image
 |  23 12 Лютого 2019 | 13:11

Книголюбам Волині: «Акварелі» Осталовської про те як вижити у концтаборі малюючи портрети

Лідія Осталовська - польська журналістка «Газети Виборчої» , яка художньо-документально дослідила та описала долю європейських ромів та євреїв, яких нищили в гетто Аушвіц- Біркенау. Згодом Гіларі Гельштайн зніме фільм про Шоа очима митців, який матиме назву «Бачене цими очима».  

Поети, письменники, артисти, журналісти, професори, нобелівські лауреати, радянські військовополонені стануть в’язнями тісного простору. Саме тут вони творитимуть безумства проектів і починань задля того, щоб забути та відкинути думки про те, що згодом тут станеться. Художниця, чеська єврейка - Діна Готлібова малюватиме в ув’язненні портрети ромів, есесівських дружин та наречених. Таким чином здобуде собі порятунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книголюбам Волині: 5 книг для лютневих вечорів

Тоді ж набули поширення тогочасні європейські євганістичні товариства, які закликали здорових, талановитих і багатих розмножуватися, а лікарі повинні були знищувати життя, позбавлені цінності. Ентузіасти з вдосконалення потребували політиків, а політики – науковців, щоб втілити все практично. Так і зустрілися вони - сповідники ідей, в Німеччині за часів Гітлера, теорію визнали догмою, підкріпивши законом. Саме тут зародився нацизм.

Людська природа полонених вимагала поринути у вигаданий світ, щоб повірити в те, що вийдуть живими. Єврейський хлопчик у картузі набакир із піднятими вгору руками, старигань із зіркою Давида, бульдозер, що спихає тіла в ями, гори волосся і окуляри, смертельний газ та крематорії, бараки, ворота, колючий дріт і колія…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книголюбам Волині: вульгарний «Блакитний янгол» - про сексуально стурбованого викладача

Психологічно важка книга про те, як парадоксальний сталінський тоталітаризм подарував волю в’язням гітлерівського режиму, про те, що світ міг би помітити все це раніше, якби хотів…

Ольга Жигунова

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити