image
 |  79 27 Червня 2022 | 16:08

Ківерцівський медколедж запрошує на навчання: переваги фахової передвищої освіти та умови вступу

У Ківерцівському фаховому медичному коледжі вже понад пів століття вчать студентів рятувати життя. Щороку тут випускають більше ста медичних сестер, акушерів та фельдшерів.

Журналісти поспілкувалися з очільницею закладу, докторкою біологічних наук, доценткою Тетяною Комшук та розпитали, чим живе сьогодні медколедж, які має переваги та яким буде вступ-2022 року в умовах воєнного стану.

Тетяно Сергіївно, скільки років функціонує ваш освітній заклад?

Наш освітній заклад розпочав свою діяльність як училище ще в далекому 1963 році. Спільні зусилля адміністрації та працівників стимулювали його стрімкий розвиток. Я очолила заклад у 2001 році. Разом з колективом ми зуміли за досить короткий час модернізувати, реконструювати та змінити його до невпізнання. Вже за рік училище було акредитоване, а у 2007 році отримало статус коледжу.

Розкажіть про свій заклад, про колектив та його здобутки

Освітній процес КФМК забезпечує висококваліфікований колектив. Це - 44 педагоги, з яких 17 мають медичну освіту. Ці люди щодня несуть до студентських сердець не лише знання, а й почуття любові та відповідальності. Колеги радіють студентським перемогам та разом ділять невдачі. Секрет успішності навчання у нашому закладі доволі простий: тут кожен викладач займається справою, яку любить.

Чи вніс корективи у роботу закладу введений в Україні військовий стан?

Сьогодні Україна живе в новій реальності, яка спричинена повномасштабним вторгненням російської федерації на територію нашої держави. Жахіття війни застали зненацька кожного з нас, вони внесли неабиякі корективи у наше життя. Інша реальність настала не лише для кожного українця, кожної сім’ї чи кожного міста, а й для кожного закладу освіти. І наш коледж не став винятком.

Порівняно із тими процесами, які відбуваються в освіті зазвичай, цьогоріч усе змінилося та сповільнилося. З початку війни навчання призупинилося на два тижні, але ми мали змогу його відновити. Нині ми навчаємося дистанційно. Єдине хмарне середовище дозволяє зробити процес цікавим та змістовним.

З перших днів війни працівники коледжу та студенти активно включились у волонтерську діяльність. Ми плетемо сітки, готуємо смачні обіди для нашої Роти Охорони, купуємо спільним коштом речі для потреб ЗСУ. Я горджусь кожним членом нашої коледжної родини. Адже ми ставимо перед собою цілі та впевнено йдемо до них, працюючи на освітньому фронті на благо України.

Як відбувається прийом на навчання до коледжу? Які конкурсні пропозиції має заклад для вступу у 2022 році?

Прийом на навчання здійснюється на конкурсній основі. Конкурсні пропозиції заклад формує самостійно в межах ліцензованого обсягу. Цьогоріч пропонуємо абітурієнтам навчатися за освітньою програмою Лікувальна справа та здобути кваліфікацію фельдшера. Прийом на базі 9 та 11 класів. Навчаючись за освітньою програмою Сестринська справа на базі 9 класів, матимете можливість здобути кваліфікацію сестри медичної. Якщо ви закінчили 11 класів і бажаєте здобути кваліфікацію акушерки, пропонуємо навчання за освітньою програмою Акушерська справа. Також коледж дає можливість здобути кваліфікацію гігієніст зубний за освітньою програмою Стоматологія для випускників 9 та 11 класів.

Які умови вступу цього року? Коли і як подавати документи?

Строки прийому заяв та документів, терміни конкурсного відбору та зарахування на навчання можна прослідкувати в таблицях.

Для вступників на базі 9 класів:

Для вступників на базі 11 класів:

А як щодо вступних випробувань? Чи полегшені умови вступу до коледжу? Як відбуватиметься вступ для пільгових категорій вступників?

Тих, хто закінчив 9 класів та планує навчатись за регіональним замовленням за освітніми програмами Лікувальна справа і Сестринська справа, чекає індивідуальна усна співбесіда лише з одного предмету – української мови. Вступ на контракт відбуватиметься лише на підставі мотиваційних листів, тобто не буде жодних вступних випробувань. А от зі стоматології вас чекає очний творчий конкурс з ліплення.

Умови вступу для випускників 11 класів за кваліфікацією Лікувальна справа, Акушерська справа за регіональним замовленням – це індивідуальна усна співбесіда лише з української мови або результат МПТ з 3 предметів, або результати ЗНО 2019-2021 років з двох предметів (1 – українська мова, 2 – на вибір вступника). Вступ на контракт, знову ж таки, відбуватиметься лише на підставі мотиваційних листів, а на стоматологію – за результатами творчого конкурсу з ліплення.

Умови вступу значно спрощені. Тому, шановні випускники, будемо раді вітати вас у нашій коледжній родині. Детальніше про умови вступу, зокрема для пільгових категорій, читайте на нашому сайті.

http://www.kmk.lutsk.ua.

Тетяно Сергіївно, а як щодо матеріально-технічної бази? Чи мають студенти можливість проходити практику в лікувально-профілактичних закладах?

Коледж має потужну матеріально-технічну базу. Це і спеціалізовані кабінети та лабораторії, і кабінети доклінічної та клінічної практики на базі місцевої лікарні. Усі навчальні кабінети обладнані персональними комп’ютерами та мультимедійними комплексами.

Кабінети коледжу щорічно поповнюються сучасними фантомами й муляжами, приладами й інструментами для забезпечення робочого місця майбутнього спеціаліста.

Карантинні умови не дозволяли студентам займатись та проходити практику на наших медичних базах. Цьогоріч усі студенти, для яких згідно навчального плану була передбачена виробнича або переддипломна практика, мають змогу її пройти в лікувально-профілактичних закладах області та за її межами.

Маючи таку потужну базу, здогадуюсь, що вам є чим похизуватися і щодо навчальних досягнень

У коледжі панує культ знань. Заклад пишається своїми студентами, які примножують його славу своїми здобутками і перемогами. Гордістю коледжу є випускниці Тетяна Горщар, Анастасія Мартинюк, Наталія Кузьмик, які стали переможцями Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності «Ескулап», виборовши відповідно перші та друге місця. За роки існування коледж дав путівку в житті не одній тисячі студентів. Як батьки радіють успіхам своїх дітей, так і наш коледж пишається досягненнями випускників, серед яких старші медичні сестри, завідувачі відділень. Це майстри своєї справи, чиє професійне становлення відбувалось в стінах КФМК.

Пані Тетяно, чула, що Ківерцівський медколедж надає платні курси масажу і косметології

Саме так. Масаж і косметологія потребують знань з медицини. Але курси мають можливість відвідувати не лише студенти, а й пересічні громадяни. Наші коучі дають якісні теоретичні та практичні знання. Незадоволених не було. Шкода, що ця робота нині в стані спокою у зв’язку із воєнним станом.

Студенти – це такий народ, який не лише вміє вчитися, а й активно відпочивати. Чи є в коледжі умови для цього?

Навчання та відпочинок – справжній лозунг студентського життя. У коледжі чудова актова зала, де відбуваються виступи учасників колективів художньої самодіяльності та студентського театру.

Традиційно студенти є активними учасниками у громадських акціях, ініціативах та урочистостях. Плідною є участь студентів у волонтерських групах Милосердя, Товариства Червоного Хреста, Ордена Мальтійської служби.

Заклад має чудову спортивно-оздоровчу базу. До послуг студентів – простора спортивна зала. Тут є необхідне спортивне обладнання, інвентар, що дозволяє на належному рівні проводити заняття з фізичного виховання та фізкультурно-оздоровчі й спортивно-масові заходи. На території коледжу маємо два гуртожитки. Для студентів – це дім, у якому вони проходять справжню школу самостійного життя. Для освіти та відпочинку маємо чудову бібліотеку з величезною читальною залою.

    

Тетяно Сергіївно, на вашу думку, чи посилиться інтерес до медичної професії під час вступної компанії 2022 року? Чому варто обирати саме Ківерцівський коледж?

Війна закінчиться, ми переможемо і здобутий медичний фах дасть неабиякі перспективи. Ви ж розумієте, що кваліфікованого медичного працівника Україна буде потребувати все більше. А ми обіцяємо дати якісну освіту. Тож обирайте медицину за покликом душі. Нехай можливість допомагати людям стане вашою справою. Справою, яка приносить не лише матеріальне, а й моральне задоволення та позитивні емоції. Завдання Ківерцівського фахового медичного коледжу – допомогти кожному, хто такий вибір здійснить. Тут ви станете справжнім фахівцем своєї справи, який не просто працює і має професійні навички, а вкладає у свою діяльність душу, що є шляхом до щастя конкретної особистості і запорука процвітання та добробуту держави. При виборі майбутнього фаху, стоячи на «перехресті доріг», бажаю усім обрати правильний шлях у завтрашній день. Обирайте цей шлях свідомо. Приєднуйтесь до родини Ківерцівського фахового медичного коледжу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити