image
 |  2 28 Жовтня 2020 | 18:18

Коронавірус: чому вітамін D важливий на карантині?

Додаткове приймання вітаміну D може бути корисним під час пандемії. Споживання пацієнтами з Covid-19 цього вітаміну підвищує їхні шанси на виживання та пришвидшує одужання.

Про це повідомили іспанські вчені з Університету Кантабрії, які оглянули 216 пацієнтів лікарні Вальдецилла в місті на півночі Іспанії, пише Healthline.

82% пацієнтів з інфекційних відділень із діагнозом Covid-19 мали дефіцит вітаміну D. 44 таких пацієнтів перевели в реанімацію, тому що їхній стан погіршився, а 37 із них потребували штучної вентиляції легень. Інші хворі вилікувалися швидше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд продовжив термін дії режиму надзвичайної ситуації до кінця року

Дослідники виявили, що в тих, хто мав меншу кількість "сонячного вітаміну", частіше фіксували високий кров'яний тиск та серцеві захворювання. Однак учені досі вагаються, чи то дефіцит вітаміну D призводить до вразливості перед вірусом, чи вже Covid-19, коли потрапляє в організм нищить цей вітамін у великій кількості.

Багато вчених критикують це дослідження, кажучи, що обсяг його вибірки занадто малий. В іспанському дослідженні також не зазначили етнічної приналежності пацієнтів із Covid-19, а це може бути важливим. Люди з темнішою шкірою мають більший ризик нестачі вітаміну D, оскільки організму важче поглинати сонячне світло й перетворювати його.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити