image
 |  4 29 Січня 2020 | 16:19

Луцька міська рада вимагає зменшення надвисокого розміру грошової застави на виборах

Луцька міська рада підтримала проєкт звернення фракції ВО "Свобода" щодо необхідності зниження високого розміру грошової застави на місцевих виборах.

Про це інформує власкор "ВолиньUA".

Звернення щодо неприйнятності великого розміру грошової застави на місцевих виборах скероване до Президента України та Голови Верховної Ради України.

У проекті рішення наголошується, що неприйнятним є збільшення грошової застави для кандидатів на посаду міського голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до обласних та міських рад з кількістю виборців більше 90 тисяч, майже у 40 разів порівняно з місцевою виборчою кампанією 2015 року.

«Це особливо обурливо, оскільки не відбулося суттєвих змін у розмірах грошових застав для кандидатів на пост Президента України та виборчих списків партій до Верховної Ради України порівняно з розмірами, які були встановлені чинними до ухвалення Виборчого кодексу законами.

Неприйнятним є те, що для загальнонаціональних та місцевих виборів (з кількістю виборців більше 90 тисяч) застосовуються різні принципи для розрахунку розміру грошової застави. І ці принципи дискримінаційні щодо зазначених місцевих рад, в яких розмір грошової застави у розрахунку на одного виборця майже в п'ятнадцять разів більше, ніж на парламентських, і в понад 20 разів більше, ніж на президентських виборах.

Читайте також: Закон про місцеві вибори віддає країну на поталу олігархам і їх слугам, – депутат Луцької міськради

Таким чином, механізм грошової застави, встановлений новим Виборчим кодексом України для кандидатів у міські голови у містах з кількістю виборців понад 90 тисяч та виборчих списків партій до місцевих рад (обласних та міських з кількістю виборців більше 90 тисяч), є дискримінаційним, та таким, що порушує основоположні права громадян України – право бути кандидатом на виборах.З метою усунення дискримінації щодо обласних та міських рад з кількістю виборців більше 90 тисяч, просимо в найкоротші строки розглянути проект Закону № 2769 «Про внесення змін до статті 225 Виборчого кодексу України (щодо розміру грошової застави)», зареєстрований у Верховній раді України 17.01.2020 року групою народних депутатів України на чолі з Народним депутатом України Савчук О.В. та підтримати внесення змін у Виборчий кодекс України, якими уніфікувати підхід до грошової застави, зменшивши її для зазначених місцевих рад з розрахунку 4 мінімальні заробітні плати за кожних 90 тисяч виборців».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити