image
 |  5 4 Грудня 2020 | 21:40

«Нафтогаз» продає українцям газ українського видобутку в 4 рази дорожче, – експерт

Експерт, член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, коментуючи підвищення тарифів на розподіл (доставку) природного газу споживачам, заявив, що Національне акціонерне товариство (НАК) «Нафтогаз України» продає громадянам природний газ українського видобутку в 4 рази дорожче, користуючись своїм становищем монополіста.

Про це повідомляють «Українські Новини».

Про це експерт заявив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Тарифи на розподіл газу зросли – НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) ухвалила відповідне рішення. Але зросли не дуже суттєво. Хоча й проект рішення передбачав для багатьох облгазів 3-кратний ріст, але кінцеве рішення все таки суттєво менше. І це для «Нафтогазу» стало як серпом по планам виставити облгази в образі «кровосісь». Хоча «кровосісьом» на газовому ринку є «Нафтогаз», який у 4 рази продає дорожче газ, який видобувається в Україні. У такий спосіб "Нафтогаз" хотів приспати пильність українців, щоб вони забули про монополію "Нафтогазу" на ринку газу та звернули увагу на тарифи на розподіл, які у платіжці становлять у середньому 10%», - написав Корольчук.

Експерт уточнив, що підвищення тарифу облгазами на доставку газу споживачам і схвалення цього НКРЕКУ мотивоване необхідністю компенсації фінансових втрат за період 2015-2019 років. Також Корольчук зазначив, що НКРЕКУ підвищила тарифи на розподіл газу рівно на стільки, щоб облгази справлялися зі своїми технічними обов'язками.

Раніше Корольчук пояснив, що лише в 2020 році тарифи на розподіл газу повернулися до рівня 2013 року - 10% від платіжки за газ.

«Тарифи на розподіл газу лише зараз в 2020 році повернулися до рівня 2013 року - і складають в середньому 10% всієї платіжки (газ плюс доставка). І нема чого дивуватися - адже усі витрати на доставку газу завжди прораховують в НКРЕКУ. А облгази, які транспортують газ, фактично нічого не мають права собі дописати чи домалювати», - сказав він.

Як повідомляли Українські Новини, Корольчук переконаний, що голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв не погоджується на продаж українського газу на біржі через бажання зберегти монопольне становище «Нафтогазу» на ринку.

Раніше Європейське енергетичне співтовариство (ЄЕС) заявило, що примусовий продаж на біржі природного газу, що видобувається в Україні, сприятиме зниженню ціни ресурсу для кінцевих споживачів і розвитку конкуренції на внутрішньому ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на гречку в Україні підскочили на 55%

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити