image
 |  7 23 Листопада 2018 | 16:33

Корупційні схеми у лісовій сфері штовхають країну до катастрофи, – експерти

Фаховий аналіз статистичних даних та існуючих корупційних «схем» у лісовій галузі України, яку нині очолює депутат Волинської обласної ради від БПП «Солідарність» Володимир Бондар, призводить до невтішного висновку: це – бізнес на межі катастрофи!

Про це зокрема йдеться в системній аналітичній публікації видання «Вголос», в основі якої – коментарі експертів.

Нещодавно у Держслужбі статистики України повідомили: «За три квартали 2018 року з України експортували 1,57 млн ​​тонн паливної деревини на 115,7 млн ​​доларів».

Натомість екологи вкотре б’ють на сполох: в Україні нещадно та масово, збільшуючи темпи, рубають ліс. Як законним, так і незаконним способом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масштаби вивезення лісу з України під виглядом дров катастрофічно зростають

За даними британської організації Earthsight, Україна щорічно продає іншим країнам 1,2 млн кубометрів пиломатеріалів, які не існують в жодному офіційному документі. Причому такими чином в українських Карпатах знищили величезні ділянки лісу. Взялися навіть за праліси, які вирубувати взагалі не можна.

Також у Earthsight зробили далеко невтішний для нас висновок: Україна — лідер із експорту незаконної деревини до Євросоюзу. За 2013-2017 рр. експорт ділової української деревини в ЄС зріс на 75 % і досяг показника в мільярд євро 2017-го.

Ба більше: у тому, скільки в Україні заготували лісу, не можуть погодитися навіть державні структури. У своєму річному звіті за 2017 рік Держлісагентство вказує 15,95 млн кубометрів заготовленого лісу, Держстатистики — 21,9 млрд кубометрів, із яких 18,9 млрд — ліквідної.

До слова, загальна площа лісових масивів України становить близько 10 мільйонів гектарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британців шокує корупція довкола українського лісу

Відтак активісти самотужки беруться виявляти незаконні факти рубок лісу. Та порушників не лякають навіть штрафи чи передбачена кримінальна відповідальність за незаконні рубки. Адже більшість справ до суду не потрапляє. Та й чи зміниться ситуація з 1 січня 2019 року, коли відповідно до погодженого Президентом Закону штрафи за незаконну вирубку зростуть у кілька разів?

Відтак про масштаби рубок лісу в Україні, його контрабанду за кордон і що у подальшому чекає на наші лісові масиви, «Вголос» питав у екс-міністра екології та природних ресурсів України Сергія Курикіна, координатора проекту «Лісова варта» Дмитра Карабчука й еколога, представника організації «Екологія-Право-Людина» Петра Тєстова.

Наскільки масштабними є рубки лісу в Україні?

Дмитро Карабчук:

З 1990-го по 2017 рік обсяг лісозаготівель в Україні зріс майже удвічі — на 73 %. І це офіційна кількість вирубки деревини у лісах України. 2017-го кількість вирубаної деревини склала 22 млн кубометрів. Тоді як 1990 року становила лише 13 млн кубометрів. Темпи ж рубок лісу у країні зростають. Причому непокоїть екологів не так збільшення кількості заготівлі деревини, як те, що у Карпатах концентровано та великими масштабами рубають ліс на окремих площах. Адже такого раніше не було. І ця екологічна проблема спричиняє паводки, зміни мікроклімату тощо.

У середньому щороку в Карпатах вирубують 1 % усієї території. Якщо наприкінці 1980-х рр. на території Карпат щороку вирубували приблизно 0,6 %, то вже з 2010-го середні темпи вирубки лісів сягнули 1 %, або й більше. При цьому кількість рубок зростає щороку. А близько половини території Карпат виключили з так званих рубок головного користування, господарських рубок. І до цього, на території України близько 20 % усіх лісів мають заповідний статус. Такі ліси можна вирубувати раз у 70 років.

«Чим більше розмов про мінімізацію обсягів лісозаготівлі, тим більше в Україні здійснюють рубок: як законних, так і незаконних»

Сергій Курикін:

За даними Державної агенції лісового господарства, торік обсяги незаконної вирубки в Україні склали 24 тисячі кубометрів. Але, гадаю, що це лише зафіксовані випадки. Та, відповідно до доповіді британської організації Earthsight, яка порівнювала обсяги експорту лісу з України та обсяги надходжень лісу до ЄС, там є величезна розбіжність: понад 500 тисяч тонн лісу. Від нас, вочевидь, його вивозили як дрова, а вже в ЄС приймали як кругляк, який із України вивозити заборонили. При цьому навіть фахівцеві доволі важко порівняти обсяг вивезеного лісу, оскільки в одних випадках використовують метри кубічні, в інших — тонни.

Та найголовніше те, що фактом є незаконна вирубка лісу. Ліс рубають як на територіях лісгоспів, так і за їхніми межами. І незаконну вирубку здійснюють не якісь заслані агенти, а самі місцеві мешканці. А ліс же має величезне значення для збереження екосистеми, біорізноманіття лісу, впливає на рівень ґрунтових вод, чистоту атмосфери тощо. І, на жаль, чим більше розмов у країні щодо того, як треба всю цю ситуацію контролювати та мінімізувати обсяги лісозаготівлі, тим більше в Україні здійснюють рубок: як законних, так і незаконних.

Де найбільші незаконні рубки?

Дмитро Карабчук: 

За неповні два роки роботи «Лісової варти» ми виявили на території Карпат на 149 ділянках понад 4 тисячі кубометрів нелегально зрубаної деревини. Збитки, завдані державі, склали понад 14 млн грн. І це лише те, що виявили ми. З тих 14 млн грн, розрахованих нашими експертами, правоохоронні органи нарахували офіційно завданих збитків на суму понад 11 млн грн. Лише 70 % підтвердила Держекоінспекція. Але це ж вибірково. Адже представники «Лісової варти» виїжджають лише тоді, коли є повідомлення від місцевих мешканців про можливу нелегальну рубку лісу.

При цьому загрозливими є тенденції масштабних «санітарних» рубок лісу в одному місці. У нас же часто вирубують здорові дерева, а у документах пишуть, що вони хворі, щоби отримати офіційний дозвіл. Ми заявляємо, що це підробка документів і такі вирубки є незаконними. Нам же у відповідь кажуть, що мають усі офіційні дозволи, а ви, мовляв, не маєте офіційного статусу їх перевіряти.

Але масові санітарні рубки лісу, до яких є багато запитань щодо доцільності їхнього проведення, відбуваються на території Закарпаття, Чернівецької області. Ми вважаємо, що є всі ознаки маніпуляцій законодавством щодо підробки документів стосовно видачі дозволів для санітарних рубок. А якщо говорити про природоохоронну зону, то в ній навіть хворий ліс вирубувати не можна. Особливо праліси, які мають унікальні цінності. А їх є загалом близько 1…2 % від усіх лісів у Карпатах. Але є лісгоспи та лісокористувачі, які цим цинічно нехтують заради наживи.

Петро Тєстов:

Рубки можна поділити на дві категорії: я їх називаю «чорні» та «сірі». «Чорні» — коли рубки проводять без жодних документів. Зазвичай, це невеликі обсяги, які зосереджені на цінних породах деревини, як-от дуб. Приїжджає уночі бригада з 3…4 осіб, спилюють дуб, вантажать у мікроавтобус і вивозять. А поліція здебільшого їх не ловить, а якщо й ловить, до суду така справа не потрапляє. Хоча на сайті кожного обласного управління лісового господарства висвітлюють статистику: кількість тих, кого зловили, тих, чию справу передали до суду тощо.

Проте більшою проблемою є «сірі» рубки. Їх здійснюють самі представники лісгоспів, при цьому вони мають всі необхідні документи. А оскільки у лісовій галузі немає незалежного контролю, то самі лісники і перевіряють правильність призначення рубки. Прикладами таких «сірих» рубок є масові санітарні рубки.

Так, цього року під виглядом санітарних здійснили рубки у заказнику «Савранський ліс» на Одещині та в національному парку «Цуманська пуща» у Волинській області. Хоча за фактом цих рубок і відкрили карні справи, але поки що нікого не покарали. А керівництво Держлісагенції взагалі не визнає своїх «помилок».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна щорічно продає більше 1,2 мільйона кубометрів нелегальної деревини, - британські дослідники

Яким чином, навіть попри заборону експорту, та куди вивозять український ліс?

Дмитро Карабчук: 

З України під виглядом дров вивозять технологічну деревину. При цьому країна втрачає значні кошти. А ці зловживання хтось робить спеціально, бо вже впродовж років такий експорт комусь вигідний. Адже ту деревину, яку використовують у промисловості, вивозять із України під виглядом дров. Цінними деревами, які спрямовують на експорт, є зокрема такі: сосна, ялина, ялиця, дуб, бук, береза. Є ознаки, що цю деревину вивозять контрабандним способом. Проте при перетині кордоні з ЄС такі «дрова» отримують інший статус — технологічної деревини. А наші представники держорганів, які відповідають за ліси, кажуть, що формально тут немає порушення закону. Бо, мовляв, відповідно до нашого законодавства технологічну сировину можна називати дровами. А в Європі — інший закон, тому при перетині кордону змінюють назву деревини. Але ніхто ж не забороняв нашим державним інституціям й її представникам гармонізувати законодавство України відповідно до ЄС. При цьому Україна отримувала б більше надходжень за ці так звані дрова. Адже технологічна сировина — це низькоякісна деревина, яку використовують для виробництва тирси, паперу, фанери — тобто допоміжних продуктів для промисловості. Й у цьому — ознаки корупційності тих посадових осіб, котрі гальмують цей процес. 

Так, експорт потрібен, адже ми в Україні не маємо достатньо виробничих потужностей, аби переробити всю лісову сировину, яку потрібно. Принаймні, доки держава не почне субсидіювати розвиток і створення деревообробних підприємств. Проте держава має чітко контролювати процес створення таких підприємств, аби в Україні не вирубали весь ліс задля задоволення потреб бізнесу. Адже саме недостатня кількість сировини для потреб бізнесу і спричиняє незаконні рубки. Або так звані офіційні нелегальні рубки. Бо якщо представники бізнесу куплять лісничого, поліцейського, суддю та вирубуватимуть стільки лісу, скільки захочуть, то в Україні лісу за кілька років взагалі не стане. Тому й потрібні втручання та відповідна політика держави. 

«Аби система нелегальної лісозаготівлі і торгівлі функціонувала, треба мати розгалужену систему «кришування» у різних органах»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Контрабанда лісу з України під виглядом дров. Волинь – не виняток

Сергій Курикін:

Цю деревину вивозять просто на територію ЄС. Організація Earthsight навіть розробила мапу, відповідно до якої вздовж українського кордону у Словаччині, Польщі, Румунії, навіть в Угорщині розташовані деревообробні підприємства. І ці підприємства належать великим міжнародним компаніям. Саме там приймають українську деревину для переробки. І фактично імпортний папір, який ми купуємо, виготовлений із української деревини за кордоном, яка туди потрапила як дрова. І це абсолютно абсурдна ситуація. Зацікавлення партнерів України щодо отримання цієї сировини можна зрозуміти. Але експортувати ліс із України — це ніби експортувати воду з Сахари. Бо не можна торгувати тим, чого нам самим катастрофічно бракує. При цьому ще й змушувати нас через низький рівень життя вчиняти злочин щодо наступних поколінь. 

І взагалі: з України ліс взагалі експортувати не можна. Адже ми — малолісиста країна. За даними тієї ж Держлісагенції, 16 % території України складають ліси. А дані міжнародних експертів свідчать про те, що ці 16 % — це число, яке була актуальним ще у середині 1990-х рр. 20 років тому! Відтоді обсяги лісозаготівлі значно перевищували обсяги лісовідновлення. І сьогодні, за даними, міжнародних експертів, лісистість України складає не більше 11 % від території країни. Тому будь-які розмови про те, що треба збільшувати експорт лісу, є не просто необґрунтованими, це екологічний злочин. 

Корупціонери нам пояснюють, чому не можна заборонити вивезення дров, бо це нібито суперечить правилам СОТ. Це дурня. У правилах СОТ є такий пункт: «Якщо у країни певний природний ресурс є обмеженим, і там здійснюють заходи мінімізації використання цього ресурсу, тоді вона може обмежити чи припинити торгівлю цим ресурсом на міжнародному ринку». І цей аргумент — на нашу користь. Якщо ми, звісно, хочемо зменшити обсяги вирубки лісу. Але це питання оминають як народні депутати, так і представники лісового господарства й юристи.

Якщо говорити про рубку та контрабанду лісу, якби ми знали конкретні прізвища та числа (хто і скільки вивозить), це було б підставою для позову до суду. І можна було б ставити питання про відкриття кримінальної справи. А так зрозуміло лише те, що ліс безбожно рубають, але при цьому за руку нікого не схопили. Якщо ж таки і ловлять когось на місці рубки, ця людина сплачує штраф і продовжує займатися тим самим.. А потім цей штраф собі компенсує з гігантськими бонусами. До речі, і штрафи невеликі.

Для того, аби система нелегальної лісозаготівлі та торгівлі функціонувала, треба мати розгалужену систему «кришування» у різних органах. Тому ми і не знаємо конкретних чисел і прізвищ. Мафіозний закон мовчанки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Лісова мафія» в Україні: Гройсман «проснувся»? Волинський зріз

Якщо проблему не вирішать, що буде з українськими лісами? 

Сергій Курикін: 

Стоятимуть голі гори. Буде ще більше повеней. І при цьому страждатимуть місцеві мешканці. Ті ж самі, котрі безпосередньо беруть участь у вирубці лісу. Бо, до прикладу, у сусідній Румунії, ситуація з вирубкою лісів ще гірша, ніж в Україні. Наші сусіди також стали жертвою масштабної лісозаготівлі. Там заготували стільки деревини, що половина румунських Карпат стоїть голою. І тепер румуни змушені докладати шалених зусиль для збереження пралісів. 

Як змінити цю всю ситуацію? 

Сергій Курикін: 

Потрібна політична воля влади. Нещодавно Президент наклав вето на Закон, що посилює відповідальність за контрабанду через присутність у тексті заборони на експорт дров. (На початку вересня цього року Верховна Рада підтримала законопроект № 5495 «Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів» із поправками Президента, котрий у липні наклав вето на цей законопроект, а потім подав свої пропозиції. — Ред.). А заборона експорту дров, вважаю, дуже серйозно вдарила б по нелегальному ринку. Бо хоча в Україні й існує заборона на експорт кругляка, але дрова — це ж і є шматки того ж таки кругляка. 

І, на превеликий жаль, ні у Президента не вистачило політичної волі на серйозний радикальний крок, ні у депутатів, котрі проголосували за поправку Президента, виключивши заборону експорту з тексту закону. У підсумку маємо незмінну ситуацію. Хоча за явну контрабанду лісу і збільшили покарання, але питання у тому, що ці чинники, які стимулюють цю контрабанду, продовжують діяти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: А що, вас «жаба давить», що в парку бізнес починає господарювати? - Савченко шацьким депутатам

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити