image
 |  7 26 Лютого 2023 | 19:51

Коронавірус: новий підвид шириться областями України

Варіант штаму коронавірусної хвороби Omicron XBB.1.5, відомий також під назвою "Кракен", підтверджено вже в чотирьох областях України.

Це стало відомо завдяки результатам секвенування референс-лабораторії Центру громадського здоров'я. Про це повідомляє пресслужба ЦГЗ, - пише ВолиньUA.

"Завдяки секвенуванню ми підтверджуємо, що варіант Omicron XBB.1.5 циркулює вже на території 4 областей: Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській та Одеській", – повідомила завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ Ірина Демчишина.

За її словами, робота лабораторії триває постійно.

"Нам вдалося зробити вже майже тисячу секвенувань", – розповіла Демчишина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя після прильоту: розповіли, як живуть волиняни, на будинок яких впав безпілотник (ФОТО)

В Центрі громадського здоров'я зазначають, що такий розвиток подій був прогнозований, адже кожна нова мутація коронавірусу SARS-CoV-2 витісняє собою попередню.

В ЦГЗ застерегли, що хоча сам по собі Omicron і переноситься легше, проте має здатність передаватися швидше. Це додатково навантажує медичну систему. Саме тому необхідно пройти вакцинацію проти Covid-19, в тому числі зробити і бустерні щеплення.

Наразі в Україні доступна спеціальна вакцина проти штаму Omicron. Для отримання щеплення не обов'язково мати декларацію з сімейним лікарем.

Вакцинуватися можна в найближчому закладі охорони здоров'я або в центрах вакцинації. Щеплення проти Covid-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років.

В ЦГЗ наголошують, що перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити