image
 |  2 16 Травня 2019 | 17:16

АМКУ отримав дані про бездозвільні концентрації Фірташа на ринку облгазів

АМКУ пропонують розглянути можливе здійснення у 2016 році бездозвільних концентрацій загалом 19-ти облгазів

Антимонопольний комітет (АМКУ) отримав 25 квітня подання із пропозицією дослідити дотримання конкурентного законодавства при зміні фактичних контролерів дев’ятнадцяти облгазів, у чиї наглядові ради у 2016-му році увійшли люди Фірташа. Про це пишуть «Наші гроші»з посиланням на власне джерело.

Мова йде про факти, що свідчать про бездозвільну концентрацію облгазів, фактично підконтрольних олігарху Дмитру Фірташу. Зокрема, вказані чотири облгази з групи російського олігарха Віктора Вексельберга – «Харківгаз», «Харківміськгаз», «Криворіжгаз» і «Дніпрогаз».

Видання додає, що головою наглядових нарад усіх чотирьох згаданих облгазів є Девiд Ентонi Ховард Браун, він же – голова наглядових рад інших підконтрольних Фірташу облгазів.

Подання містить пропозицію розглянути питання щодо можливого здійснення у 2016 році бездозвільних концентрацій загалом 19-ти облгазів – «Сумигаз», Харківгаз», «Харківміськгаз», «Дніпрогаз», «Дніпропетровськгаз», «Запоріжгаз», «Житомиргаз», «Закарпатгаз», «Хмельницькгаз», «Чернігівгаз», «Львівгаз», «Криворіжгаз», «Волиньгаз», «Івано-Франківськгаз», «Київоблгаз», Чернівцігаз», «Тисменицягаз», «Рівнегаз», «Миколаївгаз».

Автори документу припускають, що концентрації відбулись в результаті зайняття одними і тими ж особами більше половини посад у наглядових органах товариств.

Є також версія про бездозвільне взяття під контроль «Сумигазу» київською компанією «РГК Трейдінг», яка через кіпрський офшор «Т.G.I. Gas Holdings Limited» підконтрольна Дмитру Фірташу.

Чи погодиться керівник АМКУ Юрій Терентьєв надати дозвіл на відкриття справи наразі невідомо.

Нагадаємо, Дмитро Фірташ в особі офшорних засновників компанії «Газтек» володіє акціями «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Запоріжгаз», «Івано-Франківськгаз», «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз», «Тисьменицягаз», «Луганськгаз».

У грудні 2018-го глава правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв повідомляв, що Фірташ контролює 80% ринку облгазів. І це без урахування чотирьох облгазів Вексельберга.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити