image
 |  5 21 Травня 2020 | 12:21

Кожна вишиванка – це розповідь про унікальну історичну долю українців

Оберіг, прикраса, предмет матеріальної необхідності та символ духовних потреб прадавнього, обдарованого, миролюбного і працьовитого народу. Це ті ознаки, що відрізняють вишиванку - стародавнє послання наших славних і мудрих предків сучасникам. Чи не закладений декілька тисячоліть тому нашими попередниками міцний культурний фундамент України сьогодні захищає наш народ від забуття та зневіри?

Очевидно, що передані через покоління автентичні знаки на сорочках і рушниках, як і колись, вражають витонченістю, красою та особливою семантикою. І кожен регіон України має власні творчі рішення для відображення життєвої мудрості та здобутих знань на вишитому узором полотні.

Орнамент волинської вишиванки – особливий та універсальний водночас. «Ялинки», «хрестики», «ромби» і «трикутники» з прадавніх часів прикрашали вироби не лише волинських майстринь-гаптувальниць. Саме такі узори характерні для археологічних керамічних знахідок віком у декілька тисячоліть. Ця мова знаків була універсальним шифром для спілкування різних культур та етносів Європи.

А щоб ідентифікувати за формою та змістом вишивані волинські рослинні візерунки, фахівці нині використовують до півсотні українських автентичних назв. До речі, волиняни завжди вважали, що вишита вузька смужка орнаменту на манжеті зібраного рукава сорочки – не лише надзвичайно гарна, а й практична річ.

Серед колористичних уподобань волинських майстринь – червоний колір, традиційна техніка вишивки – занизування та хрестик. Вишитий білими нитками на білому тлі ажурний візерунок та чорний акцент на червоному узорі теж присутній майже на кожній волинській вишиванці. Власне таке поєднання кольорів та технік виконання виокремлює волинську вишиванку серед гаптованих робіт з інших регіонів України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні сьогодні відзначають День вишиванки: історія і традиції свята

Втім, нині у колекції вишиванок волинських податківців, власноруч вишитих чи придбаних у сучасних майстрів, можна зустріти традиційні орнаменти з усіх куточків України.

Недаремно вважається, що найцінніший вишитий оберіг – той, який вишила чи подарувала рідна чи близька людина. Саме так – із покоління в покоління - українці передають свій унікальний код нації наступникам задля миру, добробуту і процвітання рідної землі.  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити