image
 |  2 6 Травня 2020 | 20:43

Митрополит МП просить Зеленського зупинити перехід парафій до Помісної церкви (ДОКУМЕНТ)

Митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ Московського патріархату Мелетій направив лист президенту України.

Представник Російської православної церкви в Україні, митрополит Чернівецький і Буковинський Мелетій направив листа президенту Володимиру Зеленському, у якому розповів про «складну релігійну ситуацію в регіоні».

Про це повідомляє Главком із посиланням на інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП. 

У листі московський священник скаржиться, що «внаслідок втручання політичних діячів та державних службовців у справи церкви в недавньому минулому Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП зазнала значних утисків та дискримінацій!. 

«За минулий рік ми спостерігаємо послаблення таких негативних тенденцій та більш виважене ставлення до релігійних організацій з боку регіональної влади», - йдеться в листі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик УПЦ МП демонстративно обхаркав журналістів у редакції

На думку Мелетія, новопризначений голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук «щиро намагається виправити помилки попередньої влади, але наражається на агресивний супротив представників старої команди і терпить несправедливі звинувачення у лобіюванні інтересів УПЦ МП».

«По совісті можу свідчити, що голова ОДА веде збалансовану та витриману політику щодо міжконфесійних відносин в області, — зазначив керуючий Чернівецькою єпархією.

Представник РПЦ в Україні звертає увагу Зеленського на низку так званих проблем державно-релігійних відносин у Чернівецькій області:

«Всупереч діючому законодавству, колишній в.о. голови ОДА Павлюк М.В. видав протиправні Розпорядження №№ 312-р, 354-р, 438-р, 441-р, 452-р, 458-р, 463-р, 479-р, 483-р, 764-р, 800-р, 828-р, 854-р, 855-р, 933-р «Про реєстрацію статутів релігійних організацій Української Православної Церкви у нових редакціях» і тим самим насильно та з грубим порушенням чинного законодавства перевів ряд релігійних громад з юрисдикції УПЦ МП до новоствореної організації — Православної церкви України».

Митрополит Московського патріархату вважає, що дані розпорядження є незаконними та «не відповідають дійсності і базуються на завідомо неправдивих відомостях та підроблених документах». А їх видання нібито призвело до «фальсифікації» та «здійснення незаконної реєстрації Статутів новостворених релігійних організацій ПЦУ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрюваного у вбивстві волинянина взяли під варту: припускають, що вбивця – московський піп

«Вказані розпорядження до сьогодні не скасовані і прохання релігійних громад УПЦ МП про наведення законного порядку з ними не задоволене, - скаржиться представник Московського патріархату. - Виконувачем таких протиправних дій — внесення неправдивих відомостей у державний реєстр — є держслужбовець, державний реєстратор, провідний спеціаліст відділу з питань релігій та національностей Управління культури Чернівецької ОДА Гергелюк М.М. Він є церковнослужителем «ПЦУ» і не може бути об’єктивним в питаннях вирішення проблем парафій УПЦ, що він неодноразово демонстрував, порушуючи закони та ображаючи священнослужителів УПЦ, які зверталися до ОДА з різних питань. Не дивлячись на доведену злочинну діяльність Гергелюка М.М., він і надалі продовжує обіймати посаду держслужбовця».

Священник просить президента звернути увагу, що їхні прохання про притягнення до відповідальності «порушника законів, який своїми вчинками розпалює міжконфесійну ворожнечу та гальмує процес нормалізації державно-релігійних відносин в області».

 «Звісно, важко швидко налагодити законність та порядок у такій чутливій сфері як церковно-державні відносини, де останніми роками попередня влада припустилася багатьох серйозних помилок. Попри це, ми сподіваємося на нормалізацію цих відносин та чекаємо повернення згаданих справ у русло законності», — резюмує митрополит РПЦ в Україні Мелетій у листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадати все: радянські солдати ґвалтували навіть громадянок СРСР, – британські вчені

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити