image
 |  29 30 Червня 2020 | 09:01

Андрій Бадзюнь: Нововолинськ застряг у минулому, адже ним керує команда з 90-х

Восени в Україні заплановані місцеві вибори. До офіційного старту виборчої кампанії залишилося не так багато. Водночас, це хороший час, аби оглянутися на минулі 5 років, проаналізувати зроблене та поділитися планами на майбутнє. З цією метою ми поспілкувалися з головою Іваничівської райради, представником ВО «Свобода» Андрієм Бадзюнем.

– Розкажіть про Ваші дитячі роки. Де вони пройшли?

– Народився я у сім’ї простих робітників в селі Кропивщина, яке розташоване поруч із Нововолинськом. Тато все життя пропрацював на шахті №5, мама – у центральному відділенні пошти міста. Закінчив Грядівську середню школу, навчався у Володимир-Волинському сільськогосподарському технікумі.

– Як розпочалася Ваша кар’єра в дорослому житті? 

– З 1998 по 2014 рік займався підприємницькою діяльністю. За ці роки здобув чималий досвід. Можна сказати, що мені поталанило у житті на знайомства з хорошими фахівцями своєї справи. Так я потрапив на роботу до колишнього директора ВАТ «Оснастка» Івана Чуйка. Іван Федосійович у 2008 році довірив мені важливу ділянку роботи – одним із напрямків якої було постачання стратегічним підприємствам Нововолинська електроенергії. Тому мені дуже знайома робота Нововолинськводоканалу та Нововолинськтеплокомуненерго. В період із 2006 по 2011 рік я здобув вищу освіту за спеціальністю «економіка праці та управління персоналом». П’ять років працював начальником енерго-механічного відділу ВАТ «Оснастка». Водночас за сумісництвом у 2013 році отримав посаду енергетика площадки дочірнього підприємства «Автоскладальний завод №1» АТ «Автомобільна Компанія «Богдан Моторс».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В урочищі «Прощаниця» освятили пам’ятний знак новітнім героям (ФОТО)

– Паралельно з цим Ви були небайдужі до політики…

– Політикою почав цікавитися досить давно. Адже не міг бути байдужим до того, що відбувається в країні. Хотілося покращити життя людей, зробити щось корисне для громади. Але для цього потрібно діяти, проявляти ініціативу. З 2006 по 2010 рік обраний депутатом Іваничівської районної ради. Вступив до лав ВО «Свобода» – партії, близької мені по духу та баченню розбудови України. А у 2014 році, після Революції гідності, був призначений головою Іваничівської РДА. Моя діяльність на посаді припала на особливо складний час – пік російської агресії проти України. Це були тривожні дні. Ніколи не забуду як доводилося повідомляти про полеглих воїнів російсько-української війни їх родичам. Але ми вистояли. Водночас, посада для мене ніколи не була самоціллю. Тому коли «Свобода» не пройшла у парламент 2014 року і вирішила покинути органи виконавчої влади, я пішов з посади очільника районної адміністрації. Однак, у 2015 році люди вкотре мене обрали депутатом райради, а потім депутати довірили посаду голови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрій Бадзюнь: «Україною повинні керувати українці!»

– Що вдалося реалізувати, перебуваючи на посаді голови Іваничівської райради?

– Завдяки концентрації зусиль та злагодженій роботі депутатського корпусу нам вдалося втілити низку ініціатив в районі. Зроблене гарне футбольне поле у Іваничах. Відкрито два нових дитячих садки, багато коштів виділено на модернізацію дитсадків, шкіл, ФАПів. Зокрема, в населенних пунктах, які доєднуются до Нововолинської ОТГ: У селі Грибовиця відремонтований клуб, бібліотека. За рахунок районного бюджету здійснено ремонт школи. У селі Гряди частково зроблена центральна дорога,утеплена школа, зроблено ремонт ідальні, котельні. На вулицях Гряд та Хренова оновлено мережу освітлення. У селі Хренів вдалося частково відремонтувати центральну дорогу.

У Низкиничах – перекрили дах школи, дитсадка, в школі замінили вікна. У Тишковичах повністю зроблений капітальний ремонт дитячого садочка, відремонтований дах і утеплена будівля. Також у цьому селі вдалося частково відремонтувати дорогу. У селі Кропивщина оновлено центральне освітлення та прокладено білощебеневу дорогу. Було також залучено інвестиціЇ в район та відкриті промислові виробництва, а саме – було переобладнано всі котельні на твердопаливні та побудовано елеватор, також вже прийняте позитивне рішення з приводу сприяння в реалізації проекту побудови повітряних електростанцій-об’єкта альтернативної енергетики.

– Працюючи у районі, Ви не забували і про місто. Що Вас пов’язує з Нововолинському сьогодні?

– По-перше, я щодня буваю у місті. З Нововолинськом пов’язана юність, багато спогадів, емоцій та переживань. Я там працював. Для мене Нововолинськ – фактично рідне місто, яке займає важливе місце в моєму житті. Тому, буваючи у місті, особливо гостро реагую на те, що відбувається з ним. Найбільше мене турбує відсутність стратегії розвитку. Здається, що міська влада не знає, куди має рухатися Нововолинськ, вона застрягла у минулому. Сьогодні Нововолинськ – не те місто, яке може привабити велику кількість людей. Навпаки, багато хто замислюється над виїздом із міста. Це дуже сумно. Адже Нововолинськ втрачає свій потенціал.

– Чи замислювалися Ви про те, щоб спробувати реалізувати себе займаючись політикою у місті Нововолинськ?

– Скажу відверто: такі амбіції були ще 5 років тому. Однак тоді політичні обставини склалися інакше. Довелося обирати між районом та містом. Тоді мій вибір зупинився на районі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іваничівська районна рада – проти «формули Штанмайєра» та проти продажу землі

– Нововолинськ – специфічне промислове місто на карті Волині. Його історія пов’язана з вугільною промисловістю. Чи не вбачаєте у такій профільній спеціалізації міста ризики?

– Як показує світовий досвід, промислові мономіста завжди перебувають в особливому становищі. Їх профільна спеціалізація несе в собі певні ризики. Якщо основна галузь занепаде чи буде змушена в силу об’єктивних причин згорнути свою діяльність – місто занепадатиме разом з нею. Для того, щоб убезпечитися від такого сценарію, треба працювати над диверсифікацією економіки Нововолинська. Сьогодні стоїть питання закриття окремих шахт. Але не можна закривати їх, поки не буде збудована шахта №10, тому що зникнуть фахівці. Безумовно, потрібно залучати інвесторів, сприяти розвитку бізнесу та відкривати нові робочі місця в різних секторах економіки. У Нововолинську є багато успішних підприємців. Їм просто треба не заважати працювати.

– Яка ситуація з екологією у місті?

– Екологія – ще одне болюче питання Нововолинська. У місті працює підприємство «Кроноспан». Я в жодному разі не кажу, що воно має закритися. Але підприємство має проявити турботу про мешканців міста і придбати сучасні фільтри. Бізнес має бути соціально відповідальним.

– Згідно з перспективним планом, до Нововолинської міської ОТГ приєднають низку прилеглих сіл. Що потрібно, аби новостворена громада була успішною?

– До Нововолинська приєднують селище Благодатне, села Кропивщина, Грибовиця, Гряди, Хренів, Тишковичі, Низкиничі. Для того, щоб ця громада функціонувала як єдиний організм, в першу чергу, варто подбати про забезпечення інфраструктури між населеними пунктами. Адже жителі сіл повинні бути забезпечені поїздом до центру громади. Тобто, потрібні якісні дороги. Медична допомога – ще один елемент соціальної сфери. Елементарні медичні послуги мають бути доступні не лише у місті, а й у селах. Зараз є проблема з прийомом мешканців сіл міською лікарнею. З утворенням ОТГ всі її мешканці мають отримати безперешкодний доступ до профільного лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від створення Нововолинської ОТГ мають виграти мешканці і села, і міста, - Андрій Бадзюнь

Ми маємо розглядати розвиток громади як цілісного організму. Насправді поєднання міської та сільської зони може дати поштовх для розвитку. Однак це досить серйозний і відповідальний об’єм роботи, який потрібно провести максимально грамотно. Розширюються можливості приходу інвесторів. Є більше варіантів для появи сучасних підприємств з переробки агросировини. Головне, щоб у новій громаді ніхто не почував себе дискримінованим і від об’єднання виграли усі. В ідеалі, я бачу запровадження smart-системи комунікації жителів громади з новообраним керівництвом. Це не є на сьогодні ноу-хау, а вимога часу щоб кожен мешканець міг зареєструватися на прийом в електронному кабінеті чи відправити повідомлення до профільного управління міської ради. Нам, в першу чергу, потрібно відходити від старих, неефективних та затратних в плані часу і комунікації методів управління.

– Сьогодні місто Нововолинськ неофіційно вважають кримінальною столицею Волині. Як змінити ситуацію з безпекою?

– Нововолинськ здавна зажив сумнівну славу кримінального центру області. Прикро, однак за довгі роки незмінна міська влада мало що зробила, аби виправити цю ситуацію. Наркоманія, крадіжки, організована злочинність – це сумні реалії сучасного Нововолинська. Таке враження, що у місті досі панують 90-ті. Коли бандити тероризують бізнес, люди бояться спокійно прогулятися вечірніми вулицями, а поліція безсила. Боротьба із злочинністю для мене в числі пріоритетів. Напевно настав час міняти підходи правоохоронних органів щодо протидії розгулу злочинності. Робити кадрові висновки, прощатися з некомпетентними начальниками. Люди повинні відчути зменшення рівня злочинності. Вірити відпискам та численним пустим звітам я не бачу сенсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Змінити Нововолинськ зможе лише нова команда, — Андрій Бадзюнь

– Нещодавно Ви оголосили намір балотуватися у мери Нововолинська. Яким бачите сучасне успішне місто?

– Мешканці Нововолинська мають жити в безпеці, престижному та комфортному місті. Для цього слід повністю переглянути боротьбу із злочинністю – однією з основних проблем громади. Разом у наших силах зробити так, щоб кожний житель нашого міста мав можливість забезпечити дітям достойну освіту, отримував своєчасну медичну допомогу. Нові робочі місця з достойною зарплатою, сприяти розвитку бізнесу – в числі наших пріоритетів. Комфортне життя у сучасному місті – це також можливість цікаво проводити дозвілля, займатися спортом, відвідувати затишні парки та сквери. Це високий рівень комунальних послуг без грабіжницьких переплат. Це прозора комунікація з місцевою владою. Нарешті, це й відвертий діалог мешканців громади з представниками влади, якого давно немає у Нововолинську. Адже 22 роки не змінювався міський голова і не змінювалися підходи до управління містом. Місто очікує змін.

Спілкувався Петро ГЕРАСИМЕНКО

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Іваничівщині відбувся молебень і освяченння води біля цілющого джерела (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити