image
 |  360 8 Квітня 2024 | 12:51

Кам'яна плита з Луцька середини 13-го століття знаходиться у Національному музеї історії України

Кам'яна плита з Луцька із зображенням Святого Дмитра Солунського перебуває у Національному музеї історії України.

Про це у коментарі власкору "ВолиньUA" повідомив заступник директора Луцького історико-культурного заповідника Віктор Баюк.

Посадовець відмовився розповідати про деталі, порадивши звернутися у прокуратуру. Також він уникнув відповіді на питання, чи можливе повернення плити до Луцька.

Нагадаємо, що у березні правоохоронними органами Волині при спробі продажу вилучено унікальну пам’ятку – кам’яну плиту із зображенням Святого Дмитра Солунського.

Плита являє собою підквадратний камінь-пісковик розмірами 39х41х15,5 см із вирізьбленим композиційним зображенням, в центрі якого іконографічний образ Святого Дмитра в обладунках, зі списом та щитом.

Цей зразок давньоруського мистецтва має безсумнівно культове походження, є пов'язаний з визначним храмом Галицько-Волинського князівства та датується часом давньоруської держави (імовірно серединою ХІІІ ст., до монголо-татарської навали).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У салоні сморід та гуркіт: Луцьком курсують поржавілі автобуси

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити