image
 |  14 28 Січня 2019 | 19:55

Книголюбам Волині: «Манюня» – книга про щасливе вірменьке дитинство

"Манюня"!!!! Книга про "нелегке" дитинство вірменських дітей в Радянському Союзі. Тут теж різні сім'ї - багатодітні, повні, неповні і т.д. У рожної родини своя чудова історія. А головна над усіма Ба - бабуся Манюньої. Вона войовнича і трохи деспотична. Але, що робити з дівчатами котрі вирішили побрити собі ноги, вуса, яких нема, та заодно плюшевого зайчика, бо таке роблять дівчата з польського журналу. Що робити з Каріне, котра залякала весь квартал. І жоден хлопчик не смів пройти мимо не отримавши копняка. А, що робити дяді Юрі, який щоразу коли його дружина вагітніла, просив у Бога хлопчика. Але народились Наріне, Каріне, Гаяне та Соне... Батько перестав вірити в Бога.

Тут так гарно описана Вірменія та її традиції. А ще тотальний радянський дефіцит, постійна нестача продуктів та одягу. І аншлаги в кінотеатрі на "Зіту і Гіту".

Дружба, яка виникла мід Манюньою і Наріне - це суцільна суміш позитивних емоцій. Цю книгу можна перечитувати добрий десяток раз.

"Манюня пише фантастичний роман" - це друга книга Наріне Абгарян про дві родини, які стали наче рідні через дівчачу дружбу Манюні та Наріне. Дівчата підросли і, звісно, "проблеми" в них стали серйознішими. На перше місце, почесно стає Каріне - мала бешкетниця, розбишака і зірви голова, адже її "проблеми" виросли надто масштабніше ніж бити сусідського хлопчика Рубіка. Тепер їй треба захищати "двох балбєсок" - старшу сестру Наріне і її подругу Манюню. Карінка умудрилась зламати вдома всю техніку, не допомагали навіть виховні уроки Ба.

Ба, звісно, була як завше, у всій красі, як щира єврейка, строїла свого сина, відганяла від нього "задріпанок" і пишалася його інженерними успіхами. Ба як ніхто інший, знала відповіді на всі питання і особливо політичні:

- А Генсек - це ім'я чи прізвище? - запитали ми одного разу Ба.

- Генсек - це захворювання мозку, - хмикнула вона.

- Та ще й невиліковне.

Дитинство - прекрасне. А пізнавати вірменське дитинство - корисно і повчально.

Радянський слід залишив непоправну бідність на всьому. А яскравим прикладом цього став табір "Колагір" і неймовірні пригоди в ньому на кшталт "манка на воді", "печиво ювілейне об яке ламаються зуби", "волохата кухарка тітка Ліна", "поїдання зелених яблук аби хоч щось поїсти" та ін.

 "Манюня, ювілей Ба та інші хвилювання" - така ж душевна і така ж бешкетна, як і дві попередні книги. Наріне, Каріне та Манюня - весела трійця, яка наганяє угаган на містечко Берд та "руйнує" спокій Ба. Тай Міша теж добре вдався, знову знайшов собі пасію. О, чи хватить нервів у сердешної Ба? Тим більше, що скоро в неї ювілей і приїде сестра Фая, та, що Жмальник...

Передсвяткові тривоги, газова катастрофа і руйнація планів. Хто спасе ситуацію? Хто врятує свято Ба?

Гаяне і Сонечка підростають. Потішні діти, не те, що та трійця. І ще Рубік такий весь щасливий з відпочинку повернувся)))) Ні, Карінка цього не витримає.

Як склалися долі цих чудових дівчаток? Ким вони стали? Читайте на сторінках останьої книги про дівчинку Манюню.

Вознюк Орися

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити