image
 |  0 11 Січня 2022 | 08:42

«Братня» допомога: сили ОДКБ у Казахстан перекидають понад 70 літаків, – Міноборони Росії

Для доставки колективних так званих миротворчих сил Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) до Казахстану було сформоване повітряне угруповання з понад 70 літаків Іл-76 та п'яти Ан-124.

У цьому зізналися в Міноборони РФ.

"Створене Міноборони Росії повітряне угруповання з понад 70 літаків Іл-76 та 5 Ан-124 цілодобово перекидає підрозділи російського контингенту миротворчих сил ОДКБ до Казахстану", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляють у Міноборони РФ, російські літаки військово-транспортної авіації також задіяні для оперативного перекидання військових контингентів Білорусі, Таджикистану, Киргизії та Вірменії.

До складу російських миротворчих сил входять підрозділи 45-ї окремої бригади спецназу ВДВ, 98-ї повітряно-десантної дивізії ВДВ та 31-ї окремої бригади ВДВ.

"Усі військовослужбовці російського контингенту пройшли спеціальну підготовку та мають реальний бойовий досвід", – додають у повідомленні Міноборони Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі Зеленського його відсутність на робочому місці «замаскували» старою світлиною

Додатково: Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у ході позачергової сесії Ради колективної безпеки ОДКБ повідомив, що сили ОДКБ на території Казахстану налічують понад 2 тисячі осіб і 250 одиниць техніки.

Чому це важливо: РФ позиціонує ОДКБ як альтернативу НАТО. Експерти називають ОДКБ структурою, за допомогою якої Москва керує сусідніми країнами. Раніше не було прецедентів, щоб ОДКБ надсилала миротворців до країн-учасниць довогору.

Передісторія від "УП":

Російські літаки доставили до Казахстану, де влада намагається придушити протести, техніку повітрянодесантних військ та "миротворців".

Президент РФ Володимир Путін заявив у понеділок, що миротворчий контингент перебуватиме в Казахстані "обмежений період, і після виконання функцій його виведуть з республіки".

Нагадаємо, що протести в Казахстані почалися 2 січня. 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати. Влада міста почала "антитерористичну операцію". Надзвичайний стан запровадили на всій території Казахстану.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до країн учасниць Договору про колективну безпеку (ОДКБ) із проханням ввести війська для боротьби з "терористами". Росія направила свої війська для придушення протестів у Казахстані. Також військових російськими літаками відправила Білорусь. Пізніше такі ж рішення прийняли Киргизстан і Таджикистан.

Влада Казахстану після прибуття російських військових заявила, що станом на 7 січня майже придушила протести і відновила "порядок". Токаєв наказав армії стріляти на ураження по мітингувальникам.

МВС Казахстану повідомляє про тисячі затриманих людей у результаті масових протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підірвалися на вибуховому пристрої: загинули українські військові

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити