image
 |  362 18 Березня 2024 | 19:13

На Волині побільшало хворих на туберкульоз: розповіли про діагностику

У клініко-діагностичній лабораторії Володимирського ТМО,  первинно підтверджують чи спростовують наявність туберкульозу .

Про це ВолиньЮА повідомили у ТМО. 

Цитоморфолог Володимирського ТМО Інна Юріївна Холявицька, яка займається діагностикою туберкульозу більше 15 років, розповідає, що зараз на Волині випадків цього захворювання стало більше. Припускає, що це через постійне напруження та стрес, оскільки вони значно послаблюють імунітет.

Аналізатор молекулярної біології з мультиплексуванням, який лікар використовує у роботі, дозволяє проводити швидку діагностику захворювання на туберкульоз. Головне - правильно зробити забір мокроти, тобто виділення з нижніх дихальних шляхів бронхів та легень.

Цитоморфолог використовує спеціальний розчин для розродження мокротиння. Через певний час піпеткою рідина переноситься в картридж. Далі автоматизована система аналізує та обробляє біоматеріал і видає результат на комп'ютері.

🫶"Це дозволяє фактично протягом години визначити, чи є в мокротинні ДНК мікобактерії туберкульозу та з перших днів призначити пацієнту адекватну терапію", - підкреслює цитоморфолог Володимирського ТМО.

Загалом аналіз на виявлення туберкульозу у клініко-діагностичній лабораторії Володимирського ТМО проводять усім, хто здав біоматеріал (мокротиння) у поліклініці, стаціонарних відділеннях медзакладу чи в центрі первинної допомоги, тобто у сімейного лікаря за електронним направленням.

Пам'ятайте, при вчасній діагностиці та ранньо розпочатому лікуванні людина може швидко відновитися та повернутись до звичного життя! Якщо у вас є тривалий затяжний кашель, зверніться за допомогою до спеціаліста!, - наголошують у ТМО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині приміщення колишньої сільради здадуть в оренду

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити