image
 |  4 14 Квітня 2023 | 16:16

Митрополит Павло, який служив на Волині, із-під арешту поскаржився омбудсмену

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відкрив провадження за скаргою колишнього настоятеля Успенського храму села Низкиничі Іваничівського району, екс-намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Павла, що представляє афілійовану з Російською православною церквою Українську православну церкву і зараз перебуває під домашнім арештом як підозрюваний.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, - пише ВолиньUA.

"До Офісу омбудсмана надійшло звернення від Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) Української православної церкви щодо порушення права на свободу совісті, віросповідання та дискримінації, підписане митрополитом Вишгородським і Чорнобильським Павлом. За вказаним зверненням відкрито провадження уповноваженого, в межах якого були направлені відповідні запити до Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", Нацполіції, Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, СБУ та Державної служби України з етнополітики та свободи совісті".

У межах здійснення провадження працівники секретаріату омбудсмена здійснили моніторингові візити до Національного заповідника з метою перевірки дотримання прав і свобод людини і громадянина у зв’язку припиненням договору про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю.

Лубінець нагадав, що постановою Кабміну від 23.12.2022 №1461 було утворено Міжвідомчу робочу групу з підготовки пропозицій та рекомендацій щодо організації виконання окремих завдань, пов’язаних з діяльністю релігійних організацій в Україні, до роботи якої також було долучено представника уповноваженого з прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прізвища Онуфрія в базі анульованих паспортів МВС Росії немає - ЗМІ

За результатами проведення перевірки Міжвідомча робоча група виявила порушення й рекомендувала Кабміну розірвати договір з УПЦ МП в односторонньому порядку. 

14 березня 2023 року Національний заповідник попередив Свято-Успенську Києво-Печерську лавру (чоловічий монастир) УПЦ про розірвання договору в односторонньому порядку з проханням надати представників для включення до складу комісії Міністерства культури та інформаційної політики України з приймання-передачі державного майна та звільнити будівлі і споруди до 29 березня 2023 року.

На сьогодні триває робота вказаної комісії.

Лубінець додав, що минулого року він ініціював зустріч із Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, під час якої наголосив, що готовий особисто зустрітись з представниками будь-яких релігій та конфесій.

"Багато представників релігійних громад вийшли на мене з відповідними пропозиціями та провели зустрічі. На жаль, від представників УПЦ такої ініціативи не було", – повідомив він. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити