image
 |  0 25 Липня 2020 | 12:25

Луцьк увійшов до ТОП-5 міст, які отримають збільшення фінансування від НСЗУ

Луцьк, Ужгород, Житомир, Черкаси та Херсон отримають від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) суттєве збільшення коштів для надання медичних послуг вторинного рівня. Це означає, що в попередні роки місцева влада провела достатньо ефективну підготовку медзакладів до підписання договорів з НСЗУ.

Про це свідчать дані дослідження, яке провели у Центрі спільних дій.

За новими правилами, більше коштів отримуватимуть ті міста, які продемонстрували вищий рівень підготовки до реформи вторинної ланки. А цими питаннями в регіонах тепер займається саме місцева влада, яка має повноваження забезпечувати обладнання в лікарні, робити ремонти, створювати нові, реорганізовувати чи закривати старі лікарні.  

Відповідно до логіки медичної реформи, яка зараз триває, протягом квітня-грудня 2020 року НСЗУ збільшить фінансування 19 обласних центрів у порівнянні із аналогічним періодом 2020 року.   

Так, найвагоміше збільшення фінансування «вторинки» отримають Ужгород (+127%), Херсон (+94%), Житомир (+93%), Черкаси (+59%) та Луцьк (+51%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині — 57 нових випадків COVID-19 за добу, троє загиблих

Водночас, за результатами дослідження Центру спільних дій, рівень підготовки до другого етапу медреформи мало пов'язаний із об'ємами коштів, які міськради виділяли на охорону здоров'я протягом трьох останніх років: “Рівень фінансування не призводить автоматично до структурних змін в роботі лікарень, які є сигналом для НСЗУ про готовність медзакладів надавати конкретні послуги і відповідно отримувати за це кошти з держбюджету", – пише аналітикиня Центру спільних дій Марія Квіцінська. 

Разом із тим, оцінка якості роботи закладів охорони здоров'я самими жителями у кожному конкретному місті теж не співвідноситься з рівнем фінансування охорони здоров'я в місті та рівнем підготовки медзакладів до другого етапу медреформи. 

Це свідчить про те, що великі об'єми фінансування не гарантують якісної реалізації політики в сфері охорони здоров'я на місцях. А першочергове значення для успішної реалізації реформи мають наявність стратегічного бачення щодо її імплементації у керівників міста та головних лікарів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Постав на паузу: 6 способів навчити імпульсивну дитину заспокоюватися

Більше деталей у дослідженні “Здоров’я українців: Чи усвідомлює місцева влада відповідальність?” Центру спільних дій. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити