image
 |  0 7 Серпня 2022 | 11:57

На Волині утворилося стихійне сміттєзвалище: сморід і хаос

За 5 км від міста Ківерці – невеличке село Заброди. Людей небагато, нині вже менше ста, – розповідають місцеві жителі, яких на все село ми зустріли аж двоє: «Люди вмирають, скоро може і наша черга дійде». Та оселятися тут охочих мало, адже перше, що спадає на думку при згадці про Заброди – величезне стихійне сміттєзвалище.

І хоч воно стихійне, та сміття сюди звозять з усієї округи дуже навіть офіційно. З дозволу керівництва Ківерцівської громади, до якої належить село, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Всі Ківерці везуть… Беруть тільки побутове сміття наше, але трава, гілляки і все інше теж йде сюди», – бідкається Людмила, яка називає себе контролеркою на сміттєзвалищі. Жінка каже, що працює тут вже 13 років.

Щомісяця у Заброди везуть близько 30 т сміття, але тут його не сортують, не переробляють і нормально не захоронюють. Адже сміттєзвалище не має необхідного обладнання. Неодноразово оголошували про намір збудувати тут сертифікований полігон твердих побутових відходів, але ідею так і не втілили. Тож стихійне сміттєзвалище другий десяток років приймає на себе весь удар.

«Треба викинути дрова, треба викинути якусь пластмасу, треба викинути скло – це все має якось сортуватись і перероблятись. Всі це знають і ніхто цього не робить», – розповідає Олег, який вивозить сюди сміття вже не вперше. Каже, наразі це єдине місце, де це можна зробити законно. Чоловік показує чек про оплату (150 грн) і знизує плечима: незрозуміло, мовляв, чому із горами сміття нічого не роблять.

«Чого його (полігон, – ВН) ще до цієї пори не зробили – я не знаю взагалі. Це уже скільки років Незалежності. Всі країни переробляють сміття, а у нас переробки немає», – обурюється чоловік.

В очільника громади пояснення звичне і очевидне – немає грошей.

«Ніхто сміттєпереробний завод нам не поставить, тому що це великі інвестиції. А для такого маленького містечка, маленької громади, як наша – він неокупний» , – каже голова Ківерцівської громади Олександр Ковальчук.

Для того, щоб збудувати полігон чи сміттєпереробний завод дійсно потрібні чималі суми, утім привести до ладу те, що уже є, можна і за менші гроші. Сморід, сміття, розкидане скрізь. Повно безпритульних собак… У горах відходів знайшли заробіток зо два десятки неблагополучних людей. До слова, як тільки ми приїхали, усі вони сховалися у хащах.

«Я до того діла не маю, наді мною командує міська рада і Комунгосп», – каже Людмила, контролерка на цьому сміттєзвалищі, яка уже 13 років збирає гроші за вивіз сміття та видає людям чеки – має тут навіть касовий апарат. Розповідає: за викидання 50-кілограмового мішка сміття треба сплатити 10 грн, за малий причіп – 50 грн, якщо «з горою» – трохи більше. Відповідно, чим більший причіп – тим вища вартість. За пів дня Людмила «вторгувала» вже 900 грн.

За словами голови Ківерцівського ЖКГ, прибуток в місяць за вивіз сміття – близько 100 тис. грн. Ці кошти, як запевняють чиновники, йдуть на зарплатню працівникам та утримання техніки, яка, до слова, зламалась.

«Бульдозер не витримав і зламався після довгої експлуатації. Його мають відремонтувати десь за 2 місяці, щоб далі розгортати і «захоронювати» сміття», – каже Руслан Левчик, директор Ківерцівського міського виробничого управління ЖКГ.

Крім того, чиновники обіцяють, так би мовити, окультурити сміттєзвалище, а встигнути це планують до холодів. Планується встановити паркан, підсипати землю, встановити шлагбаум, адже, за словами Левчика, дуже багато сміття вивозиться в неробочий час.

Цікаво, чому ківерцівські владці не подумали раніше про це і не привели до ладу територію, тим паче 100 тис. грн. щомісяця – немалі гроші. Покращити ситуацію на сміттєзвалищі намагались, запровадивши у Ківерцях роздільний збір сміття. Щоб не вивозити пластик і скло в Заброди, поставили кілька контейнерів у місті та у дворах. Ефект, кажуть, невтішний, і, знову ж таки, винні люди, а не влада.

«Люди все рівно не сортують сміття, їх не змусиш. Люди ще не європейці, вони ще не звикли до того, що треба розділяти все на три пакети, що скрізь має бути чистота і порядок. Зібрали все в один сміттєвий ящик і викинули…», – скаржиться голова Ківерцівської міської громади Олександр Ковальчук.

Самі ж ківерчани кажуть, що сортували б сміття, якби їм для цього забезпечили необхідні можливості. Жінки, які нещодавно повернулися з-за кордону розповідають, що бачили, як там сортують сміття. Головне, кажуть, аби були створені всі умови, а люди знали про власну відповідальність за порушення правил.

«Сортування сміття важливе для екології, в першу чергу. Для людей, можливо, не так важливо, бо люди звикли уже, а звичку важко побороти. А за кордоном це нормально, є багато урн, люди сортують сміття, а якщо ні – то отримують штрафи», – кажуть Ольга і Тетяна, місцеві мешканки.

Загалом, складається враження, що у Ківерівській громаді швидше шукають причину, щоб не наводити лад зі сміттям, аніж можливість зробити це. Лишається сподіватись, що місцеві владці перестануть звинувачувати «неєвропейських» мешканців громади, а покажуть приклад господарського підходу до справи, адже той безлад, який розвели у Забродах, де сміттєзвалище ніколи не бачило порядку, європейським стилем роботи аж ніяк не назвеш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти розгорнули додаткові сили ППО на Волинському напрямку

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити