image
 |  18 15 Травня 2020 | 10:00

Історія успіху Марії Карабан: «Біологія — це ти, соромно себе не знати»

Фундамент майбутньої України – сучасні, молоді та перспективні студенти. Сьогодні, в День учителя біології, розповімо про успіхи студентки освітньої програми «Біологія» 3-го курсу медико-біологічного факультету Марії Карабан – майбутньої вчительки біології.

Нагадаємо, що 15 травня відзначають День вчителя біології (Biology Teacher Day). Рішення про святкування такого дня було прийняте  на розширеній Раді Асоціації вчителів біології України 29 квітня 2011 року у режимі телефонної конференції.

Прагнення до знань – основне завдання сучасної молоді, без якого науковий прогрес був би неможливим. Ключову роль при цьому відіграє вибір абітурієнтом майбутньої професії.

Марія Карабан ще зі шкільної лави приділяла посилену увагу вивченню предметів природничого напрямку. Хоча вони були для дівчини найважчими у її розумінні, проте це стало тільки більшим стимулом для їх вивчення.

Назавжди закарбувались у пам’яті дівчини уроки біології, які проводила вчитель Любахівської загальноосвітньої школи І-ІІІ І-ІІІ ступенів Володимирецького району Рівненщини Денисюк Людмила Василівна, яка змогла захопити своєрідною методикою викладання, і цим ще більше покорила допитливу школярку в любові до предмету біології.

Саме тому своє майбутнє дівчина пов’язала саме з факультетом біології Лесиного університету за спеціальністю «Середня освіта. Біологія». Марія зізнається, що за три роки ні разу не пошкодувала про свій вибір.

«Робити те, що любиш, і постійно відкривати щось нове для себе – така альфа і омега нашого студентського життя. Воно, звісно, нелегке, але по-іншому бути не може. Адже, коли хочеш опанувати нову тему досконало – доводиться не один раз перечитувати матеріал, запитувати викладачів, які завжди готові повторно пояснити інформацію, шукати додаткову літературу, закріплювати вивчене за допомогою схем та таблиць», – ділиться враженнями Марія Карабан.

Участь у Всеукраїнській конференції з біології.

Сам процес навчання – захоплюючий, оскільки студентів вчать не лише професійності в обраній сфері, а й необхідності у всебічному розвитку для підвищення рівня власної ерудованості. Найбільше, Марії подобаються предмети ботанічного спрямування, а особливо— вивчення фізіологічних та біохімічних процесів рослинного організму в філо- та онтогенезі. Тому й курсову роботу дівчина,захищала саме на кафедрі ботаніки і методики викладання природничих наук.

Обов'язковим етапом навчального процесу є перевірка умінь студентів використовувати теоретичні знання у практичній діяльності. Для цього на лабораторних заняттях студенти мають можливість проведення маніпуляції з препаратами під мікроскопом, порівнювати анатомічні особливості різних біологічних об'єктів за допомогою препарування. Проведення дослідів, вплив на їх перебіг, аналіз результатів та знаходження для них логічних й наукових пояснень. І це – лише невелика частина всього практичного навчання.

Робота з гербарієм під час польової практики.

Студентка Марія Карабан розповідає, що її мама, медик за освітою, не перестає дивуватися, що майбутні вчителі старанно вчать латинь, визначають групи крові, знайомляться з методиками електрокардіографії. Адже без обізнаності в медицині сучасного біолога уявити неможливо.

Для удосконалення практичних навичок та формування професійних умінь під час перших років на медико-біологічному факультеті студенти проходять комплексну навчальну зоолого-ботанічну практику на базі національних природних парків (Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща», Шацький НПП, зокрема на базі практик «Гарт» та ін.).

«Озброївшись» біноклями, сачками, ботанічними пресами та іншим необхідним інвентарем, студенти проводять збір біологічних об'єктів для створення гербарних зразків та зоологічних колекцій.

Польова практика на медико-біологічному факультеті ШНПП

Зібрані матеріали в обов’язковому порядку піддаються дослідженням, у ході яких описуються та порівнюються морфо-анатомічні особливості кожного об'єкта, визначається чисельнісь представників окремого виду на певній площі території, тобто здійснюється і статистична обробка кількісного матеріалу, вивчається вплив факторів зовнішнього середовища на виникнення змін у процесах на клітинному та молекулярному рівнях.

На основі отриманих результатів досліджень та опрацьованої інформації студенти готують звітну документацію. Зарахування практики здійснюється після останнього етапу — усного захисту.

Як зізнається Марія Карабан, це – найвідповідальніший момент, адже за короткий час ти маєш ознайомити викладачів із усіма результатами, отриманими під час тривалого практичного періоду та показати високі професійні уміння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бути науковцем – дуже престижно та перспективно», – студентка медико-біологічного факультету СНУ Дарина Шкабура

На останніх роках навчання на факультеті студенти-освітяни проходять психолого-педагогічну практику у середніх навчальних закладах, під час якої формується професійно-педагогічна компетентність та зароджуються здібності до нестандартних інтерпретацій учбово-виховного процесу.

Польова практика о. Пісочне.

Марія Карабан вважає, що освітні реформи слід розпочинати не зі шкіл, а саме з підготовки студентів — майбутніх учителів. Тому щиро вдячна викладачам свого факультету, що вони не лише навчають студентів усім галузям біології, а роблять усе для того, щоб студенти стали гідними популяризаторами цієї науки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ректор волинського вишу поділився своїм списком топових книг

Вагому роль у формуванні студентського інтересу до наукової творчості відіграє можливість навчатися за програмою подвійного диплому за кордоном, проходити практику в університетах інших країн, брати участь у конференціях, наукових пікніках та студентських олімпіадах.

«Дуже вдячнівсім викладачам кафедри ботаніки і методики викладання біологічних наук та в. о. декана Степанюку Ярославу Васильовичу – за допомогу у підготовці та неабияку підтримку. Завдяки цьому ми змогли гідно представити наш ВНЗ у колі науково-студентської спільноти», – розповідає Марія Карабан.

Розширювати межі своїх знань не лише з урахуванням розвитку науки, а й новітніх технологій сучасним студентам допомагає онлайн навчання, що запровадилося в університеті у зв'язку з карантином. Певні види робіт майбутні освітяни й раніше виконували в такому режимі, тому це для студентів не стало перешкодою у вивченні матеріалу.

«Навпаки, зараз для нас, як для майбутніх педагогів, цікаво спостерігати за тим, як віртуозно через монітор комп'ютера викладачі доносять до нас інформацію», – стверджує студентка.

На думку Марії Карабан, онлайн навчання не може дати студентам ту кількість знань, яку би вони хотіли отримати, тому з нетерпінням чекають на закінчення карантину, щоб продовжити практичне навчання, аби мати змогу виконання основного завдання сучасної молоді — навчатися задля самореалізації та розвитку науки.

«Звісно, не були би ми студентами, якби не вміли поєднувати корисне з приємним. Так, за плечима студентського самоврядування факультету стоїть проведення безлічі заходів і подій, що робить його не лише центром отримання знань і набуття умінь, а й місцем відпочинку та отримання приємних вражень», – розповідає Марія.

Виявляється, особливим для студентів є період перебування на базі практики «Гарт». Там студенти вміло вміють поєднувати навчання із відпочинком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історія успіху Олени Федонюк: чи можливо з українським дипломом біолога працювати у США?

Польова практика на базі практик «Гарт», що біля о.Світязь.

«Надовго в нашій пам'яті лишаться посиденьки біля багаття та на березі Світязя, під час яких ми обмінювалися враженнями та думками, чи просто розповідали смішні та захоплюючі історії», – ділиться спогадами студентка.

«Біологія — це ти, соромно себе не знати», – з такими думками Марія Карабан вступала на медико-біологічний факультет. І в результаті має те навчання, про яке мріяла. Тому й абітурієнтам радить обирати професію з власних міркувань, не покладаючись на суб'єктивні думки оточуючих.

P.S. «ВолиньUA» щиро вітає всіх учителів біології та всіх біологів, які навчають інших пізнавати себе, – з Днем учителя біології!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити