image
 |  131 27 Грудня 2019 | 16:11

Історики розповіли про походження назви «Волинь»

Історик Шахматов Олексій розповів свою версію походження назви «Волинь».

Про це інформується у спільноті Ковельського історичного музею.

За версією О.Шахматова, назва «Волинь» знаходить свої відповідники в німецькому «walhōs» у значенні готський, давньо-верхньо-німецькому «walah, walh» – іноземець, середньоверхньо-німецького «walch» – чужий, кельт, представник романських народів, середньо-нижньо-німецького «wale» – іноземець, які, в свою чергу, походять від кельтського етноніма “Volcae”, згаданого у творах Цезаря в спорідненні з назвою країни Вельс (Уельс), гели, Галлія.

Російська історіографія здебільшого ігнорувала цю думку

Шахматова, приховуючи можливий генетичний зв’язок волинян із готами чи з кельтами (що рівнозначно з німцями та британцями). Більшою мірою думка про можливий західний етногенез волинян панувала серед українських науковців Канади та США. Та, виявляється, можливість цього генетичного зв’язку волинян із німцями не така вже й безнадійна. Волиняни мешкають не тільки між Бугом і Злучем, а й на південному узбережжі Балтики, поряд із поморянами.

Там розташоване й місто Воллін, яке до Другої світової війни було німецьким, а після неї відійшло до Польщі. Ґрунтовну розвідку на цю тему ще 1952 р. опублікував у Канаді проф. Ярослав Рудницький. Не просто відкинути й кельтів. За деякими припущеннями, зовсім не безпідставними, і Волинь на Бузі, і Волинь на Балтиці були засновані кельтами як прикордонні міста. Це по-перше. Подруге, на сучасному Українському Поліссі від Устилуга до Києва і частково й на Волині з ІІ по ІV ст. проживали готи. Для південніших сусідів і волиняни були готами. Це так само, як для поліщуків усі галичани гуцули, а для галичан поліщуки всі волиняни.

Найновіші знахідки переконують у тому, що готські поселення мирно співіснували зі слов’янськими. Кельти, які з’явилися тут ще в ІІІ cт. до н.е., були агресивнішими. Тому й вважалися іноземцями, волохами (що на той час було рівнозначне циганам). Таке наше власне пояснення цієї етимології.

Розповсюдження волинян від Балтики до Бугу могло відбутися тільки в доісторичні часи. Саме тоді виникли й реальні передумови для появи цієї назви на територіях, які в історичні часи мало що мали спільного (Віктор Давидюк "Нерозгадані таємниці волинян", 2015)

а) Реконструкція одягу давнього гота.

б) Реконструкція житла готів (II—III ст.) поблизу Грубешова (Польща).

Реконструкція середньовічної будівлі, створеної на підставі археологічних досліджень Волина.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити