image
 |  0 16 Вересня 2019 | 16:06

«Минуло 19 років, як я востаннє бачила свого чоловіка», - роковини Георгія Ґонґадзе

16 вересня в Україні вшановують пам'ять українського журналіста Георгія Ґонґадзе. Він зник цього дня 2000-го.

"Минуло 19 років, як я бачила свого чоловіка востаннє, - пише дружина журналіста Мирослава Ґонґадзе у Facebook. - Цьогоріч у Фонді журналістики Неймана у Гарварді я, нарешті, почала писати про це. Я відчуваю, що настав час поділитися своєю любов'ю зі світом".

Жінка наводить уривки зі своєї книги:

"Господи! Здається, це буде гарний день, я подивилася, як сонячний промінь торкався благородного обличчя мого чоловіка, який ще тихо дихав уві сні. Моя доля ще спала під ранковим сонцем. Це було те саме ідеальне обличчя, у яке я закохалася з першого погляду, коли ми зустрілися дев'ять років тому. Його прямий ніс, широкі очі, майже світле волосся та сильна щелепа приваблювали мене тоді ж із такою силою. З усіма зрадами і проблемами, які він приніс у моє життя, я все ще любила його так само, як і коли ми зустрілися. Краса його обличчя була винятковою, але поєднано з його енергією та потягом до змін вона породжувала силу, більшу за життя. У світі є люди, які не бояться смерті, вони живуть так, ніби немає ні бар'єрів, ні кінців. Вони знають свою мету і готові приносити за неї жертви. Вони живуть так, ніби завтра не існує. Він був одним із них".

Георгій Ґонґадзе заснував інтернет-видання "Українська правда". У ньому публікувалися матеріали з критикою президента Леоніда Кучми та його оточення, писали про обмеження свободи слова в Україні

2 листопада 2000-го у Таращанському лісі під Києвом знайшли тіло, в якому друзі й родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердило, що знайдений труп - це тіло Ґонґадзе.

У лютому 2001-го Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею "Навмисне вбивство". У вересні 2002-го визнала, що знайдене у Таращанському лісі тіло належить Ґонґадзе.

15 березня 2008-го Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Ґонґадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколу Протасова, і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 12 до 13 років. Один із викрадачів Георгія - Микола Протасов - помер у колонії наприкінці березня 2015-го.

Колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача 29 січня 2013-го засудили до довічного позбавлення волі.

Тіло Ґонґадзе поховали 22 березня 2016-го у Києві

Сьогодні о 18:30 відбудеться пам'ятна акція у Києві на Майдані Незалежності. Там згадають усіх загиблих журналістів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити