image
 |  0 16 Січня 2020 | 16:47

Закон про місцеві вибори віддає країну на поталу олігархам і їх слугам, – депутат Луцької міськради

Нове виборче законодавство у частині проведення місцевих виборів віддає державу на поталу олігархам та їх слугам.

Про це заявив депутат Луцької міськради, голова фракції ВО «Свобода» Микола Федік.

Обранець громади прокоментував новий Виборчий кодекс у частині виборів до місцевих рад.

«У жовтні в Україні відбудуться місцеві вибори. Цього року свято демократії і народного волевивлення опинилося під великою загрозою та може перетворитися у олігархічний шабаш. Зеленський і його слуги впевнено руйнують фундамент держави. Роблять це, відсікаючи від участі у місцевих виборах ідеологічні політичні сили, кандидатів, які незалежні від олігархічних мафіозних кланів.

Якщо законодавство не зміниться, місцеві вибори восени стануть фарсом. Владі клоунів і олігархів не потрібні партії, які представляють інтереси широких верств населення, середнього класу, простих українців, підприємців, робітників, селян. Боячись програти вибори, влада пішла на підлий крок. Вона впевнено взяла курс на побудову в країні олігархічної республіки під малоросійською вивіскою "кварталу 95"», – вважає Микола Федік. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незважаючи на кінець епохи бідності, уряд продовжує доїти місцеві бюджети, - депутат Луцької міськради

Депутат наголошує, що за новим Виборчим кодексом, ухваленим "слугами народу", взяти участь у виборах зможуть лише олігархічні проєкти. Причина банальна - непідйомний розмір грошової застави, який будуть змушені заплатити учасники виборчої кампанії.

«Наведу приклад. У Луцьку партія, яка хоче взяти участь у місцевих виборах до міської ради, має заплатити майже 300 тисяч гривень застави. Хочеш балотуватися у мери Луцька? Немає питань, якщо заплатиш ще 300 тисяч гривень як кандидат у мери. А щоб позмагатися за мандати Волинської облради, необхідно внести 1 млн 400 тисяч гривень застави. Чим більша область і місто, тим вища сума застави. За підрахунками, для того, щоб політична сила взяла повноцінну участь у виборчій кампанії по всій Україні, їй необхідно до 100 млн гривень. А ще ж потрібні кошти на рекламу, агітацію. В мене питання: де партія, яка не залежить від олігарха, візьме ці гроші? Навіть для успішного підприємця середнього рівня достатку такі суми не зовсім підйомні. Чи у нас право обиратися відтепер мають лише дуже заможні люди?»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік свині завершується, а осад лишився...

«Вчора вся країна дізналася, що наш прем'єр - профан у економіці. Та й у Зеленського в голові пустота. На фоні діри у бюджеті і бездарної політики великі грошові застави на виборах виглядають як єдиний спосіб нової влади поповнити спустошену казну. Ну хоч так», – іронізує Микола Федік.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити