image
 |  0 21 Січня 2020 | 10:03

На Волині епідемічна ситуація щодо кашлюка залишається нестійкою

За даними моніторингу захворюваності на кашлюк фахівцями ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» відмічено, що у Волинській області епідемічна ситуація щодо даного захворювання залишається нестійкою.

Про це повідомили у ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

В 2019 році в області захворіло 50 осіб — це діти до 17 років, найбільше випадків у віковій групі до 4-х років – 74%, в т.ч. до 1 року – 30%. До групи ризику відносяться діти, котрі відвідують дитячі організовані колективи. Найвища захворюваність реєструвалась у Луцькому, Ківерцівському, Маневицькому, Ковельському районах та містах Луцьку і Нововолинську.

Періодичне підвищення захворюваності на кашлюк спостерігається через кожні 3-5 років та характерна осінньо-зимова сезонність. За результатами ретроспективного аналізу останній підйом захворюваності в області відмічено в 2016 році. Тому враховуючи вищезазначене у Волинській області слід очікувати ріст захворюваності на кашлюк вже в нинішньому році.

Кашлюк — гостре бактеріальне захворювання з повітряно – краплинним шляхом передачі, що характеризується ураженням органів дихання та супроводжується тяжкими нападами кашлю.

На початку захворювання симптоматика кашлюку схожа на звичайне ГРВІ, пізніше з’являється кашель який поступово посилюється, переходить у конвульсивний (приступи кашлю закінчуються виділенням в’язкого мокротиння, іноді — блюванням). Частота нападів кашлю залежить від важкості захворювання і може складати від 15 до 50 епізодів за добу, переважно в нічний час. Цей період триває 2-8 тижнів і довше. У немовлят приступи часто супроводжуються періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное).

Сприйнятливість до кашлюку загальна і висока. Джерелом збудника інфекції — хворі з клінічно вираженими та стертими формами кашлюку, бактеріоносії. Період заразливості триває в середньому 4 тижні (може продовжуватись до 6 – 8 тижнів від початку хвороби). Зараження цією хворобою відбувається при контакті з хворим: при кашлі, чханні і просто розмові з ним. Небезпечне це захворювання виникненням ускладнень, найчастіше реєструється пневмонія. З інших ускладнень спостерігається гострий ларингіт, бронхіоліти, носові кровотечі, зупинка дихання, пупкова, пахова грижа. Рідше виникають конвульсії і ураження головного мозку (енцефалопатія).

Оскільки, кашлюк відноситься до керованих інфекцій, то основним методом запобігання даного захворювання є специфічна профілактика. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Найкращою профілактикою запобігання поширення кашлюку є рання ізоляція хворого аж до повного одужання.

Так як збудник нестійкий в зовнішньому середовищі актуальними є режим провітрювання приміщень, вологе прибирання, знезараження іграшок, посуду, інших предметів спільного вжитку.

Варто пам’ятати! При виникненні перших ознак захворювання на кашлюк не займайтесь самолікуванням, негайно звертайтесь до дільничого лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ковельському ДНЗ №8 - спалах гострої кишкової інфекції

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити