image
 |  4 8 Березня 2021 | 10:51

На Волині перевірятимуть криниці

Ковельський відділ обласного лабораторного центру проводить дослідження води з криниць на вміст нітратів.

Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

Інтенсивні снігопади впродовж останніх двох місяців зими призвели до утворення значного снігового покриву, що не було характерним для попередніх років. З настанням тепла виникла загроза підтоплення низинних ділянок, повені на річках, меліоративних каналах і як результат – підняття рівня грунтових вод. При цьому з грунту вимиваються нітрати, проходить їх накопичення в колодязній питній воді.

Спеціалісти наголошують, що особливо чутливі до їх негативного впливу на здоров’я діти у віці до трьох років. При регулярному вживанні води із значним перевищенням гігієнічних нормативів може розвинутись важке захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія, спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає у кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також у пригніченні активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як депутату продали 8 гектарів землі під Луцьком? (ФОТО, ВІДЕО)

Нітратна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну в крові та розвитком ціанозу. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³.

Ковельський міськміжрайонний відділ ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводить безкоштовне лабораторне дослідження води з криниць домогосподарств, в сім’ях яких виховуються діти до 3-х років. Для цього треба звернутися за адресою: м. Ковель, вул. Незалежності, 17А, тел. 5 93 54.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити