплені конкретними діями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міські голови обласних центрів від ВО «Свобода» вимагають вибачень Зеленського за нападки на українську мову

– Отже, ідея має значення. Чому ж тоді ЗЕ-влада хоче змінити закон про мову, яка нібито не має значення, легітимізувати гей-паради, проти яких виступає Українська Рада церков?

– Так, і все це робиться для того, аби розмити українську ідентичність. До слова, питання національної ідентичності фракція ВО «Свобода» завжди ставила в пріоритети. Реалізуючи «Програму захисту українців», ми завжди намагаємось оперативно реагувати на події, які порушують принципи соціальної та національної справедливості щодо українців.

Не було практично жодної сесії, де би ми не порушували питань, які мають стосунок до нашої ідентичності. Це – питання мораторію на російськомовний культурний продукт, вбивства за мову патріота Артема Мирошниченка, недопущення капітуляції перед Росією, соціального захисту депортованих українців, неприйняття нового Трудового кодексу, який заганятиме українців у новітнє рабство. Я гордий за своїх побратимів, адже ми спільно чимало зробили, аби ця каденція справді мала свою чітку думку з питань національної ідентичності. Ми завжди боролись і будемо боротися за наші традиційні українські цінності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Поліщук: Авторам законопроекту «Про працю» слід було би назватися не «слугами народу», а «слугами олігархів»

– Ви згадали успішних мерів-свободівців. То, може, вже й Ковель дозрів до того, щоб мати свого мера-свободівця – скажімо, Юрія Поліщука?

– В політиці все можливо. Такого варіанту розвитку подій я теж не відкидаю. Принаймні, в нашому свободівському середовищі така думка жваво обговорюється...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волиньраді зареєстрували проєкт щодо гендерної ідеології та збереження традиційних сімейних цінностей

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити