image
 |  4 20 Грудня 2019 | 14:59

Філарет знову виступив проти Епіфанія та Вселенського патріарха

Створена рік тому Православна церква України не є незалежною, а її предстоятелем Епіфанієм керує Вселенський патріарх Варфоломій.

Він у такий спосіб хоче прибрати до рук парафіян української діаспори, заявив предстоятель Київського патріархату Філарет в інтерв'ю "Факти ICTV".

Філарет назвав Томос документом залежності, а не свободи.

"Раніше були залежними від Московського патріархату, тепер стали підкорятися Константинопольському, попри те, що Православна церква України має Томос про автокефалію. У чому ця залежність полягає? По-перше, зверніть увагу на назву. Не називається Українська православна церква, як всі церкви: Елладська православна церква, Російська православна, Болгарська православна церква… А чомусь називається Православна церква України. За цим приховується те, що ПЦУ зберігає свої права лише на території нашої країни, і то дуже обмежені", – сказав священнослужитель.

За його словами, Київський патріархат вийшов із лав Православної церкви України ще 20 червня, маючи на це повні права.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський проігнорував річницю створення Православної церкви України

"Москві Київський патріархат не підпорядковується: як ми були відокремлені від неї, такими й лишаємося. Інша річ, що розділення, яке відбулося у Православній церкві України після отриманням Томосу, – на користь Московському патріархату. Хто винний у цьому? Патріарх Філарет?.. Патріарх Філарет стоїть на позиції незалежної української церкви. А винний митрополит Епіфаній. Тому що він підпорядкувався Константинопольському патріарху, розділивши єдину велику церкву – зокрема Київський патріархат. То той, хто розділив, той і винний. Хто підпорядкувався іншому патріарху, той і винний у розділенні", – зазначив Філарет.

Він вказує на залежність Епіфанія від Вселенського патріарха. Останній використовує ПЦУ у власних інтересах.

"Константинопольський патріархат у Туреччині охоплює не більше 10 тисяч вірян. З усією діаспорою паства нараховує не більше трьох мільйонів, тоді як українська церква (православна, якщо її взяти разом) - приблизно 35 мільйонів. Завдання Вселенського патріарха – підсилити Константинопольський патріархат за рахунок української церкви. Тому він і записав у Томос, що церкви української діаспори тепер його. … Вселенський патріарх хоче мати в православ'ї права, подібні до Папи в католицизмі. Він вже не хоче бути першим серед рівних", – цитують "Факти ICTV" патріарха Філарета.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити