image
 |  0 12 Вересня 2021 | 19:50

Ковельчанка потрапила до психлікарні, а рідні думали, що вона зникла і померла

У Ковельському міськрайонному суді розглянули справу про анулювання актового запису про смерть мешканки одного із сіл нашого району.

Про це повідомляє «Ковель Медіа».

Позов заявила сама жінка, яку помилково «похоронили» два роки тому.

Так сталося, що 30 травня 2019 року позивачка поступила на лікування у Волинську обласну психіатричну лікарню, що у селищі Олика, однак про своє місце перебування ні вона, ні адміністрація лікувального закладу не повідомили родичів.

Її мати звернулась до Ковельського відділу поліції із заявою про зникнення доньки.

Вже наступного дня до сина «зниклої» зателефонували з поліції і попросили прийти на впізнання тіла жінки, яке було виявлено 12 липня того ж року у чагарниках біля провулку Шевченка у Ковелі. Тіло знайшли четверо дітей, повідомивши про це батькам, які викликали правоохоронців. За даним фактом слідчим відділенням поліції здійснювалось досудове розслідування кримінального провадження.

Під час пред’явлення для впізнання тіла невстановленої особи син хворої громадянки, невістка та мати за зовнішніми ознаками впізнали тіло рідної людини.

Як заявили всі вони згодом у судовому засіданні, в той день перебували в стані сильного душевного хвилювання, працівники поліції та моргу здійснювали психологічний тиск та наполягали, що тіло виявленої жінки з високою ймовірністю є їх родичкою, оскільки труп для впізнання мав ознаки гнильних процесів, внаслідок чого обличчя було деформоване. Тож вони впізнали за подібним зростом, статурою, відсутністю передніх зубів, кольором волосся, стилем одягу.

Відомо, що розслідування у даному кримінальному провадженні проводила старший слідчий СВ Ковельського відділу поліції Надія Сметюх.

16 липня провели державну реєстрацію смерті на підставі лікарського свідоцтва про смерть, виданого Ковельським міжрайвідділенням судово-медичної експертизи, в якому зазначено, що особа померла. Ковельським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану складено відповідний актовий запис та видано свідоцтво про смерть.

За результатами досудового розслідування 30 липня 2019 року слідча винесла постанову про закриття кримінального провадження за фактом виявленого тіла.

Невдовзі стало відомо про місце перебування жінки на лікуванні в обласній психіатричній лікарні, де вона була знайдена та впізнана її сином.

12 серпня 2019 року прокурор місцевої прокуратури Анна Антонюк скасувала постанову поліції про закриття кримінального провадження.

Син помилково похованої громадянки ще у липні 2019 року звертався до Ковельського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану із заявою про скасування актового запису про смерть, однак йому було відмовлено. Мовляв, такий запис може бути анульований лише на підставі рішення суду.

Допитані в судовому засіданні свідки пояснили, що є родичами позивачки. Підтвердили, що позивачка – їх рідна людина, жива та в судовому засіданні присутня саме вона.

З урахуванням встановлених обставин та досліджених доказів в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позивачка жива.

Відповідач, а це – Ковельський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Ковельському районі, позов не визнав.

«Відповідач заперечує позовні вимоги, посилаючись на те, що актовий запис про смерть №418 від 16.07.2019 р. складений Ковельським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Волинській області про смерть позивачки, не підлягає анулюванню, оскільки факт смерті фізичної особи встановлений, адже виявлено труп особи, а тому даний факт відповідно підлягає державній реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану. Те, що син позивача помилився та з певних причин впізнав в померлій особі свою матір може бути підставою лише для внесення змін до актового запису про смерть, а не його анулювання»,– говориться у рішенні суду.

Суддя Ковельського міськрайонного суду Юлія Шергіна позов задовольнила повністю. Ухвалила анулювати актовий запис про смерть мешканки району.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створення фронт-офісу у Ковелі обійдеться у майже 2 мільйони

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити