image
 |  0 9 Лютого 2019 | 14:35

5 порад, як вчасно розпізнати рак

Про те, як розпізнати рак та куди звертатися з підозрою на онкологічну хворобу, розповіли профільні фахівці Департаменту охорони здоров'я Полтавської ОДА.

Провідний онколог ДОЗ, головний лікар Полтавського обласного онкодиспансеру Орест Вовк перелічив для Gazeta.ua основні симптоми, які можуть свідчити про захворювання на рак.

При наявності хоча б одного з них потрібно негайно звернутися до лікаря та пройти обстеження.

• Часте виділення крові. Кровотечі з фізіологічних отворів (ротової порожнини, сечовивідної системи, прямої кишки тощо) свідчать про наявність серйозної хвороби. Навіть якщо це не онкологія, пацієнт може потребувати хірургічної допомоги. На жаль, половину випадків раку прямої кишки в Полтавському районі минулого року виявили на останній стадії.

• Різка втрата ваги. Нерідко різке схуднення буває єдиним сигналом початку онкозахворювання. Рак внутрішніх органів дуже важко розпізнати. На перших стадіях онкологічна хвороба не дає про себе знати больовим синдромом. Минулого року в Полтавському районі понад 60% нових випадків раку органів дихання та шлунку виявили занадто пізно, щоб вилікувати хворобу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які здатні очистити печінку

Ущільнення м'яких тканин. Новоутворення м'яких тканин та молочних залоз можна розпізнати візуально або на дотик. Тому важливо регулярно проводити самоогляд. При виявленні ущільнень обов'язово проконсультуйтеся в лікаря. Минулого року з 17 нових випадків раку молочної залози в жінок у Полтавському районі 8 звернулися з хворобою на пізній стадії.

• Зміна форми та кольору родимки. Нові родимки, які мають незвичний вигляд (почорніння, синюшність, нерівні краї), треба показати онкологу. Те саме стосується змін у вигляді вже наявних родимих плям. Одна з найагресивніших форм раку — меланома. На перших стадіях може виглядати як звичайна родимка, яка дуже швидко стає злоякісним новоутворенням.

• Рани, які не гояться понад два тижні, виразки на родимках. Травмована родимка, яка не загоюється — причина терміново відвідати онколога. Рани, які ятряться понад два тижні, має обов'язково оглянути хірург. Ушкодження в ротовій порожнині (наприклад, "прикушена" щока), які не заживають, має оглянути стоматолог. В таких випадках самолікування може бути згубним.

"Якщо ви виявили в себе якісь із цих симптомів, не можна чекати. Звертайтеся до сімейного лікаря, нехай він призначає розгорнуте обстеження та консультацію онколога. До стоматолога можна звертатися без направлення", — наголосив Орест Вовк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пийте вино: що допоможе мозку відпочити?

Встановити наявність онкохвороби можна за допомогою аналізу крові. Для цього застосовують онкомаркери.

"У нас є 10 основних онкомаркерів. За допомогою аналізу крові можна виявити різні види раку. В першу чергу це рак яєчників, передміхурової залози та кишківника. Гостро постає питання виокремлення групи для огляду. Тобто, тих, в кого є підозра на рак. Аналіз ефективний, але високовартісний — від 500 гривень. Немає сенсу витрачати гроші просто так. Пильність мають проявляти, в першу чергу, сімейні лікарі — пояснив головний терапевт ДОЗ Іван Шумейко.

Фахівці Департаменту охорони здоров'я просять пацієнтів частіше ходити до сімейних лікарів. Прислухатися до їх порад. Та обов'язково регулярно проходити онкопрофогляд. Особливо — людям, в яких наявні фактори ризику.

Факторів ризику кілька. Це спадковість — якщо в родичів вже виявлений рак. Шкідливі звички — паління, вживання алкоголю, малорухомий спосіб життя. Неправильне харчування — жирна, солона, занадто калорійна їжа, надмірне споживання солодощів, хімічні домішки. Недостатня кількість вітамінів та поживних речовин. Шкідливі умови праці. Погана екологія.

Лікарі радять стежити за вагою, більше бувати на свіжому повітрі, пити більше чистої води та в харчуванні надавати перевагу натуральним продуктам.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити