image
 |  5 24 Грудня 2022 | 14:23

На Волині у двох селах виявили сказ

У Луцькому районі на фермах одного з господарств у двох селах зареєстровано сказ великої рогатої худоби.

Про це пише ВолиньPost.

Проведеним епідрозслідуванням встановлено коло контактних з інфікованими тваринами людей. Усі вони отримують курс антирабічного профілактичного лікування.

В осередку захворювання на сказ тварин здійснюються протиепідемічні заходи.

Сказ — гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи.

У разі інфікування людини єдиним заходом зберегти життя є проведення профілактичних антирабічних щеплень - у 0-й день, на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Обов’язково повинні зробити щеплення люди:

- які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження;

- яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

- покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

- подряпані підозрілими на сказ тваринами, або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню смертельного захворювання у 96–99% випадків. Всі особи, котрим призначено курс лікування, повинні безумовно виконувати призначення лікарів, а під час лікування в жодному разі не вживати спиртні напої (це різко знижує ефективність вакцини)

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть від сказу неминуча.

У тваринницьких господарствах – весь персонал повинен використовувати засоби індивідуального захисту (взуття, рукавиці, тощо).

Також вкрай важливо проводити імунізацію проти сказу всіх домашніх та свійських тварин. А в разі зміни їхньої поведінки – негайно ізолювати, не контактувати з ними та звернутися до ветеринарів за місцем проживання.

Передрук та інше використання матеріалів, розміщених на цьому сайті, дозволяється за умов посилання на ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ» та МОЗ України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер професор Луцького інституту розвитку людини

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити