image
 |  0 19 Вересня 2020 | 14:48

Українців почали масово штрафувати за газ: чому це незаконно і що робити

Облгази разом із афілійованими газзбутами нараховують українцям борги за газ заднім числом. Водночас найчастіше споживачі своєчасно платять за газ і не можуть зрозуміти, звідки беруться борги в платіжках, розповідають "Факти".

Повідомляється, що споживачі стали отримувати листи з нарахуваннями "температурних коефіцієнтів", починаючи з 2015 року. Якщо ж вони відмовляються платити за незрозумілу послугу, облгази погрожують від'єднанням газопостачання. Деяким споживачам газ вже від'єднали.

Споживачі все частіше скаржаться на незаконні, на їхню думку, дії облгазів і газзбутів. Наприклад, споживач із м. Кам'янець Дніпропетровської області розповів, що в його платіжці з'явився борг на суму 502,52 грн за температурні коефіцієнти з жовтня 2018 року. Пізніше в платіжці виникла заборгованість на суму 581,27 грн, які нараховані за період від 1 грудня 2015 року до 30 вересня 2018 року.

Ще один споживач розповів, що через два тижні після переходу до ЦПК "Нафтогаз" співробітники компанії зняли в нього газовий лічильник і перекрили газ. Пояснили це тим, що забрали лічильник на перевірку, водночас не залишили ні перемички, ні лічильника натомість.

"Газправда" пише, що споживачі газу стали все частіше звертатися до них зі скаргами на схожі ситуації. Фахівці одностайно заявляють, що "температурні коефіцієнти" є незаконними і необхідно їх оскаржувати в судах.

Людей, які постраждали від таких дій газовиків, просять писати скарги до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), а також до Держпродпотребслужби. У "Газправді" рекомендують фіксувати порушення, а також писати претензії та скарги постачальникам, уповноваженим органам державної влади і в суди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кравчук і Фокін «зливають» Україну за завданням офісу Зеленського

У разі зміни постачальника газу й нарахування незаконних "температурних коефіцієнтів" за період із 2015 року "Газправда" пропонує такі дії:

1. Звернутися до контакт-центру свого постачальника газу телефоном або на електронну адресу для отримання роз'яснення: за що саме і за який період вам нараховано борг.

2. Надіслати до постачальника газу претензію про незаконність указаних нарахувань із вимогою здійснення перерахунку, скориставшись зразком претензії, розміщеної на сайті.

3. Дочекатися відповіді від постачальника на претензію. Якщо постачальник не розв'яже Вашу проблему і не здійснить перерахунок, радимо звернути скарги до НКРЕКП і Держпродпотребслужби, скориставшись зразками скарг, розміщеними на нашому сайті.

4. Подавати заяву до суду й вимагати зобов'язати постачальника усунути порушення, провести перерахунок незаконних нарахувань у судовому порядку (зразок заяви до суду незабаром також буде розміщено на сайті).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити