image
 |  0 2 Липня 2020 | 14:38

До 17 осіб - у 2 кімнатах: у волинській ОТГ показали, як живуть роми (ФОТО)

Співробітники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України у Волинській області Любов Сітовська та Віталій Єлов здійснили моніторинг дотримання прав і свобод представників ромської національної меншини в умовах карантинних заходів в Голобській об’єднаній територіальної громади на Волині.

Про це повідомила пресслужба Офісу Омбудсмана.  

"Засобами індивідуального захисту забезпечуються лише персонал ОТГ. Жителі територіальної громади, які не входять до персоналу ОТГ,  у тому числі і представники ромської національної меншини, забезпечують цими засобами себе самостійно. За їх словами, випадків захворювання на COVID – 19 серед них не було, хоча відповідного тестування не проводилось. Гуманітарна допомога ромським родинам надавалася Міжнародним БФ «Чіріклі» у вигляді продуктів харчування", - йдеться у повідомленні.  

Моніторами встановлено, що в ОТГ не ведеться облік представників ромської національної меншини. У зв’язку з цим інформація щодо складу ромської меншини відсутня. За інформацією, представників ОТГ ромські родини мають документи, адже більшість отримує соціальні виплати. У громаді немає цільових програм на підтримку національних меншин.  

"Однією з проблем у діяльності громади в умовах карантинних заходів є відсутність у керівництва ОТГ інформації щодо захворюваності жителів громади на COVID-19 загалом по ОТГ, у тому числі представників ромської національної меншини, що на думку керівництва ОТГ унеможливлює ефективну роботу з профілактики та запобігання поширенню цієї хвороби серед жителів громади", - зазначили в Офісі  Омбудсмана.

За інформацією голови ОТГ, він неодноразово звертався усно та письмово до Ковельського міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» з метою належного виконання рішень Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в частині моніторингу епідемічної ситуації з коронавірусної хвороби COVID-19 щодо оперативного інформування про підтверджені випадки захворювання серед жителів громади. Однак, зазначена інформації не надходила від зазначеної установи та з інших джерел. Тому громадою, не було організовано проведення карантинних заходів щодо контролю за самоізоляцією у сім’ях, в тому числі і ромських, члени яких захворіли на коронавірусну хворобу COVID-19, а також - заходів з дезінфекції домівок та прилеглих територій приватного сектору, в тому числі ромської меншини.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лесин ясен» віддадуть луцьким майстрам для виготовлення сувенірів (ВІДЕО)

Моніторивідзначили, що в окремих будинках, де проживають ромські сім’ї, у 1-2 кімнатах, без належних побутових умов, проживають по 12-17 осіб, що в умовах карантинних заходів є неприпустимим.  

"Також встановлено факти порушення права доступу до освіти, оскільки діти шкільного віку не мають доступу до дистанційного навчання через майновий стан родин та відсутність комп’ютерної техніки, смартфонів та доступу до Інтернету. Серед опитаних членів ромських родин виявлено дві дорослі особи, які є неграмотними та через відсутність в регіоні навчальних програм з ліквідації неписьменності не можуть здобути хоча би початкову освіту", - повідомили у правозахисній інституції.  

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт та спрямовано акти реагування до органів влади та місцевого самоврядування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити