image
 |  13 24 Грудня 2021 | 12:05

Андрій Бадзюнь: Бюджет 2022 року – це сором і ганьба для Нововолинська

Андрій Бадзюнь – відомий політик на теренах Володимир-Волинського району. Він очолює фракцію ВО «Свобода» у Нововолинській міській раді. А віднедавна політична сила довірила йому керувати Володимир-Волинською районною організацією. Тож у розмові ми поцікавилися про плани Андрія Бадзюня щодо розбудови партійної структури, а також про те, як він оцінює роботу нової влади Нововолинська і чим живе поза політикою.

- Андрію Анатолійовичу, ви очолили Володимир-Волинську районну організацію ВО «Свобода». Які у вас відчуття з цього приводу?

- Передусім хочу подякувати за висловлену мені довіру. Головне відчуття – це відчуття відповідальності. Адже попереду багато роботи. Основну увагу потрібно приділити розбудові місцевих осередків політичної сили в громадах. У розрізі району «Свобода» представлена нерівномірно. Є громади, в яких політична сила активна і впливова. А є такі, де організація слабка і потребує підсилення.

Загалом конференція районної організації показала, що у партії є серйозний людський потенціал. Майже у кожній громаді у нас є депутати. Особливо активно працюємо у Володимир-Волинській районній раді та Нововолинській міській раді. Люди мотивовані і налаштовані на результат. Вони розуміють ситуацію, в якій перебуває Україна. І незадоволені поточним станом справ. Хоча ми ніколи не підтримували Зеленського, тому провали влади для нас не є несподіванкою.

- На що будете звертати увагу у роботі в першу чергу?

- Наше стратегічне завдання – розбудова і розвиток політичної структури. Володимир-Волинський район – найкомпактніший серед районів Волинської області. Сюди входить 11 громад і два міста обласного значення. Ми проаналізували підсумки минулої виборчої кампанії. Бачимо, де не спрацювали ефективно. Зокрема, незадовільний результат партії був у Володимирі. Я людина відверта і вмію визнавати помилки та чесно говорити про реальний стан справ. У найближчий час планую відвідати усі громади району, поспілкуватися з активом. Краще зрозуміти ситуацію зсередини. Що турбує людей і чим вони живуть. І лише після такої своєрідної «інвентаризації» кадрового складу буду ухвалювати певні висновки та роботи кадрові призначення.

- Поговоримо про місто Нововолинськ. Ви очолюєте фракцію ВО «Свобода» у Нововолинській міській раді. Чи задоволені її роботою?

- Фракція працює активно і монолітно. У нас немає внутрішніх чвар чи розбіжностей у політичній позиції. Фактично «Свобода» - єдина політична сила, яка перебуває в опозиції до нинішньої міської влади. Також ми постійно спілкуємось з людьми, проводимо прийоми громадян. У Нововолинській громаді кажуть: якщо треба вирішити проблему, потрібно йти лише до «Свободи».

- Ваша політична сила не підтримала проєкт бюджету Нововолинської міської громади на 2022 рік. Чому?

- На це є вагомі причини. По-перше, цей бюджет формувався не на основі широкого обговорення усім депутатським корпусом. Так виглядає, що він був спущений зверху народним депутатом Ігорем Гузем та його командою. По-друге, бюджет 2022 року з його фінансовою частиною – це сором і ганьба для Нововолинська.

- Що ви маєте на увазі?

- Наведу кілька цифр і ви все зрозумієте. Бюджет Ковеля у 2022 році становитиме 818 млн гривень, з них бюджет розвитку міста - 146 млн гривень. Бюджет Нововолинська на 2022 рік – 442 млн гривень. А бюджет розвитку складає мізерних 7 млн гривень! Що можна зробити за ці 7 млн гривень? Та майже нічого. Ковель і Нововолинськ – міста схожі за економічним і промисловим потенціалом, за кількістю населення, але прірва між бюджетами у них величезна. Це як порівняти село і місто. Додам, що у Луцьку бюджет розвитку взагалі становить пів мільярда гривень. Але це хоча б обласний центр. Але ж Нововолинськ поступається навіть місту Володимиру, бюджет розвитку якого у 2022 році становитиме понад 24 млн гривень. І це при тому, що Володимир відчутно менший за Нововолинську громаду як за кількістю населення, так і за промисловою потужністю.

- Що ж, прірва у фінансових можливостях міст дійсно вражає. Можливо, є якісь логічні обгрунтування таким цифрам?

- У мене немає якихось логічних пояснень. Можливо, команда Бориса Карпуса ставить за мету деіндустріалізувати Нововолинськ і перетворити його у селище. Тоді я ще можу зрозуміти такі дивні цифри. До речі, у 2022 році бюджет розвитку Мар'янівської селищної громади Волинської області теж становитиме 7 млн гривень. Населення Мар’янівської громади 8 тисяч осіб, а Нововолинської міської - майже 60 тисяч. Відчуваєте різницю? Що ще потрібно для того, щоб оцінити ефективність роботи міської влади?

- На фоні таких провальних цифр у мене виникає питання: що з оплатою праці міського голови?

- Нещодавно вийшло журналістське розслідування про рівень зарплат очільників громад Володимир-Волинського району. У мера Нововолинська зарплата за місяць найвища і наближається до 50 тисяч гривень. Як ви вважаєте – міський голова напрацював на таку суму? Ні, ми зовсім не проти достойної гідної оплати праці. Але спочатку потрібно продемонструвати результати роботи на благо громади. А вже потім встановлювати собі високі зарплати. На жаль, ні мер Нововолинська, ні його заступники поки що не працюють надто продуктивно. Тож, можливо, доцільно спрямувати частину видатків з їхніх зарплат на інші потреби міста.

- Не варто забувати, що життя існує й поза політикою. Чому його присвячуєте?

- Не можу уявити своє життя без спорту. Бігаю разом з дружиною. Люблю їздити на велосипеді. Спорт дає заряд енергії. Натхнення до боротьби і чудово допомагає зняти стрес. Також допомагаю родині з розвитком власної справи. Ми працюємо в аграрній сфері. Обробляємо землю. А дружина займається випічкою хліба під торговою маркою «Родинні хлібні традиції». Наша продукція реалізовується у Володимир-Волинському районі.

- Що нового приніс для вас рік, що минає?

- До посад у місцевому самоврядуванні і депутатської роботи я вже звик. Тому депутатство у Нововолинській міськраді не стало для мене чимось абсолютно невідомим. Хоча це важливий і цікавий політичний досвід. З іншого боку, раніше я також займався сільським господарством. Можна сказати, що я повернувся до витоків. І участь у родинному бізнесі – це рідна сфера діяльності, де для мене все знайомо та близько.

Спілкувався Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити