image
 |  94 28 Листопада 2023 | 08:00

28 листопада. Цей день в історії: трагічно загинула шістидесятниця Алла Горська

1414 - незважаючи на охоронну грамоту, видану імператором Сигізмундом, під час церковного собору в Констанці був арештований Ян Гус.

Великого чеського реформатора притягнули до суду і влітку наступного року спалили на вогнищі

1443 - військо албанського провідника Георгія Скандербега звільнило фортецю Круя і підняло нею прапор: двоголового чорного орла на червоному тлі.

Тепер цей прапор є державним прапором Албанії, а 28 листопада - Днем албанського прапора.

Цього ж дня 1912 р. Албанія проголосила незалежність від Оттоманської імперії, а 1944 р. албанські партизани звільнили країну від фашистських окупантів. Це ще й День незалежності Албанії

1654 - почалася героїчна оборона козацької фортеці Буша (на Поділлі) від польських військ.

30 листопада оборонці підірвали себе разом із фортецею

1821 - Панама проголосила незалежність від Іспанії, приєдналася до Болівії і тут же увійшла в утворену Симоном Боліваром Велику Колумбію, яка розташувалося на території кількох сучасних латиноамериканських країн

У 1920-х роках створив народне ополчення, згодом - групу охорони Гітлера й службу охорони НСДАП, що перетворилася на Sturmabteilung ("Штурмовий загін").

Один із лідерів "пивного путчу". Під час "ночі довгих ножів" провідник СА був арештований і наступного дня застрелений за ґратами

1905 - у Севастополі придушено повстання моряків севастопольського гарнізону на чолі з лейтенантом Петром Шмідтом.

У повстанні брали участь 14 бойових кораблів, у тому числі крейсер "Очаків", і загалом близько 2 тисяч людей. Бунтівників розстрілювали на місці або арештовували.

Шмідт був заарештований і розстріляний за вироком суду, який відбувся в лютому 1906 р.

1918 - румунський Генеральний конгрес в Чернівцях проголосив об'єднання Буковини з Румунією

1918 - Радянська Росія напала на Естонію: частини Червоної армії зайняли Нарву

1919 - в англійський парламент обрана перша жінка - леді Астор

1943 - у Тегерані почалася конференція глав урядів трьох союзних держав: СРСР (Сталін), США (Рузвельт) і Великої Британії (Черчілль).

Основним питанням було відкриття другого фронту в Західній Європі, з чим зволікали союзники Радянського Союзу

1960 - Мавританія отримала незалежність від Франції

1970 - за нез'ясованих обставинах у Василькові трагічно загинула Алла Горська, українська художниця і громадська діячка, активістка правозахисного руху 60-х років.

Це вбивство, за деякими версіями, приписують КДБ, який мстився Горській за оприлюднення фактів масових розстрілів у Биківнянському лісі

1970 - італійська ліво-терористична організація "Червоні бригади" здійснила першу операцію - серію вибухів на заводі "Піреллі"

1973 - в районі Тбілісі капітан Геннадій Єлісєєв, заступник командира ескадрильї винищувального авіаполку ППО, на реактивному надзвуковому літаку МіГ-21 протаранив іноземний бойовий літак, який порушив державний кордон СРСР.

Це був перший подібний випадок в історії надзвукової авіації. Єлісєєв загинув при виконанні завдання

1974 - останній виступ Джона Леннона на сцені під час концерту Елтона Джона в "Медісон Сквер Гарден"

1975 - Східний Тимор проголосив незалежність від Португалії

1983 - уперше за історію американських космічних польотів у складі американського екіпажу був іноземній громадянин - західнонімецький фізик Ульф Мербольд.

Здійснивши політ на борту "шаттла" "Колумбія", він став першим астронавтом ФРН

1994 - у Норвегії відбувся другий (перший - 1972 р.) референдум про вступ країни в Європейський Союз, на якому більшість виборців відкинули членство в ЄС

2000 - початок касетного скандалу в Україні.

Нардеп від Соцпартії Олександр Мороз у парламенті оприлюднив аудіозаписи розмов, зроблених у кабінеті президента Леоніда Кучми, стосовно вбивства Георгія Гонгадзе

2004 - Помаранчева революція: у Сіверськодонецьку Луганської області відбувся "Всеукраїнський з'їзд народних депутатів", який отримав оцінку громадськості та журналістів як "з'їзд сепаратистів". На ньому були присутні переважно представники Партії регіонів східних та південних областей України, прем'єр-міністр Віктор Янукович та мер Москви Юрій Лужков. Лунали заклики до автономії Південно-Східної України (ПіСУАР).

У Києві після 22-ї години командувач Внутрішніх військ України Сергій Попков віддав 10-тисячному загону МВС наказ про розгін демонстрантів на майдані Незалежності. Але після того, як спецслужби повідомили Попкову, що армія не підтримає ці дії, операції було дано відбій

2006 - Верховна Рада України 233 голосами (фракції "Нашої України", Блоку Тимошенко і Соціалістичної партії та двоє представників Партії регіонів - Тарас Чорновіл і Ганна Герман) визнала Голодомор 1932-33 рр. актом геноциду проти українського народу.

Народилися:

1757 — Вільям Блейк, англійський поет

1820 — Фрідріх Енгельс, німецький філософ, співзасновник марксизму

1837 — Гайат Джон, американський винахідник більярдних куль.

1881 — Стефан Цвейґ, австрійський письменник, мандрівник

1890 — Зінаїда Тулуб, українська письменниця і перекладачка, кіносценарист

1908 — Клод Леві-Строс, французький антрополог, етнограф, соціолог і культуролог, засновник школи структуралізму в етнології.

Померли:

1683 — Iнокентій Гiзель, архiмандрит, письменник, ректор Києво-Могилянської колегiї

1970 — Алла Горська, українська художниця і громадська діячка

2010 — Леслі Нільсен, відомий американський комедійний актор.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити