image
 |  74 22 Серпня 2023 | 12:51

Хто зупинить епопею з розпродажем лісових активів на Волині під час війни

У липні на аукціоні продали групу нерухомого майна, так званої філії Любомського лісового госопдарства під назвою «Лісокомплекс», який і перебував на балансі місцевого лісгоспу.

Про це ВолиньUA стало відомо з сайту prozorro.sale.

На продаж були виставлені 7 будівель із загальною площею 2 972 м.кв, а це: цехи переробки деревини, побутова, деревообробні майстерні, котельня, цех хвойно-вітамінного борошна. Початкова ціна лоту становила майже 5,8 мільйона.

Слід зазначити, що майно знаходиться неподалік міжнародної варшавської траси.

Придбало «лісові» будівлі підприємство ТОВ «Три вісімки» за 10 013 000 гривень.

Проте «гідну конкуренцію» у цьому аукціоні переможцю склало ще одне Товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційне підприємство «Волкор», яке запропонувало 10 012 032 гривень. Але як бачимо, буквально одна тисяча гривень вирішила подальшу долю цих будівель і потрапила до рук ТОВ «Три вісімки».

Що відомо про переможця?

Займається підприємець оптовою торгівлею зерна, необробленим тютюном та насінням і кормами для тварин.

ТОВ «Три вісімки» донедавна було зареєстроване у столиці, проте уже оновило місце прописки за тою самою адресою, де розташовані придбані будівлі: місто Любомль, вулиця Вокзальна, 61.

Підприємство без доходу, без прибутку та з мізерними активами 1400 гривень, зі статутним капіталом 1 000 гривень змогло придбати цілий комплекс споруд за десяток мільйонів гривень. Про це свідчать дані з сайту opendatabot. Дивно чи не так?

Дійсно фінансова звітність даного покупця доволі сумна та скупа, адже за минулий 2022 рік підприємець не заробив ні копійки. Тому і аналізувати тут було нічого.

Що ж стосується керівника Петренка Станіслава Миколайовича, то як свідчать дані сайті youcontrol, адреса його як засновника компанії: Луганська обл., місто Сорокине. Він також безпосереднім власником ТОВ «Три вісімки», яке ще й має проблеми із законом. Про це свідчать ухвали Печерського районного суду.

В ухвалі суду йдеться про вилучення «документів щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Три вісімки» та ще декількох підприємств, котрі були у цій кримінальній справі.

Отож, судячи з ухвали суду, кримінальна справа була досить серйозною і розглядалася вона у 2016 році та ще й була пов’язана з учасниками терористичної організації лнр.

Що ж стосується іншого конкурента ТОВ «ВКП Волкор», то це доволі молоде підприємство, яке займається лісозаготівлею, зі статутним капіталом 2 000 грн. Зареєстроване у смт Цумань. Фінансовий стан підприємства теж бажає кращого, адже воно є збитковим. Якщо проаналізувати фінансову звітність станом на І квартал 2023 року то тут нарахували майже мільйон чистого збитку (-921 тисяча гривень).

Виникає питання, як неприбуткові, збиткові підприємства раптово знайшли 10 млн гривень на купівлю комплексу споруд на території Любомльського «Лісокомплексу»? Та чи взагалі 10 мільйонів гривень це достатня сума для купівлі такого перспективного майна? І чи чесно взагалі проводився цей аукціон?

До прозорості продажу у нас виникли питання…

Зважаючи на опис та світлини, опубліковані на сайті prozorro.sale, у більшості пересічних людей не виникне жодних зауважень щодо суми, за яку продані занедбані будівлі, без вікон дверей, із жахливим фасадом, з відсутністю благоустрою.

Проте, можливо, організатори продажу, або підлеглі очільника Поліського регіонального офісу ДП «Ліси України» Олександра Кватирка не знайшли більш привабливих фото даної території та будівель? Адже все не так сумно як здавалося…

Між фото, які виставили на сайті продажу і реальністю – прірва.

При підготовці матеріалу виникло питання: що продавали насправді?? Старі будівлі чи цілий оновлений комплекс??

У листопаді 2018 року Любомльщину облетіла новина про відкриття потужного «Лісокомплексу» європейського рівня, з європейськими зарплатами та величезними перспективами. Потужне підприємство вражало своїм масштабом, ремонтом, новим устаткуванням, яке вартувало на той час, понад 7 мільйонів гривень. На відкритті були присутні перші обличчя влади Волині, лісової галузі області, зокрема, і сам керівник тодішнього Волинського управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко.

Саме це підприємство з величезною фінансовою перспективою виставили на продаж у 2023 році, у період війни. Кращого моменту і годі чекати! Чи не так? Пройшло лише 5 років і воно - у приватних руках.

Будівлі на території лісокомплексу тепер мають оновлений вигляд, територія облагороджена та впорядкована, проте світлини на сайті аукціону показують зовсім інше… Те, що було до 2018 року.

Про те, що там нині знаходиться велике підприємство з величезними будівлями свідчать дані з карти google maps.

З поінформованих джерел нам стало відомо, що будівлі за адресою м. Любомль, вулиця Вокзальна, 61 дійсно продані. І мають вони доволі престижний і привабливий вигляд.

«Побутує думка, що в українських реаліях державні підприємства не можуть на рівних конкурувати з приватними. Цю тезу ледь не щодня спростовують волинські лісівники. Лісогосподарські підприємства нашого краю є не лише потужними платниками податків і працедавцями, вони показують приклад соціально-відповідального господарювання…» - так тоді місцеві ЗМІ описували відкриття «Лісокомплексу» у Любомлі.

 

Дивно, що ці думки у представників лісової галузі Волині, з плином часу, кардинально змінилися. Судячи з викладеного, Кватирко уже втомився від конкуренції та вирішив віддати це потужне підприємство у приватні руки за безцінь.

Додамо, що у договорі щодо продажу, який був підписаний 4 липня цього року, йдеться про те, що земельна ділянка, на якій розташований об’єкт приватизації, не є предметом купівлі-продажу за цим Договором, тому питання землекористування покупець вирішує самостійно в установленому чинним законодавством порядку, після переходу до покупця права власності на об'єкт приватизації.

Очевидно без права користування земельною ділянкою, ці будівлі власнику не будуть цікавими, тому припускаємо, що невдовзі ТОВ «Три вісімки» схочуть взяти в оренду землю, або ж придбати її. Бо, зважаючи на розташування та логістику, для введення великого бізнесу тут досить комфортні умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливості продажу Звірівського мисливського господарства

Після серії наших матеріалів щодо продажу майна лісових господарств на Волині, у нас знову виникає питання, навіщо і для кого цей масовий розпродаж у період повномасштабної війни?? Невже це комусь вигідно? Відколи лісове господарство, в нашому регіоні зокрема, стало неприбутковим або ж збитковим, що вимагає продажу цілих майнових перспективних прибуткових комплексів??? Адже ті гроші, які могли б поповнити державний бюджет, тепер будуть поповнювати приватні гаманці.

Проте, як говорять у народі представники лісового господарства: «Ліс шумів і шуміти буде», а з таким розпродажем майна гроші шелестітимуть у кишенях потрібних для когось людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОВ «Волиньліс» з Франківською пропискою викупило майно Маневицького лісового господарства за сценарієм Звірівського

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити