image
 |  5 15 Жовтня 2023 | 08:00

15 жовтня. Цей день в історії: вбивство голови проводу ОУН Степана Бандери

1581 — В Парижі королева-мати Франції Катерина де Медичі представила своїм гостям перший в історії публічний балет — «Комічний балет королеви»

1582 — Україна у складі Речі Посполитої перейшла з юліанського на григоріанський календар разом з Іспанією, Португалією та більшістю Італійських держав

1666 - англійський король Карл II уперше одягнув жилет, запровадивши нову моду

1815 - почалося заслання Наполеона Бонапарта на острові Святої Єлени в Атлантиці

1880 — Через 632 роки після початку завершено будівництво Кельнського собору

1917 - у Венсані, в околицях Парижа, за шпигунство на користь Німеччини розстріляли голландську танцівницю Мата Харі (Маргарита Целле)

1926 — В Києві відкритий Російський драматичний театр (нині імені Лесі Українки)

1928 — Німецький дирижабль «Граф Цепелін» здійснив перший комерційний рейс через Атлантику

1944 - німецький диверсант Отто Скорцені провів операцію "Міккі Маус", захопивши в Будапешті керівника Угорщини адмірала Мыклоша Хорті, який за кілька годин до того оголосив перемир'я

1944 - нарком внутрішніх справ СРСР Лаврентій Берія видав наказ про початок операцій НКВС проти польської партизанської Армії крайової

1945 - за звинуваченням у державній зраді розстріляний колишній прем'єр-міністр вішистського уряду Франції П'єр Лаваль

1946 - Герман Герінг, один із керівників нацистської Німеччини та гестапо, випив отруту за кілька годин до страти

1968 — В університеті Суррея відбувся перший виступ «Led Zeppelin»

1970 - авіалайнер Ан-24 із 46 пасажирами на борту, що виконував рейс за маршрутом Батумі - Сухумі, захопили двоє литовців - Пранас Бразінскас і його 15-річний син Альгірдас, примусивши екіпаж змінити курс і здійснити посадку в турецькому місті Трабзон.

Це було перше успішне викрадення літака в радянській історії. Під час захоплення літака була вбита 20-річна бортпровідниця Надія Курченко, отримали поранення двоє льотчиків.

Бразінскас був засуджений турецьким судом до восьми років позбавлення волі (син - до двох) і вийшов через чотири роки за амністією, емігрувавши у США

1973 - Велика Британія та Ісландія призупинили "тріскову війну", яка розпочалася у вересні 1972 р. після того, як Ісландія в односторонньому порядку розширила риболовецьку прибережну зону з 12 до 50 миль. Справа доходила до зіткнень військових кораблів

1975 - відновлення "тріскової війни". Ісландія знову розширила свою риболовецьку зону - з 80 до 320 км. В результаті жертвами ісландських катерів берегової охорони стали західнонімецькі траулери

1981 — День заснування гурту «Metallica»

1990 - уранці в Києві почався загальний студентський страйк на підтримку голодування студентів.

Ще з 7-ї години ранку з наметового містечка на майдані по ВНЗ Києва було відправлено агітаційні групи, які мали зорганізувати студентів та привести їх на Хрещатик.

Стотисячна колона маніфестантів пройшла з Хрещатика по вул. Кірова (зараз - Грушевського) й оточила Верховну Раду. Прорвавши шеренгу міліції, маніфестанти вийшли на майданчик біля парламенту. Близько 70 студентів влаштували сидячий страйк перед сходами ВР.

Олесь Доній отримав змогу виступити перед депутатами та зачитати вимоги голодуючих студентів.

Ввечері почався новий етап акції - "окупаційний страйк". Колона на чолі з Донієм захопила Червоний корпус Київського університету.

Цього ж вечора влада надала голодуючим годину прямого ефіру на ТБ. Від студентів виступили Олесь Доній, Олег Барков, Ігор Коцюруба, Тарас Корпало, В'ячеслав Кириленко. Студенти обґрунтували свої вимоги до влади та закликали до загальноукраїнського страйку.

Конгрес США заслухав інформацію про події в Києві. У своєму виступі конгресмен Крістофер Кокс заявив: "Це голодування є ознакою того, що дні монолітного комуністичного режиму злічено... Ці сміливі студенти не повернуть назад"

2003 - Ільхам Алієв, за якого проголосували 76,84% виборців, обраний президентом Азербайджану (після смерті свого батька Гейдара Алієва)

2005 — Китай став третьою державою після Радянського Союзу і США, яка успішно відправила людину до космосу.

Народилися:

70 до н. е. — Вергілій, давньоримський поет

1608 — Євангеліста Торрічеллі, італійський математик і фізик, що придумав ртутний барометр

1844 — Фрідріх Ніцше, німецький філософ

1920 - Маріо П'юзо, американський письменник італійського походження, автор роману "Хрещений батько"

1921 - Дмитро Луценко, український поет-пісняр, автор текстів низки відомих пісень ("Києве мій", "Мамина вишня" та ін.).

1926 — Мішель Фуко, французький філософ, історик культури.

1929 - народився Мілорад Павич, югославський (сербський) письменник

Померли:

1817 — Тадеуш Костюшко, національний герой Польщі

1833 — Міхал Огинський, польський композитор і політичний діяч

1959 — вбитий Степан Бандера, український політик, голова проводу ОУН 1940–1959. Агент КДБ Богдан Сташинський зі спеціального пістолета вистрілив в очільника ОУН ампулою з розчином ціаністого калію.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити