image
 |  2 14 Квітня 2020 | 12:26

Навіщо оклад Євангелія ціною з кількадесятрічну пенсію старушки-парафіянки? – волинський священик

У 21 столітті дивно виглядає уся ця естетика циганських баронів або халата улюбленої жінки хана.

Волинський священик ПЦУ з Нововолинська Віктор Мартиненко висловив свою точку зору про реальні ціни пишного одягу священослужителів Києво-Печерської Лаври, котрі просять допомогти фінансово у боротьбі з коронавірусом.

Подаємо текст без змін:

Попередній мій допис спровокував широку дискусію. Чесно сказати, я цьому радий. Я не про особистості, чи гасла на кшталт "геть попів", я про речі серйозніші.

Як ви замітили, я не говорю про, маєтки чи машини, а про речі суто церковні - різи, хрести.

Зрозуміло, що справа не лише у владиці Павлу, - проблема набагато ширша. Просто він має доступ до великих ресурсів, хто має менші ресурси - шиють трошки скромніші ризи, - але мріють про такі як у Павла))

Впевнений, нам треба в корені поміняти свій погляд на такі речі. У 21 столітті дивно виглядає уся ця естетика циганських баронів або халата улюбленої жінки хана.

Мені заперечать, мовляв це - наша православна традиція. - Не традиція, а застарілі форми і вони віджили своє, їм місце у музеї. Ми ж не оздоблюємо автомобілі чи смартфони у стилі бароко? Тож і церковна богослужбова естетика повинна бути сучасною, простішою, бо ця середньовічна азіатчина вже не сприймається суспільством.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 195 тисяч євро: Волинський священик розповів, скільки коштує ризниця намісників Лаври, які просять про фінансову допомогу

Хіба не можна з простої, не вичурно-коштовної тканини пошити ризу, і в простій панагії, без смішних шапок ціною в джип, служити Слову? Невже слава Божа від того применьшиться?

Для мене прикладом у цьому є Західна Церква у останні роки, і, зокрема, папа Франциск. Нажаль ми в цьому безнадійно відстали.

Я, чесно, не розумію тієї кічової естетики. Я не розумію навіщо в кожному селі ці безобразні "золоті" куполи. Хоча і справжніх золотих не розумію. Навіщо оклад Євангелія ціною з кількадесятрічну пенсію старушки-парафіянки? Вам не здається, що Євангелісти перевертаються у мощовиках? До речі, про мощовики. Балдахін над мощами блаженної Матрони коштує міліон доларів, при тому, що сама блаженна, будучі інвалідом півжиття провела на брудному рядні. І зараз тисячі людей живуть на таких ряднах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинському селі в священика - коронавірус

Іконостаси за десятки тисяч баксів, коли за храмом туалет - дірка в дошках. Ой, зараз, скажуть що я бездуховний, а але я щиро переконаний, що не можна ставити золоті куполи та іконостаси, коли немає теплого, зручного і чистого туалету для парафіян.

Завжди кажу колегам: часи змінилися, нашу субкультуру не розуміють! Наша "цветовая дифиффренциация штанов", чи то нагород, смішна для сучасної людини. Які цяцьки не були б на попові, якщо він не зв'яже двох слів - його не сприймають.

Нарядами нікого не здивуєш, але гірше , - відвернеш від Христа.

От такі думки...

І ще, - загадав собі таке великоднє бажання. - Щоб ієрархи усіх юрисдикцій, за кілька днів, збираючись на великодню службу, подумали, що багато сімей, які будуть дивитися їхні трансляції, витратили на страви у кошик чи не останні свої заощадження, і подумавши про це, сховали свої пасхальні обновки у шафу. До кращих часів)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити