image
 |  4 20 Січня 2022 | 22:31

Мера Ковеля судили через корупцію: що вирішила Феміда

Учора, 18 січня, у Ковельському міськрайонному суді пройшло фінальне судове засідання щодо міського голови Ігоря Чайки, якого Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) та прокуратура намагалися притягнути до адміністративної відповідальності у корупційній справі через конфлікт інтересів.

Це вже було п’яте судове засідання з 11 серпня – часу реєстрації у суді матеріалів НАЗК, - пише Ковель медіа.

Перше – 28 вересня не відбулося у зв’язку з клопотанням від Ігоря Чайки з проханням перенести розгляд на інший день у зв’язку з його службовим відрядженням до Києва.

Друге – 5 листопада, перенесли через повторну неявку ковельського градоначальника в суд, причини якої його адвокат Роман Сидорук вказав суду, як невідомі.

Третє – 30 листопада, перенесли через клопотання Ігоря Чайки про відкладення засідання в зв’язку з порушенням його права на захист через неможливість участі в судовому засіданні тепер уже адвоката Сидорука за станом здоров’я.

На четвертому – 22 грудня прокурор заявила, що сторона захисту мера Чайки у суді зловживає правами і затягує процес, але суддя знову переніс справу.

Головуючий суддя Сергій Панасюк розпочав останнє засідання із запізненням на цілу годину.

Ігор Чайка, нарешті, дав пояснення суду з приводу правопорушення. За його словами, до минулих виборів він ніколи не був керівником, навіть чиновником не був, а тому перша сесія міської ради, яка відбувалася 10 грудня 2020 року, стала неабияким випробуванням для нього.

Ви можете зрозуміти, що міська рада це досить непроста структура, де є різні політичні сили. Моя основна увага була зосереджена на те, щоб чітко йти по регламенту пленарного засідання і розглянути всі питання. І тому власне під час розгляду питання про встановлення надбавок я просто не зауважив на те, що треба було заявити на той момент публічно про конфлікт інтересів. Це чисто… Ну ви повинні, як люди, зрозуміти, що я майже півмісяця працював з людьми, яких я не призначав, ні заступників. Я прийшов у кабінет, де сиділи люди з попередньої команди, які в принципі є, я не кажу, що моїми політичними опонентами, але принаймні люди, які вже розуміли, що вони тут працювати не будуть – виправдовувався Ігор Чайка.

Як твердить міський голова, для нього дуже важливо було призначити саме людей, які є його командою. Тому ці кадрові питання потребували дуже багато часу і уваги. Власне через це він нібито не зорієнтувався в необхідності заявити про можливий конфлікт інтересів.

Але після закінчення сесії, як і передбачено статтею 28 Закону України «Про запобігання корупції», я віддав заяву секретарю про наявний конфлікт інтересів. Про даний факт я зазначав і в поясненнях НАЗК, але, на жаль, пояснення не були враховані при складанні протоколу (НАЗК склало щодо Ігоря Чайки два протоколи, – ред.). Я думаю, що ні в кого немає сумнівів, що будь-яких намірів свідомо порушувати чинне законодавства я не мав. Це просто збіг обставин – казав міський голова

Також він заявив, що це було колективне рішення і його голос ніяким чином не вплинув на результат голосування.

Зі слів градоначальника, такі проєкти рішень готують посадовці, які працюють у міськраді по п’ятнадцять років, і вони, мовляв, не застерегли його. Втім, подібні «аргументи» виглядають досить недолугими, бо жодного з отих чиновників, які готували рішення, він з роботи так і не звільнив.

Прокурор відділу забезпечення діяльності у сфері запобігання та протидії корупції Волинської обласної прокуратури Надія Артиш спитала Ігоря Чайку, чому він кілька разів не з’явився на запрошення до НАЗК. Чайка відповів, що був на лікарняному.

Ви були на лікарняному до 29 липня. Чому ви не з’явилися 8 серпня до НАЗК? У вас були поважні причини? – прямо запитала прокурор

Захисник мера Ковеля, адвокат з Луцька Роман Сидорук, який ще донедавна працював прокурором відділу представництва інтересів держави в суді та при виконанні судових рішень прокуратури Волинської області, відповів за свого підзахисного:

Нас ніхто не запрошував

Однак Надія Артиш наголосила: у матеріалах справи є докази того, що Ігоря Чайку неодноразово письмово запрошували до НАЗК.

Ви просто як людина станьте на моє місце. Я хотів би подивитися, як би ви себе вели – емоційно дорікнув Ігор Чайка прокурору

Я працюю в правоохоронних органах 18 років і тому слідкую за законодавством. А обрання міським головою, шановний, означає не лише відповідну посаду і якісь привілеї, а воно покладає на вас обов’язки, в тому числі й щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства. Оскільки Законом про державну службу вам і ранг присвоєно, ви і присягу приймали. І ви повинні з цим рахуватися – зауважила Надія Артиш.

Після дебатів головуючий Сергій Панасюк сповістив усіх, що постанова буде проголошена о 16:30, але він вийшов з нарадчої кімнати із запізнення на годину. Сидячи, суддя почав її зачитувати.

Керівник експертної групи з проведення антикорупційних експертиз проєктів рішень місцевих органів влади Громадської ради при Ковельському міському голові Володимир Косцьов’ят прибув до суду, аби бути присутнім на непересічному для Ковеля процесі. Він також забезпечив пряму онлайн-трансляцію із зали судового засідання. Однак на 17-й хвилині трансляція обірвалася, а його сторінка у Фейсбуці виявилася заблокованою.

Зламали мою Фейсбук-сторінку та вимкнули пряму трансляцію корупційної справи в суді над діючим мером Ковеля Ігорем Чайкою. Відповідно та очікувано, поки не було відеофіксації суддя Панасюк Сергій закрив корупційну справу про звинувачання мера Ковеля в корупції ніби через сплив термінів. Ковельського міського голову «оправдали»? Висновки робіть самі! – написав про інцидент Володимир Косцьов’ят.

Як і наполягала прокурор, аби уникнути відповідальності, Ігор Чайка затягував процес різними маніпуляціями – відрядженнями, неявкою, «хворобою» адвоката, яка не підтверджена жодними документами. При цьому, суддя Сергій Панасюк жодних санкцій стосовно такого знущання над правосуддям не застосував.

Ігор Чайка я з вами – заявив у коментарі під відео неодноразово судимий ковельчанин Сергій Здоміщук.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити