image
 |  2 10 Лютого 2021 | 21:00

Хто допомагає збагачуватися Коболєву-Вітренку на схемі «віpтуальний pевеpс газу»? (PОЗСЛІДУВАННЯ)

НАК «Нафтогаз України» здійснює імпорт газу в Україну зі Словаччини через компанію Eustream, яка управляє словацькою газотранспортною системою.

Про це йдеться в розслідуванні видання «Цензор» «Чому в Україні такий дорогий газ?».

У статті вказується, що Eustream має договір на транспортування газу з ТОВ «Газпром експорт» терміном до 1 жовтня 2050 року. Словацькою компанією Eustream володіє чеський підприємець Даніель Кретинський. Він займає п'яте місце в чеському списку Forbes і його статок складає близько 3,4 мільярда євро.

«Всього за 2020 рік імпорт зі Словаччини склав 10,2 млрд куб. м, з Угорщини – майже 4,2 млрд куб., із Польщі – майже 1,5 млрд куб. м. Тобто, як бачимо, саме Словаччина є для «Нафтогазу» улюбленою країною-імпортером. Відомо, що Словаччина не видобуває в таких обсягах газ і вже тим більше не експортує його. У 2019 році в країні було видобуто всього близько 130 тис. куб м. Весь споживаний газ країна імпортує з РФ. У липні 2020 року Словаччина стала четвертим після Німеччини, Італії та Білорусії найбільшим покупцем газпромівського газу: поставки за місяць склали 1065 млрд куб. м. Такі значні обсяги пояснюються тим, що через Словаччину російський газ іде не тільки в Європу, але і так званим віртуальним реверсом в Україні», – йдеться в статті.

Так, як наголошується в розслідуванні, Україна отримує колосальні обсяги газпромівського газу, оформленого як словацький, а також угорський і польський. З відповідною націнкою, оскільки віртуальний імпорт газу – це аж ніяк не безкоштовна послуга. На обсягах, що обчислюються мільярдами кубометрів на рік, можна заробити мільярди доларів.

«Фактично імпортований російський газ стає «європейським» завдяки компаніям-партнерам російського «Газпрому». Про всі процеси націнки і маржу, що виникають у процесі, як водиться, платить зі своїх кишень український споживач», – наголошується в матеріалі.

Видання зазначає, що чеський бізнесмен Кретинський, заробляючи переважно на транспортуванні російського газу в Європу і віртуальному реверсі російського газу в Україну, активно вкладає гроші в європейські бізнес-активи. Так, згідно з розслідуванням, у 2019 році компанія EP Global Commerce (EPGC), що належить Кретинському, купила майже 30% акцій німецької мережі гіпермаркетів Metro AG, ставши найбільшим акціонером цієї торгової мережі. Також були куплені 5,64% французької торгової мережі супермаркетів Casino.

Бізнесмен Кретинський, заробляючи на віртуальному реверсі російського газу в Україну, активно вкладає гроші в європейські бізнес-активи

У 2020 році чеський олігарх придбав 3,05% акцій британської мережі супермаркетів Sainsbury і 5% акцій королівської британської поштової служби Royal Mail, а також 5% акцій Macy's – однієї з найбільших і найстаріших мереж роздрібної торгівлі у США. Крім цього, Даніель Кретинський у 2018 році купив у французького бізнесмена Матьє Пігасса 49% акцій компанії-власника впливової газети Le Monde.

Головним бізнес-партнером Даніеля Кретинського є ще один проросійський олігарх із Чехії Петро Кельнер – №68 у світовому списку Forbes зі статком у 19,5 млрд доларів. У матеріалі зазначається, що саме Кретинський і Кельнер допомогли топменеджерам «Нафтогазу» Андрію Коболєву і Юрію Вітренку організувати схему віртуального імпорту газу в Україну зі Словаччини, який є словацьким тільки за документами, а в реальності залишається газом російського «Газпрому». Ці ж чеські бізнесмени є стратегічними партнерами «Газпрому» з транспортування російського газу в країни Західної Європи.

Видання також зазначає, що Андрій Коболєв і керівництво «Нафтогазу» не надають інформацію про газові контракти з компанією Даніеля Кретинського і цінами, за якими «Нафтогаз» закуповує газ у європейських трейдерів. З консолідованої звітності групи «Нафтогаз» дізнатися цю інформацію неможливо, а будь-які прямі запити закінчуються посиланнями на комерційну таємницю.

«У підсумку ця непрозорість дуже дорого коштує українцям, державному бюджету, і всій економіці», – йдеться в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реформи в Україні гальмує широко поширена корупція та олігархат, – Єврокомісія

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити