image
 |  7 23 Травня 2020 | 11:33

На Донеччині вшанували пам'ять воїнів Волинської бригади, які загинули поблизу Волновахи (ФОТО, ВІДЕО)

На Донеччині вшанували пам’ять загиблих військовослужбовців 51-ї окремої механізованої бригади з Волині. Шість років тому близько п’ятої ранку бойовики самопроголошеної «ДНР» напали на блок-пост, який був розташований у лісосмузі неподалік Благодатного, що під Волновахою. Тоді в бою загинули 18 українських захисників України.

22 травня 2014 року близько п’ятої години ранку на місце події із Волновахи виїхали дві карети швидкої. В одній із них того дня працював Микола Куниця.

— Викликали з собою, не знаючи що відбувається на місці, всі вільні бригади, що могли реально доїхати та надати допомогу. Там працювало вісім наших бригад. Коли дістались до місця, перед очима відкрилась картина: були посеред поля загинувши, було багато поранених, — згадує лікар.

Тоді, за словами Миколи Куниці, медики надали допомогу близько сорока пораненим. Тринадцять бійців загинули, ще п’ятеро військових померли у лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тема дня: Шоста річниця розстрілу Волинської бригади під Волновахою (ВІДЕО)

Вшанувати пам’ять героїв з Великої Новосілки приїхав і ветеран АТО Віктор Риженко:

— Це наше лихо і наша пам’ять, і наша така глибока дуже туга за цими молодими людьми, які тут полягли за наш Донбас, за нашу Україну. Ми приїжджаємо кожен рік і шануємо пам’ять про них і велика подяка батькам і родичам за цих людей.

У 2019 році на честь загиблих героїв у Волновасі збудували храм. Вже другий рік поспіль у цей день проводять літургію за загиблими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волновасі відкрили храм Святого Миколая, який збудували на честь 18 загиблих бійців володимирської 51-ї ОМБр (ВІДЕО)

— Ми, можливо, цього не зауважуєм і не помічаєм, але насправді їхня смерть багато повпливала і на місцеве населення, на самих людей. На цьому місці ми об’єдналися в багатьох речах, вони об’єднали Луцьк і Волноваху, — каже настоятель храму Святого Миколая ігумен Макарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиняни освятили водохресну купіль у Волновасі бандерівським духом

На честь вісімнадцятьох загиблих воїнів минулого року на біля храму зробили алею пам’яті. Вісімнадцять ялинок передали школярі із Луцька.

Що відомо:

Близько п'ятої ранку 22 травня 2014 року на табір 51-ї бригади, що розмстився між селищами Ольгинка та Володимирівка неподалік регіонального ландшафтного парку Великоанадольський ліс, напали проросійські бойовики 

Втрати ЗСУ в цьому бою стали найбільшими від початку антитерористичної операції. У бою загинули 18 українських воїнів, ще 30 отримали поранення.

За повідомленням Міністерства оборони України, сепаратисти мали на меті прорвати кільце сил АТО, однак українським військовим вдалося відбити атаку та втримати контроль над блокпостом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинян просять пам'ятати про жертв розстрілу бійців під Волновахою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі створюється православна парафія, де правитиме священик з Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити