image
 |  4 20 Листопада 2018 | 13:17

Масштаби вивезення лісу з України під виглядом дров катастрофічно зростають

Як стверджують фахівці, найбільш поширена на сьогодні схема заробляння валюти у лісовій галузі України, значна частина якої заробляється твердим «ліваком», – вивезення ділової деревини за кордон під виглядом дров.

За інформацією Держслужби статистики України, за три квартали 2018 року з України було експортовано 1,57 мільйона тонн паливної деревини на суму 115,7 мільйона доларів США.

Журналісти видання «Слово і Діло» проаналізували, що в натуральному вимірі це – на 5,9% більше, ніж у січні-вересні минулого року, а в грошовому – на 41% більше.

Головним напрямком експорту формально паливної деревини в цьому році були країни Західної Європи (77,6% загальноукраїнського експорту цієї продукції), на другому місці – Туреччина (22%).

Необроблених лісоматеріалів за цей період офіційно було експортовано лише 2,866 тисячі тонн на 194 тисячі доларів. У натуральному вимірі це – в 3,7 раза менше, ніж за аналогічний період 2017 року, а в грошовому – в 4,5 разу менше.

Головним напрямком експорту необроблених лісоматеріалів у цьому році був Китай, на який припало (99,1% загальноукраїнського експорту цієї продукції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Британців шокує корупція довкола українського лісу

У той же час, за дев'ять місяців 2018 року в Україну завезено 0,26 тисячі тонн паливної деревини на 65,1 мільйона доларів. У натуральному вимірі це – на 23% більше, ніж за аналогічний період минулого року, а в грошовому – на 94% більше.

Імпорт необроблених лісоматеріалів за 9 місяців 2018 року сягнув 21,0 тисячі тонн на суму 2,7 мільйона доларів. У натуральному вимірі це – в 2,66 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року, в грошовому – в 3,1 раза більше.

Найбільше імпортних необроблених лісоматеріалів надходило за цей період в Україну з Німеччини (97,7% загальноукраїнського імпорту цієї продукції).

Відзначимо, що, за даними Держлісагентства, загалом за минулий рік з України вивезено понад 1 мільйон тонн паливної деревини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заказник «Воротнів» перетворюється на Межигір’я по-волинськи?

Таке помітне зростання експорту необробленої деревини з України під виглядом паливних дров фахівці пояснюють існуванням у лісовій галузі, яку наразі очолює в.о. голови Держлісагентства України, депутат Волинської обласної ради від БПП «Солідарність» Володимир Бондар, усталених і апробованих корупційних схем заробляння «лівих» грошей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Господарства Держлісгентства експортують за кордон ділову деревину під виглядом дров?

Однією з найпоширеніших схем, за оцінками британської неурядової організації Earthsight, що досліджує проблеми незаконної вирубки лісів по всьому світу, є вивезення за кордон ділової деревини під виглядом паливної. Доступнішою мовою – експорту звичайнісіньких дров, під якими ховають або ж маскують цінну ділову деревину.

Пояснити ж вседозволеність, «стабільність» та «недоторканість» існування таких схем у лісовій галузі України можна пояснити тим, що Володимир Бондар – друг і соратник теперішнього Генпрокурора України Юрія Луценка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нічні розваги, «тітушки» і стрілянина – новий «бєспрєдєл» у відомстві Кватирка

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити