image
 |  5 13 Січня 2020 | 23:24

Луцьк на межі екологічної катастрофи: Брищенський полігон – переповнений

Сміттєвий полігон у селі Брище Луцького району повністю вичерпав свою потужність, практично захоронювати відходи вже немає де. Пошуки нових територій під сміттєзвалище – безрезультатні.

Про це інформує КП «Луцькспецкомунтранс».

Ситуація з сміттєзвалищами у Луцька катастрофічна, вона перебуває на межі екологічної катастрофи. Адже Брищенський сміттєвий полігон повністю вичерпав свою потужність, тому практично захоронювати відходи вже немає де.

Таким чином, найближчим часом відходи з Луцька ніде буде вивозити. До слова, тільки в 2019 році було захоронено 733,5 тис.м3 (89,7 тис. т.) побутових відходів, які вивезли з Луцька.

У свою чергу, Княгининівська ОТГ подала позов до суду про розірвання договору з КП «Луцькспецкомунтранс» на оренду земельної ділянки, де розміщений полігон. Також, жителі навколишніх сіл категорично забороняють розпочинати будівництво нового котловану на ділянці, яка сьогодні знаходиться в оренді. І це нормально, люди не хочуть жити в брудному середовищі, де довкілля та підземні води не придатні для вживання.

І коли весь світ шукає альтернативу та вихід із ситуації, то в Україні продовжують закопувати в землю відходи.

Як інформують у КП «Луцькспецкомунтранс» пошуки нових територій під сміттєзвалище безрезультатні. Дана проблема не виникла вчора, про темпи її нарощування давно знали чиновники Луцькради, але все більше відтермінували реалізацію сортування сміття, яка по нині фактично провалена.

Уроки Львівщини теперішню владу Луцька очевидно нічого не навчили.

Нагадаємо, що у 2016 році на Грибовицькому полігоні стався обвал сміття, унаслідок якого загинуло троє пожежників. У той день також зник інженер-еколог ЛКП «Збиранка», який найімовірніше також опинився під обвалом сміття - його тіла так і не знайшли.

Як інформують луцькі комунальники, на останній нараді за участю першого заступника міського голови Григорія Недопада, керівництва Луцького району, та Княгининівської ОТГ, було прийняте рішення про підготовку меморандуму на подальшу співпрацю, з визначенням завдань на покращення ситуації в даному питанні. Тобто тривають пошуки вільної землі, яку в майбутньому закидають сміттям.

Мільйони на утримання існуючого полігону.

Луцькі комунальники запевняють, що проводиться відкачування фільтрату, пересипка захоронених відходів, регулярно проводиться будівництво дамби для будівництва існуючого полігону, на вищезазначені роботи тільки в 2018-2019 роки було використано 1 мільйон 286 тисяч гривень, з яких 1 мільйон 200 тисяч гривень з бюджетних коштів та 694 тисяч гривень з власних коштів.

Але нагадаємо, що як ми інформували раніше, підземні води довкола сміттєзвалища у селі Брище  стали не придатні для споживання. Вся питна вода в окрузі забруднена.

Читайте також: На Волині через полігон твердих відходів вода в криницях стала непридатною

Відом, що через порив фільтрату в водойму Луцьку міську раду екологічна інспекція змушувала сплатити до 4 мільйонів гривень компенсації. Про ці цифри та нюанси не охоче розповідають у стінах міськради. Адже хвалитися нічим.

Нині КП «Луцькспецкомунтранс» шукаю нову землю, нову територію, яку хоче закидати сміттям, наразі це може бути територія у Луцьку на вул. Трункіна, 7. Не думаємо, що це хороша ідея, але це буде тимчасове таке врятування ситуації, щоб Луцьк не перетворився в другий Львів, коли вулиці «тонули у смітті».

Читайте також: «В одну кучу»: показали реалії сортування сміття у Луцьку (ВІДЕО)

Отож, для влади Луцька у 2020 році постане вирішення нової проблеми, з якою баритися немає часу, бо результати можуть призвести до екологічної катастрофи, яка дуже швидко похоронить рейтинги міської влади.

І якщо в цивілізованій Європі навчились сортувати сміття та заробляти на відходах кошти, то в Луцьку продовжують витрачати мільйони коштів на захоронення сміття у землю. А сортування сміття у Луцьку продовжує бути лише фікцією, бо по факту лишається заробляння на ПЕТ пляшці, яка однозначно не покриває витрат, які були вкладені для функціонування сміттєсортувальної лінії на Трункіна, 7.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити