image
 |  11 11 Вересня 2020 | 08:49

Андрій БАДЗЮНЬ: Безпека мешканців Нововолинська має бути пріоритетом міської влади

Нововолинськ – місто, яке днями відсвяткувало своє 70-річчя і, напевно, є одним із наймолодших міст не лише на Волині, але й в Україні. Один із промислових центрів області, розташований поблизу кордону, сьогодні переживає не найкращі часи. Хоча місто має непогані перспективи для розвитку. Що потрібно для того, аби Нововолинськ став успішним та комфортним, – у розмові з представником ВО «Свобода» Андрієм Бадзюнем.

– Андрію Анатолійовичу, на Вашу думку, «юний» вік Нововолинська – це плюс чи мінус?

– Залежно від того, як використовувати потенціал міста. З одного боку, те, що місто виникло лише у середині минулого століття, означає, що воно не може похвалитися багатою історією. У нас немає свого замку, вишуканої архітектури середніх віків, вулиць, де відчувається дух минулих століть. Сюди не приїдуть туристи, які цікавляться історією. Але молодий вік міста має свої переваги. Менша кількість зношених мереж. Відкритість до нових ідей. Здатність рухатися в ногу з часом. Проблема в тому, що у міста досі не існує свого чіткого позиціонування. В якому напрямку воно має розвиватися? Які його сильні сторони? На яких базових ідеях має формуватися його імідж?

– У Вас є власне бачення позиціонування Нововолинська?

– Нововолинськ – це в першу чергу промислове індустріальне місто. Принаймні, так воно формувалось і розвивалося. Думаю, індустріальний характер Нововолинська збережеться і в майбутньому. Звісно, деякі галузі промисловості відійдуть на другий план. Проте виникнуть інші. Завдання міської влади – забезпечити плавний характер цих процесів. Щоб були збережені робочі місця і з’явилися нові. І не забувати про стан екології. Тому що індустрія 21-го століття – це екологічно чиста індустрія.

Нововолинськ також мав би стати містом можливостей. Близькість до кордону – та перевага, яку можна і треба використовувати. Кваліфікована робоча сила, залучення інвесторів – основні фактори руху вперед. Оскільки Нововолинськ – молоде місто, це також може бути хорошою ідеєю для позиціонування. Можна подумати про програми для молоді, щоб їй було вигідно залишатися і працювати у Нововолинську.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Бадзюнь: Нововолинськ застряг у минулому, адже ним керує команда з 90-х

– Однак, будьмо відверті: сьогодні Нововолинськ відомий Волині не лише як один із промислових центрів, а як одне з кримінально неблагополучних міст…

– Це дійсно так і є. Прикро, однак на сьогодні Нововолинськ зажив сумнівну славу кримінального центру Волинської області. На жаль, за довгі роки незмінна міська влада не змогла виправити цю ситуацію. Наркоманія, крадіжки, організована злочинність – сумні реалії сучасного Нововолинська. Таке враження, що у місті досі панують 90-ті. Ми не маємо з цим миритися. Моє головне завдання – зробити місто безпечним. Безпека і боротьба із злочинністю мають стати пріоритетним напрямком роботи міської влади.

– У Вас є пропозиції як суттєво знизити рівень злочинності у місті?

– Підхід має бути комплексний. Це тісна взаємодія з правоохоронними органами. Визначення основних кримінальних центрів у місті та їх ліквідація. Боротьба з «фришуванням» злочинності. Безпека мешканців Нововолинська – понад усе. Тут не може бути компромісів. Якщо ми хочемо швидко та результативно зменшити рівень злочинності на вулицях, то варто розпочати з програми «Безпечне місто». Слід встановити камери відеоспостереження з програмним забезпеченням. Таким чином, правоохоронці мають бачити різні куточки міста і відслідковувати ситуацію в різних куточках нашої громади.

Нинішня влада спробувала імітувати систему відеоспостереження у місті. І провалилася. Спершу зібрали місцевий бізнес і для них в приказному порядку сказали поставити камери. Потім за міський бюджет купили кілька камер. Але як показала практика, більша частина з цих камер не працює. Не дивно, що боротьба із злочинністю провалилася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Враження, що панують 90-ті: мешканцям Нововолинська потрібні безпека та комфорт, – Андрій Бадзюнь

– Розвиток міста неможливий без появи нових інвесторів. У той же час частина нововолинців побоюються за стан екології…

– Думка, що великий бізнес і підприємства несуть шкоду екології складається лише через негативний попередній досвід. Так, у Нововолинську є підприємства, до яких багато питань. Але якщо підприємство викидає в повітря шкідливі речовини, питання можна вирішити громадським контролем і волею власників заводу – поставити сучасні фільтри. Якщо бізнес розуміє свою соціальну відповідальність перед містянами і думає про заробляння грошей, це приклад хорошої співпраці, вигідний для громади. Бо найкраща запорука довгострокової перспективи для успішної діяльності підприємства – це здоров’я працівників і їх сімей.

Екологічні питання завжди існують в індустріальних містах. Їх треба вирішувати, а не замовчувати. Сучасні технології це дозволяють. Думаю, варто забезпечити вільний доступ для всіх мешканців до інформації про викиди всіх промислових підприємств, які діють на території міста і майбутньої Нововолинської громади, встановити контрольно-вимірювальні прилади якості повітря. При будівництві нового промислового підприємства потрібно залучити громаду до відкритих громадських слухань. Якщо дотримуватися певних правил, то негативних наслідків від роботи великих підприємств нововолинці не відчують. Проте отримають робочі місця з гідною зарплатнею, а місцевий бюджет – надходження з податків, які в подальшому витратять на розвиток інфраструктури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінити Нововолинськ зможе лише нова команда, — Андрій Бадзюнь

– До речі, яка ситуація у місті з дорогами та транспортом?

– Тут я не говоритиму суто про Нововолинськ як місто. А загалом про всю Нововолинську міську територіальну громаду. Адже в кінці жовтня до міста доєднають сусідні села та смт Благодатне. Проблемою є відсутність якісного дорожнього сполучення із усіма населеними пунктами майбутньої громади. Для водіїв сьогодні справжнім випробуванням є доїхати із Нововолинська до Благодатного. Схожа ситуація з майже кожним населеним пунктом. Люди із сіл потребують послуг міських послуг, доступу до медицини. Багато мешканців сіл працює у Нововолинську. Для них дорога до міста є проблемою, багатьом із зараз наразі досі доводиться з труднощами доїжджати до міста.

Крім доріг, гостро стоїть питання транспортного сполучення, адже приватні перевізники змагаються лише за фінансово вигідні маршрути. Тому моє бачення таке: міська влада мала б створити комунальне підприємство, яке надає послуги перевезення пасажирів. Тоді можна було б подумати про соціальний тариф для пенсіонерів. Подібна практика існує в багатьох містах.

– Створення Нововолинської міської ОТГ додасть імпульсу розвитку великої громади?

– Якщо міська влада буде грамотною і керуватиметься інтересами усіх її мешканців, то так. Розширення площі міста – логічний процес. З’являються нові території, які можна використати для залучення інвесторів, розвитку інфраструктури. Головне, що усі мешканці нашої великої громади не відчували себе обділеними. Щоби житель села чи міста знав: мер є мером не лише частини ОТГ, а дбає про всіх. Якщо ми стаємо єдиною громадою, то будемо ділити разом як труднощі, так і перемоги. Але маємо розуміти: разом можемо досягти кращих результатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потенційний кандидат у мери Нововолинська Андрій Бадзюнь спростував 100% фейк

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити